8.3 C
Chișinău
duminică, aprilie 6, 2025

Vocea tinerilor care studiază în instituțiile de învățământ din municipiul Bălți: între oportunități și suptraîncărcare

„Atât tinerii, cât și profesorii petrec un timp excesiv la școală, într-un mediu gri sau fără culoare, uneori se supraobosesc, de aici și arderea profesională în rândul profesorilor sau saturația elevilor”.

Municipiul Bălți, capitala de nord a țării, oferă o paletă colorată de oportunități pentru tineri prin servicii extrașcolare, cluburi de interese, activitate de voluntariat, dezvoltare personală în cadrul centrelor de tineret sau a ONG-urilor de profil, Teatru, Casă de Cultură, Școala de șah, Muzică, Dans ș.a.

Oferta pe piața activităților extrașcolare este una de invidiat. Zilnic, în oraș se desfășoară minim cinci activități paralel la care fiecare tânăr și tânără ar vrea să participe măcar o dată în viață. Dar, fiind membri la o parte din aceste spații dedicate tinerilor, am observat o participare slabă a tinerilor la aceste evenimente dedicate lor, în afara orelor de studii și organizate pe interesul acestora.

Atunci s-a conturat o întrebare: „Din care motiv tinerii nu sunt prezenți la aceste evenimente dedicate cu exclusivitate lor și care la sigur le aduce plusvaloare la dezvoltarea personală și creare de rețele de socializare?”

Atunci am mers mai aproape de colegi, elevi, tineri pentru a identifica acest fapt.

„Vreau să merg și chiar mi-am planificat să merg la activități extracuriculare, dar nu am timp suficient. Sunt absolventă și tot timpul îl dedic orelor de curs, orelor suplimentare și desigur autodezvoltării la disciplinele care am examene”, afirmă Maria.

„Sunt la școala 7-8 ore pe zi, astfel câteodată nici nu am timp pentru un ceai pentru întreaga zi. Sunt mult implicat la ore, la teme de acasă și desigur merg la ore suplimentare la limbi străine. Aici timpul meu se termină, și ziua tot. De aceea oricât de mult mi-aș planifica să fac cursuri de chitară, sunt încă nevoit să mai las pentru altă dată”, mărturisește Dan.

Mergând prin oraș, am văzut că tinerii sunt în mare parte suprasolicitați, îngândurați și chiar fără zâmbet pe față. Așa i-am găsit în curțile școlilor, pe drum spre casă sau prin oraș. În Bălți locuiesc aproximativ 127.000 de persoane, dintre care 47.149 sunt elevi, studenți care își fac studiile în instituții de învățământ. În municipiu activează 14 licee, 7 gimnazii, 6 colegii și 6 școli profesionale.

În urma unei chestionări de identificare a problemelor elevilor, din 183 de răspunsuri (53,6%), 98 de tineri au menționat problema că au un program prea încărcat la școală.

Un elev petrece cca 6-7 ore la școală, după care are ore adăugătoare pentru a se pregăti de examenele de clasa a 9-a sau pregătire de BAC, ceea ce se estimează la încă 2 ore plus pe zi. După care tinerii mai au și teme de acasă, care în medie fură încă 2 ore. În rezultat, zilnic un tânăr/ă petrece aproximativ 10 ore învățând. Aici apare problema că ei nu au timp liber pentru a-l dedica dezvoltării personale sau familiei.

La fel și profesorii, petrec 6 ore, predând subiecte elevilor după care mai au de făcut planul de predare și pregătire pentru ziua următoare. În medie, profesorii își îndeplinesc norma de muncă legală stabilită în Republica Moldova, aceasta fiind de 8 ore, dar cel mai des o trec cu mult peste normă.

Atât elevii, cât și profesorii ar dori un program mai flexibil care includ nu doar predare și învățare prin teorie, dar și diversificarea acestora prin metode practice.

TINERII DIN LICEUL TEORETIC „VASILE ALECSANDRI” DIN MUNICIPIUL BĂLȚI AFIRMĂ:

Cum arată o zi obișnuită de școală pentru tine?

„Avem destul de puțin timp liber, deoarece avem multe teme pentru acasă. Ne dorim ceva practic, precum și ore în afara școlii și claselor”.

Pentru mine o zi de școală este destul de obositoare deoarece avem multe lecții și nu sunt chiar așa de interactive”.

„Este foarte obositor din cauza că mulți profesori au cerințe prea multe și uneori sunt atât de teoretizate”.

„Pentru mine o zi de școală este foarte încărcată, deoarece după lecții mai avem și adăugător”.

„Sunt obosit din cauza programului școlar, fiindcă acum trebuie să ne pregătim pentru examen și mai avem și multe lecții de acasă”.

Cum te simți după o zi de școală?

„După o zi de școală mă simt obosit, mă epuizez destul de mult la lecții și această oboseală o resimt cel mai mult chiar când ajung acasă după școală”.

„Deseori după școală avem prea puțin timp, căci mai avem și alte chestii la fel legate de școală. Eu aș adăuga jocuri interactive printre pauze și un spațiu de odihnă pentru elevi”.

Facem apel către Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, către domnul Ministru Dan Perciun!

„Noi, tinerii, conștientizăm importanța orelor și necesitatea de a fi implicați la ele. La fel conștientizăm că simplificarea programului școlar ar fi o scădere și în competențele noastre ca elevi. Prin acest manifest ne-am dori o simplificare de program școlar prin diversificarea acestuia, cu mai puține teme teoretice și uneori fără conexiuni reale cu viața de zi cu zi, dar promovarea orelor în stilul transdisciplinar.

Drept oportunitate de diversificare propunem, includerea în programa școlară pentru anul de studii 2025-2026 a activităților practice, organizate prin intermediul parteneriatelor cu Centrele de Tineret din întreaga țară.

Astfel de experiențe sunt utile și binevenite, și fac diferențe în România, Estonia, Polonia de câțiva ani frumoși, prin acest manifest ne dorim să ne aliniem și noi ca țară la cele mai bune practici educaționale din lume”.

Valeria Ganța și Bogdan Surujiu, Jurnaliștii comunitari YouthAntiMediaHUB, Bălți

Acest material este realizat de Asociația Obștească CIDP ANIMA, cu suportul Fundației Est-Europene, din resurse acordate de Suedia. Opiniile exprimate aparțin autorităților și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente