15.5 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 27, 2024

„OMAGIU POETULUI PĂCII, GRIGORE VIERU”, expoziție la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii și Zilei comemorării lui Grigore Vieru în Republica Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova invită utilizatorii și vizitatorii BNRM să viziteze expoziția tematică cu genericul „OMAGIU POETULUI PĂCII, GRIGORE VIERU”. Grigore Vieru este poetul începuturilor, ființă pământeană și nepământeană deopotrivă, umedă de roua lacrimilor vărsate de-a lungul veacurilor de românii basarabeni.

Sursa poeziei lui Grigore Vieru este viața în toată complexitatea ei: copilăria, bucuria tinerească, neliniștea și suferința iubirii absolute. Poezia lui este didactică, e o carte de lectură eternă: o viață de om de la naștere la moarte, transpusă în forme parabolice, uneori moale și fin, alteori aspru, retoric și povățuitor. A fost poetul Dragostei de viață, al Dragostei de Țară, de Neam și Adevăr. El trăiește – în orice bibliotecă, școală, grădiniță – prin cărțile pe care le-a lăsat ca moştenire. Avem cu toții sacra datorie de a contribui la promovarea operei marelui scriitor național Grigore Vieru.

În expoziție se regăsesc cărți și publicații periodice, ediții bibliofile, volume antume care ilustrează opera celui mai citit poet contemporan, printre care placheta de versuri pentru copii cu care și-a început cariera, editată în 1957 „Alarma!”; „Muzicuțe” (1958); „Mulţumim pentru pace” (1963); povestiri şi cântece „Făgurași” (1963), „Trei iezi” (1970), „Albinuța: cartea preșcolarului” (1982), „Abecedar” (1989), „Frumoasă-i limba noastră” (1996), „Soare, soare, domn frumos” (2008); volume pentru maturi: „Duminica cuvintelor” (1969), „Cum mi-am învățat băiatul cifrele și număratul” (1974), „Aproape” (1974), „Mama” (1975), ”Rădăcina de foc” (1989) „Hristos nu are nici o vină” (1991), „Rugăciune pentru mama” (1994), „Strigat-am către Tine” (1999),  „Cântec de leagăn pentru mama” (2003), „Cât de frumoasă ești” (2004), „Liniștea lacrimii” (2006),  volume de colecție, cărți minuscule, dicționare, poze, cărți poștale,  albume cu ilustrații, opera autorului tradusă în alte limbi, CD-uri muzicale pe versurile lui Grigore Vieru  etc.

Expoziția este structurată conform compartimentelor: „COPILUL CEL MARE al neamului” (date personale, baștina, familia); Mulțumim pentru pace…; Poetul tuturor. Expoziția este deschisă pentru public în perioada 14 februarie–14 martie 2024, spațiul expozițional, etajul II, bloc central (str. 31 august 1989, 78A).

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, județul Hotin, în prezent raionul Briceni. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară și în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare „H. Ch. Andersen”. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. În 1990 a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 1993 – membru-corespondent al acesteia. S-a stins din viață la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. În prezent, mai multe școli din Republica Moldova, un bulevard din capitală și o stradă la Iași, România, îi poartă numele.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente