Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”, unicul de acest tip din orașul Anenii Noi, propune servicii bazate pe concepte inovative. Instituția a împlinit un an de la fondare și este frecventată de circa 40 de copii cu vârsta între 3 și 7 ani, iar procesul educațional se desfășoară atât în grupuri, cât și individual.
Andrei Eșanu: „Director, Federația Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova: „La Centrul nostru avem mai multe tipuri de servicii pentru dezvoltarea copilului astfel ca, atunci când vine un copil să poată să lucreze cu un logoped, ca să îmbunătățească pronunțarea. Să lucreze cu un psihopedagog. Un educator pentru pregătirea pentru școală și de asemenea, cu psiholog, la necesitate. Plus la această planificăm să dezvoltăm servicii noi cum ar fi: robotica și aritmetica mentală”.
Angajații Centrului sunt mereu gata să rezolve problemele care împiedică dezvoltarea armonioasă a copiilor.
Diana Donos, psihopedagogă: „Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”: „Terapia se desfășoară prin jocuri, printr-un mediu atrăgător pentru copil. Înainte de a elabora un plan este nevoie de o evaluare complexă a copilului. De exemplu, să evaluăm memoria copilului, gândirea, logica, percepția. La sfârșitul terapiei părinții primesc niște sfaturi pentru acasă. Pentru activitățile pe care să le petreacă cu copiii sau anumite jocuri”.
Aurelia Zlotea, psihologă, Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”: „În cadrul Centrului ofer servicii de consiliere psihologică atât părinților, cât și copiilor. Cele mai des întâlnite probleme la cabinet sunt copiii cu ADHD- hiperactivitate și deficit de atenție sau mai rar, dar totuși sunt, copii cu tulburări din spectrul autism, comportamente deviante sau deficiență de învățare, care le întâlnesc copiii în procesul educațional”.
Doina Antoci, logopedă, Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”: „Terapia logopedică este o intervenție ce vizează îmbunătățirea abilităților de vorbire ale copiilor, dar și abilitățile de înțelegere, exprimare a limbajului. După fiecare activitate noi discutăm cu părinții. Chiar, câteodată, insist să asiste la terapiile logopedice, deoarece efectul terapiei este mai productiv și mai bun. Se lucrează și acasă, și aici – la Centru”.
Părinții mărturisesc că au observat, chiar din primele luni, rezultate pozitive la micuții lor.
Elena Coiman, beneficiară, Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”: „Problema copilului meu sunt dificultățile la anumite sunete, la pronunțarea anumitor sunete. Cred că sunt aproape trei luni deja de când frecventăm și abia este începutul, pentru că după aceste trei luni vedem un progres și, sper eu, până la școală, mai este un an de zile, să reușim să obținem ceea ce avem ca scop”.
Diana Ceban, beneficiară, Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste”: „Sunt foarte bucuroasă că în Anenii Noi s-a deschis un astfel de Centru de dezvoltare. Eu, personal, de exemplu, sunt foarte mulțumită în privința la fetița mea – Nicoleta, fiindcă într-adevăr văd rezultate foarte pozitive în dezvoltarea atât psihologică, pot să spun, fiindcă noi frecventăm și logopedul, și pregătirea pentru școală”.
La rândul lor, copiii au spus care le sunt activitățile preferate.
Centrul de dezvoltare pentru copii „Poveste” a fost creat și conceput de Federația Familiilor pentru Unificare și Pace în Lume din Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul a fost implementat prin intermediul Fundației Est-Europene, în parteneriat cu Asociația Business-ului European și Centrul Contact.