„Ce aș face cu banii, dacă aș câștiga la loto un milion de lei?”, se întreabă într-un articol jurnalista comunitară Tatiana Lisnic, din satul Sârcova, Rezina, o localitate situată la o distanță de 20 de kilometri de centrul raional și la 107 kilometri de Chișinău. Iar răspunsul care se conturează aici vizează o investiție în Casa de cultură, o pledoarie pentru rezolvarea unei probleme comunitare.
Un milion de lei sau 50 de mii de euro. Pentru unii un milion de lei este o sumă uriașă, pentru alții – o petrecere cu prietenii. Pentru o comunitate, 50 de mii de euro ar însemna rezolvarea unei probleme de interes comun, adică, valorificarea lor ar fi un beneficiu pentru toți locuitorii din sat pe o durată de timp mai mare.
Să le luăm pe rând: în anul 1985, în satul Sîrcova a fost dată în folosință Casa de Cultură – un edificiu frumos, spațios și cu o locație foarte reușită. Dar anii și oamenii nu trec fără urmă. Deși a fost renovată în anul 2010, clădirea necesită acum cheltuieli serioase pentru reparație. De ce se merită alocarea sumei de 1000000 de lei? Vin cu câteva argumente.
Astăzi Casa de cultură din Sîrcova este multifuncțională, conținând:
• sală de festivități pentru concerte, adunări, teatru, filme
• biblioteca cu fondul de carte, novateca, literatură pentru copii, jocuri, activități diverse
• sală pentru nunți, cumetrii, zile de naștere, amenajată cu spațiu pentru pregătirea bucatelor, apeduct, cameră cu climatizor
• sală spațioasă pentru discotecă
• spațiu aparte pentru mese de pomenire
• muzeul satului.
Spațiul aferent este folosit pentru odihnă, astfel beneficiază practic toți locuitorii satului.
La ora actuală, Casa de cultură se confruntă cu mai multe probleme:
- edificiul nu se încălzește
- sistemul de aprovizionare cu apă și sistemul de canalizare necesită reparație capitală
- ferestrele sunt vechi și prin ele șuieră vântul
- subsolul, care se macină, pune în pericol rezistența clădirii
- veceul este afară.
Rezolvarea acestor probleme ar face posibilă desfășurarea la maxim a activității instituției și în perioada de iarnă. După lecții, mulți copii vin la repetiții, la bibliotecă, la calculatoare etc, dar, din cauza frigului, nu se rețin mult. Nici maturii nu vor să vină la activitățile organizate, pentru că nu sunt condiții.
Milionul pentru renovarea Casei de cultură din Sîrcova poate fi obținut dacă nu acționăm pentru schimbare. Cu plăcere și recunoștință participăm la instruirile organizate de Asociația „Nufărul” și GAL-ul „Stejarii Strămoșești” în cadrul Proiectului de jurnalism comunitar „Scriem cu responsabilitate, acționăm pentru comunitate”, ca să semnalăm probleme și să contribuim la găsirea soluțiilor comunitare. Pas cu pas se poate ajunge la realizarea scopurilor propuse, iar principalul e să fie voință și acțiune.
Tatiana Lisnic