8.2 C
Chișinău
miercuri, mai 1, 2024

„LIMBA ROMÂNĂ, revista de știință și cultură. 33 de ani în serviciul Moldovei Europene”

Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Revista de știință și cultură „LIMBA ROMÂNĂ”, vă invită la expoziția – eveniment cu genericul „LIMBA ROMÂNĂ, revista de știință și cultură. 33 de ani în serviciul Moldovei Europene”.

Expoziția își propune să reflecte destinul revistei „LIMBA ROMÂNĂ”, care pe parcursul a trei decenii a contribuit la revigorarea limbii române, la repunerea în circuit a valorilor culturale românești. Pe parcursul celor 33 de ani au fost editate un număr impresionant de studii, articole, comunicări, documente, recenzii, constituind o importantă sursă de informare privind identitatea etnică, lingvistică și culturală a românilor basarabeni, evoluția științei filologice românești în cele mai diverse și specifice aspecte lingvistice și literare.

În cadrul expoziției sunt prezentate revistele (de la primul, din 1991, și până la cel mai recent număr din 2023), precum și cărțile editate de echipa revistei „Limba Română”, galeria fondatorilor revistei și a celor mai importanți autori ai publicației, opinii, aprecieri, mențiuni pentru revistă, scrisori, documente, poze ce oglindesc activitatea echipei de-a lungul anilor.

Documentele sunt sistematizate în 10 compartimente: „Limba Română” – o publicație a unității naționale; Limba Română și adevărul despre noi; Coșeriana; Eternitatea Limbii Române; Virtuțile limbii române literare; Dimensiuni ale continuității românești; Lecțiile istoriei; Însemne identitare; Trei decenii de febrile căutări; Victorie a spiritului liber.

Moment inedit: secvențe de la întâlnirea marelui lingvist Eugeniu COȘERIU cu echipa revistei „Limba Română”. Filmare din 1998.

La deschiderea expoziției vor lua cuvântul:

• Alexandru BANTOȘ, redactor-șef al revistei „Limba Română”, director al Casei Limbii Române „Nichita Stănescu”
• Ion TIGHINEANU, profesor universitar, doctor habilitat, Președinte al Academiei de Științe a Moldovei
• Ana BANTOȘ, critic și istoric literar, doctor habilitat în filologie, redactor-șef adjunct al revistei „Limba Română”
• Viorica MOLEA, profesor universitar, doctor habilitat în filologie, membru al colegiului de redacție al revistei „Limba Română”
• Arcadie SUCEVEANU, poet, eseist și publicist
• Anatol PETRENCU, Președinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova

La inaugurarea expoziţiei sunt invitaţi: autori ai revistei, oameni de ştiinţă şi cultură, scriitori, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai mass-media etc.

Evenimentul va avea loc la data de 29 august 2023, ora 11:00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova în spațiul expozițional, parter, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente