Deșeurile de mercur, inclusiv ale produselor și obiectelor ce conțin compuși de mercur, sunt periculoase pentru sănătate și pentru mediu.
Fiecare cetățean este responsabil pentru reducerea și eliminarea și deșeurilor de mercur.
Republica Moldova este parte a Convenției de la Minamata cu privire la mercur și și-a asumat angajamentul de a proteja sănătatea umană și mediul împotriva emisiilor antropice și degajărilor de mercur și compuși de mercur.
Din 1 ianuarie 2021, în Republica Moldova este interzis importul de obiecte, bunuri sau produse ce conțin mercur sau adaos de mercur/compuși de mercur.
Produsele, dispozitivele și obiectele ce conțin compuși de mercur trebuie scoase din uz și administrate corect pentru a reduce riscurile și emisiile de deșeuri periculoase.
Produsele, dispozitivele și obiectele ce conțin compuși de mercur trebuie înlocuite cu dispozitive alternative (termometre, sfigmomanometre).
Ciclul de viață al produselor/obiectelor/produselor cu mercur sau compuși de mercur (baterii, lămpi, relee, termometre, echipamente electrice, relee etc) trebuie să fie controlat de către autoritățile de stat.
Instituțiile din domeniul sănătății și educațional trebuie să substituie termometrele cu mercur și sfigmomanometrele și să le depoziteze în siguranță.
Piața farmaceutică trebuie să fie liberă de dispozitive medicale cu conținut de mercur.
Instruirea specialiștilor în domeniu este esențială pentru gestionarea ecologică a deșeurilor cu mercur.
Cadrul legal cu privire la gestionarea ecologică și transportarea deșeurilor de mercur necesită a fi perfecționat.
Un material video cu interviuri realizate cu partenerii-cheie ai proiectului „Suport în procesul post-ratificare a Convenției Minamata de către Republica Moldova prin consolidarea capacităților de eliminare și reducere a riscurilor asociate cu mercurul” poate fi urmărit AICI: