9.4 C
Chișinău
marți, martie 25, 2025

Șezătoarea „Mamă, inima mă doare, lasă-mă la șezătoare…” la Mateuți, Rezina

Iarna, când gospodarii mai uită de grijile cotidiene și se dau mai pe la gura sobei pentru a-și aminti de valorile neamului, în satul Mateuţi, raionul Rerina, au reînviat tradiţiile şi obiceiurile străbune.

Organizarea şezătorii „Mamă, inima mă doare, lasă-mă la şezătoare…” a adus o zi plină de emoţii, energie pozitivă şi multă voie bună. Gospodinele şi gospodarii din localitate au terminat lucrul, au gătit bucatele pentru sărbătoare, și-au luat hainele tradiţionale şi buna dispoziţie în suflet şi au venit la o şezătoare ca pe timpuri, într-o casă păstrată cu grijă de la strămoşi, cu covoare ţesute şi vase din lut. De pe masa din casa cea mare nu au lipsit plăcintele şi un ulcior cu vin.

Au cântat, au urat, au spus istorioare hazlii, au dat îndrumări tinerilor, dar şi de muncă nu s-au lăsat. Bunicuţele şi-au adus lâna, furca, fusul, andrelele şi de aici a început lucrul – au tricotat, au croşetat, au cusut şi au tors.

La şezătoare au participat atât copii, tineri, cât şi cei mai în vârstă, redând o atmosferă specială şezătorii şi promovând datinile străvechi, trezind în amintirile celor prezenţi clipe frumoase din trecut.

„Avem o localitate minunată, cu oameni frumoşi, oameni care iubesc tradiţiile, le păstrează şi încearcă să le transmită tinerei generaţii”, a spus Ludmila Donica, băştinaşă din satul Mateuţi.

„Toate aceste lucruri minunate, dragostea de frumos şi de tradiţiile neamului nostru, ne aduc aminte de parinţii şi buneii, care, cu sfinţenie, le păstrau. Și noi, acuma, la rândul nostru, cu plăcere le transmitem tinerei generaţii”, a povestit cu mândrie dna Tatiana Cazac, administratorul Casei de Cultură din satul Mateuţi.

Tradiţiile populare vor rămâne tezaurul nostru cel mai valoros și este foarte important să le perpetuăm, fiindcă, cu părere de rău, cu anii, persoanele mai în vârstă ne părăsesc şi dacă copiii nu ar cunoaşte aceste tradiţii, obiceiuri, acestea ar dispărea. Iar un popor fără tradiţii, fără obiceiuri nu poate exista. Este important să le păstrăm și să le ducem mai departe, copiii să ştie despre aceste valori, să le transmită şi ei, la rândul lor, copiilor şi nepoţilor – atunci, cu inima curată, am putea să ne simţim mândri, cunoscând trecutul şi promovându-l pentru viitor.

Diana DONICA, jurnalistă comunitară, satul Mateuți, Rezina

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente