-16 C
Chișinău
marți, ianuarie 19, 2021

Anul Eugeniu Coșeriu și Vladimir Beșleagă. Inițiativă înaintată de către Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

La data de 22 decembrie 2020, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a înaintat un demers prin care vine cu inițiativa de a declara anul 2021 în numele a două personalități notorii, anunță reprezentanții muzeului.

În contextul acestui demers, în domeniul științei a fost numit „Anul Eugeniu Coșeriu”.

Eugeniu Coșeriu (27.07.1921-07.09.2002) a fost filosof al limbajului, scriitor, profesor universitar și lingvist de notorietate internațională, iar în acest an se vor împlini 100 de ani de la nașterea ilustrului cărturar, născut în Nordul Basarabiei.

În domeniul culturii și literaturii a fost numit „Anul Vladimir Beșleagă”.

Vladimir Beșleagă (25.07.1931) este scriitor, om de cultură și deputat în primul parlament al Republicii Moldova. În acest an, ilustrul scriitor, născut în Transnistria, va împlini 90 de ani de la naștere.

Demersul ce include solicitarea a fost adresat Ministerului Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

„Viitorul din Maramonovca”: Asociația Obștească care motivează tinerii să activeze acasă și să inițieze noi afaceri

Implicarea este puterea de a schimba lumea. Condus de acest deziderat, Artur Gheorghilaș din orașul Drochia a deschis un atelier de reparație și comercializare a calculatoarelor. Tânărul cu dizabilități a fost ajutat să-și urmeze visul de Asociația Obștească „Viitorul din Maramonovca”, prin intermediul căreia a obținut un grant de 4500 de euro, din partea UE și a Suediei. Proiectul este implementat de Fundației Est-Europeană.

Din cauza hemofiliei, Artur Gheorghilaș a petrecut mult timp prin spitale și a studiat de acasă. Boala l-a ținut departe de oportunitățile de care se bucurau semenii săi. Tânărul nu a încetat să lupte pentru o viață mai bună, iar acum, la 26 de ani, învață să administreze și să planifice o afacere la Colegiul de Studii Integrate din Drochia, acolo unde și-a deschis și atelierul de reparație și comercializare a calculatoarelor. Antreprenorul este ajutat de frații săi mai mici, diagnosticați și ei cu această maladie ereditară.

„Atunci când am aflat că am câștigat, am fost cel mai fericit om din lume. Niciodată nu am crezut că voi avea propria mea afacere. Mă bucur nespus de mult că pot să-mi ajut frații, tot pasionați de calculatoare. Acum avem un loc de muncă. Îmi propun să ajut nu doar oamenii din Drochia dar și pe cei din regiune”, afirmă Artur Gheorghilaș.

Visul lui Artur a devenit realitate datorită organizației „Viitorul din Maramonovca” care a crezut în el și l-a ajutat să scrie un proiect dar și să obțină creditul nerambursabil. Acum, afacerea îi aduce o sursă de venit. „Întreprinderea a fost înregistrată, am reușit să comercializez două calculatoare. Până acum, am recepționat patru comenzi de reinstalare a softului la calculatoare. Această afacere mi-a dat un scop în viață”, adaugă antreprenorul.

Organizația „Viitorul din Maramonovca” a motivat alți patru tineri din raionul Drochia să-și transpună ideile în proiecte, menite să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor din regiune. La doar 18 ani, Olesea Zagnitco gestionează o afacere de producere a foilor de ceară, împreună cu tatăl său. Antreprenoarea este la etapa de experimentare și contractare de servicii.

„Am decis să lansez această afacere pentru a ajuta apicultorii din nordul țării să găsească mai ușor foile de ceară. Livrăm produse calitative și sigure. Am început să activăm în a doua jumătate a lunii mai. Avem multe comenzi, chiar dacă nu am stabilit deocamdată un contract de colaborare cu cineva. Îmi place mult ceea ce fac”, spune tânăra antreprenoare.

Tinerii mobilizați și instruiți în cadrul Centrului Rural de Instruire Maramonovca, creat în 2018, au devenit promotori ai stilului de viață antreprenorial și susțin ideea creării unui incubator de afaceri în orașul Drochia, în baza Colegiului de Studii Integrate.

„Colegiul dispune de spații libere și Senatul Colegiului este predispus să colaboreze pentru dezvoltarea antreprenoriatului, prin valorificarea spațiilor și atragerea investițiilor. În acest context, se discută semnarea unui contract dintre Colegiu, A.O. „Viitorul din Maramonovca” și A. O. „Centrul de Resurse Univers”. Se presupune că instituția de învățământ va asigura baza materială și partea de instruire, iar ONG-urile vor lucra tinerii din localități. Suntem în căutarea oportunităților de finanțare pentru această idee”, precizează coordonatorul de proiecte a Asociației „Viitorul din Maramonovca”, Angela Croitor.

Pentru crearea CRIM, instruirea antreprenorială a tinerilor și oferirea granturilor, organizația a beneficiat de un suport de 45 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și a Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. În total au fost instruiți 47 de tineri.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Un ceai pentru oriCE AI

O seară romantică, o cină în sânul familie sau chiar un dialog neplăcut – toate acestea pot prinde culoare cu ajutorul unui ceai gustos din ierburi naturale. Am selectat câteva mix-uri ajustate la diverse situații care fac parte din rutina zilnică. Mix-urile au fost realizate de Ina Jeltova fondatoarea brand-ului DOMnMoraru, specializat în ceaiuri naturale după rețetă individuală, în exclusivitate pentru stiripozitive.

Ceai pentru o zi productivă

De ce avem nevoie pentru a avea o zi de lucru reușită?

Corect!

Pentru gândirea limpede, iar corpul pregătit să facă față oricărei situații stresante luăm nootropele astfel încât creierul să funcționeze ca un ceas, de exemplu, măceșe și salvie; luăm un tonic pentru sistemului nervos, de exemplu, ghimbir și bergenia și, în cele din urmă, antioxidanți care nu sunt niciodată în plus, de exemplu, păducel și coada șoarecelui. Punem păducelul și trandafirul sălbatic câte jumătate de fiecare, restul plantelor – câte una.

 Ziua va trece bine!

Ceai după o zi dificilă, deseori o zi productivă este și una foarte obositoare

De ce avem nevoie după o zi încărcată la serviciu?

Să ne calmăm și, în același timp, să sporim sistemul imunitar, care slăbește atunci când suntem stresați. Așadar, preparăm mușețel, levănțică, păducel (fructe și flori) și melisa care conține zinc și crește imunitatea, și coada șoricelului. Amestecăm ierburile în proporții egale, lingurița plină o acoperim cu paharul de apă fierbinte, așteptăm un sfert de oră și bem încet, simțind cum culorile sumbre ale zilei se evaporă.

Ceai pentru o seară caldă petrecută în sânul familiei

Luăm flori și frunze de anason, mușețel, oregano, melisă, păducel. Frumusețea acestui ceai, care calmează și se ajustează pentru o seară confortabilă înconjurată de cei dragi, este că toate ierburile de aici sunt potrivite pentru copii și nu sunt numai potrivite, ci și utile, echilibrând sistemul nervos.

Ceai care contribuie la sporirea digestiei, cu toții știm că serile în sânul familiei sunt însoțite frecvent de o cină copioasă

Un mix clasic este compus din oregano, cimbru și mentă. Adăugați niște tarhon și fenicul, care ameliorează crampele intestinale și flori de galbenele pentru a ne proteja ficatul și iată un ceai care vă va ajuta după o sărbătoare cu masa plină de bucate. Luăm ierburi într-o proporție de două părți de oregano, o de parte cimbru, două părți de mentă, câte 0,5 de tarhon și fenicul și  câteva florile de gălbenele. Preparăm ca de obicei.

Ceai pentru o întâlnire romantică

Luăm ierburi cu proprietăți de revigorare a sistemului nervos – ghimbir și bergenia și, neapărat, adăugăm plante afrodiziace, de exemplu, sunătoare. Luăm câte o parte din fiecare, adăugăm câteva flori de iasomie de grădină (lămâița) sau petale de trandafir de ceai, la discreția dumneavoastră. Iasomia este, de asemenea, considerată un afrodisiac, iar trandafirul este un reprezentat de vază pentru tot cea ce presupune romantismul. Se toarnă patru lingurițe de amestec cu două pahare de apă clocotită, se preîncălzește ibricul, se așteaptă 15-20 de minute, se bea.

Ceai util în caz că ai reușit să răcești la întâlnire

Îndată ce abia am simțit primele simptome ale unei răceli și ale oricărui virus respirator, preparăm boabe de soc negre și bucăți de ghimbir cu apă clocotită, la o rată de 50 mg de fructe de pădure uscate, 20 de grame de rădăcină proaspătă, pentru un litru de apă, și transpirăm într-o baie de apă timp de 30-40 minute.

Adăugăm câte o linguriță de flori de soc, frunze de zmeură sau mure sălbatice și a echinacee purpurie (flori și iarbă), scoateți-o de pe foc și lăsați-o încă 15-20 de minute. Acest litru trebuie băut în timpul zilei, luând câte o înghițitură la fiecare 15-20 de minute. Puteți stoarce câteva felii de lămâie și adăuga miere naturală – medicamentul își va spori proprietățile, deși fructele de soc, în calitate de agent antiviral puternic, sunt deja suficiente pentru a opune rezistență răcelii. În următoarele două zile bem încă un litru de infuzie. Dacă recomandările sunt respectate imediat, sunt mari șanse de a scăpa foarte repede de boală.

Ceai care te ajută să treci peste o discuții tensionată

În situațiile de stres procesul de oxidare celulară se intensifică, pulsul accelerează, inima funcționează în tempo mărit.

Vă pregătiți pentru o conversație dificilă?

Rețeta unei discuții de succes în acest context: păducel liniștitor (va avea grijă de inima noastră în același timp și, ca antioxidant, va funcționa), lavandă (ameliorează perfect anxietatea și tensiunea), luăm câteva plante care vor sprijini schimbul de energie în celule în condiții hipoxice – trifoi de luncă și melisă și neapărat un adaptogen ușor pentru a face față situației – pufuliță fermentată. Se toarnă și interlocutorului – nici pentru el nu este ușor!

Ceai pe care îl poți savura în singurătate, în sfârșit – în singurătate

Contribuie la propria liniște interioară și rămâi singur cu tine  – aici te va ajuta busuiocul sacru, care, potrivit hindușilor, aduce armonie și bunătate; salvia este o plantă minunată venerată de vechii indieni ca o plantă care menține echilibrul energiilor și curăță mintea umană de negativitate; și, de exemplu, floarea pasiunii, care crește nivelul serotoninei.

 Nu-ți place floarea pasiunii?

Înlocuiți-o cu sunătoare, întâlnită frecvent în zona noastră, recunoscută de oamenii de știință ca un antidepresiv excelent. Se amestecă în părți egale.

Noi preparăm.

Noi bem.

 Simțim că suntem cufundați în Zen.

Ceai pentru o noapte liniștită

Salut, ierburi sedative, atât de dragi inimii, celor care suferă de insomnie!

Ce avem în arsenalul nostru?

 Păducel roșu-sângeriu, crețușcă, sunătoare, valeriană, bujor care se sustrage. Nu promit că va fi gustos – valeriana este pentru un mare fan, iar sunătoarea este și amară, dar dacă trebuie să dormim, atunci nu ne putem lipsi de aceste ierburi. Toate în proporții egale, numai păducelul poate fi mai mult. Nu aveți crețușcă – luați melisă sau iarba mâței. Nu este un sedativ, dar sigur calmează. Vise plăcute.

Ceai pentru o noapte neliniștită

Ne revigorăm cu adaptogeni (în această situație, puteți renunța la cei mai slabi în favoarea celor clasici), de exemplu, viță de vie, magnolie chinezească sau rădăcină de coroana regelui sau ginseng.

Luăm vitamine fructe și ierburi – măceșe și urzică. Luăm cardio-protectoare; inima trebuie protejată, ceea ce înseamnă că păducelul și astragalul vor fi utile aici. Câte două părți de trandafir sălbatic și urzică, restul ierburilor luăm câte o parte, și bem.

Concurs de selectare a unui/unei expert/e care va facilita dialogul cu reprezentanții OSC și APL din raionul Ungheni, în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” | Termen: 25 ianuarie 2021

Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” (AO IVC) în parteneriat cu IP CRAION CONTACT-Cahul anunță concurs pentru selectarea unui/unei expert/e în vederea facilitării dialogului cu reprezentanții APL și OSC din raionul Ungheni și participarea la activitățile din cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”, care va fi implementat în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2022.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este parte a proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, al cărui obiectiv principal este promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” are drept scop încurajarea implicării societății civile în promovarea egalității de gen la nivel local și integrarea acesteia în procesul de elaborare a politicilor locale și procesul decizional. Astfel vor fi susținute 12 localități din raioanele Cahul și Ungheni, unde prin dezvoltarea capacităților locale și consolidarea cooperării dintre actorii neguvernamentali și cei guvernamentali se va facilita asigurarea mediilor lipsite de discriminare, vor fi elaborate planuri locale de promovare a egalități de gen, vor fi dezvoltate platforme de dialog și schimb de experiențe locale în domeniul promovării egalității de gen și vor fi susținute financiar inițiative locale, care tind să îmbunătățească respectarea drepturilor femeilor în aceste două raioane.

Proiectul se va focusa pe dezvoltarea capacităților OSC-urilor locale, Grupurilor de acțiune locală (GAL) și Grupurilor de inițiativă a femeilor pentru promovarea drepturilor omului, inclusiv drepturilor femeilor și care vor demonstra disponibilitatea de a se implica în activități de pledoarie la nivel local la acest subiect. În cadrul proiectului vor fi instruiți și reprezentanții administrației publice locale în domeniul asigurării egalității de gen, bugetării participative, integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale, construirea de parteneriate cu organizațiile societății civile pentru dezvoltare durabilă și societate incluzivă.

Totodată activitățile vor include măsuri de conștientizare și educare continuă a publicului din raionul Ungheni cu privire la egalitatea de gen și abilitarea femeilor în procesele locale de luare a deciziilor.

Rezultate așteptate la final de proiect:

1) Capacități consolidate ale OSC locale și APL din raioanele Ungheni și Cahul în domeniul participării, promovării și protecției drepturilor femeii;

2) Parteneriate consolidate între OSC, APL pentru dezvoltarea planurilor de acțiune locală sensibile la dimensiunea de gen și implementarea proiectelor comunitare, care promovează egalitatea de gen;

3) Conștientizarea sporită a publicului cu privire la importanța eliminării tuturor formelor de discriminare.

Obiectivul contractării unui/unei expert/e:

AO „Institutum Virtutes Civilis” și IP CRAION CONTACT-Cahul vor contracta un/o expert/ă care va avea drept sarcină promovarea proiectului, buna lui organizare și atragerea actorilor interesați în activitățile proiectului, desfășurate pe teritoriul raionului Ungheni, în perioada februarie 2021 – octombrie 2022. Persoana contractată va fi în contact permanent cu diverși actori locali pentru a facilita o implicare cât mai mare a publicului din acest raion în activitățile proiectului. Expertul/a va oferi asistență în implementarea și promovarea proiectului în regiunea cheie Ungheni.

Sarcina expertului/expertei va include, dar nu se va limita la:

 • Identificarea organizațiilor locale, Grupurilor de acțiune locală și Grupurilor de inițiativă a femeilor din raionul Ungheni care sunt disponibile să se implice în activități de promovare a egalității de gen și să dezvolte instrumente eficiente de implicare a lor în activitățile proiectului;
 • Facilitarea implicării reprezentanților administrației publice locale din r. Ungheni în activitățile proiectului și în promovarea egalității de gen prin politici sensibile la dimensiunea de gen;
 • Să asiste echipele locale în procesul de elaborare a planurilor locale de asigurare a egalității de gen;
 • Să ofere asistență experților naționali în organizarea activităților proiectului pe teritoriul raionului Ungheni;
 • Să asiste echipa de proiect în evaluarea inițiativelor locale care vor fi finanțate din sursele proiectului;
 • Să ofere consultanță echipelor locale care vor obține finanțare pentru implementarea inițiativelor locale pentru asigurarea egalității de gen;
 • Să încurajeze femeile active din raionul Ungheni să devină parte a platformei femeilor lidere pentru promovarea șanselor egale pentru femei și bărbați în raionul Ungheni;
 • Să colecteze și analizeze informații utile pentru procesul de implementare a proiectului în raionul Ungheni;
 • Să participe la toate activitățile planificate în cadrul proiectului. Ținând cont de situația pandemică, activitățile din cadrul proiectului vor fi organizate în format online și fizic.

Perioada de realizare a sarcinilor: 15 luni (7 zile /lună), începând din luna martie.

Cerințe de calificare

 • Studii superioare;
 • Experiență în domeniul promovării egalității de gen;
 • Experiența pozitivă de dialog cu diverși actori guvernamentali și neguvernamentali;
 • Experiență de activitate în programe de dezvoltare locală reprezintă un avantaj.

Dosarul de participare la concurs va conține următoarele:

 • Scrisoare de intenție și oferta financiară pentru prestarea serviciilor în calitate de expert (în lei moldovenești per zi);
 • CV-ul expertului/expertei.

Aspecte organizaționale

Expertul/ta selectat/ă își va desfășura activitatea sub supravegherea directă a coordonatorului de proiect. Preferabil este ca expertul/experta să locuiască pe teritoriul raionului Ungheni.

Termenul limită pentru depunerea dosarului este 25 ianuarie 2021, ora 18:00.

Dosarul va fi expediat în format electronic la adresa de e-mail: info.aoivc@gmail.com cu titlul „Expertiză_Ungheni”.

În caz de necesitate puteți adresa întrebările de concretizare pe marginea acestui concurs, care vor fi expediate pe adresa info.aoivc@gmail.com până pe data de 22 ianuarie 2021.

Nota bene! Doar persoanele selectate vor fi contactate. Dosarele incomplete nu vor fi evaluate.

Interpretul Ion Popescu: „Mă simt apreciat acasă, în Republica Moldova”

Ion Popescu este un tânăr interpret, originar din localitatea Cociulia, raionul Cantemir, dar stabilit de ani buni la Berlin, Germania. Interpretul a debutat în muzică cu balada romantică „Mă Cauți” și a început noul an cu piesa „Privirea ta”.

L-am provocat pe Ion să-și definească personalitatea, iar acesta a răspuns: „Un băiat simplu, de la țară, crescut într-o familie simplă, care mai apoi a început să-și dobândească și crească singur calitățile”, spune Ion Popescu.

Cum a început cariera ta muzicală?
– Familia mi-a descoperit vocea încă din copilărie. Cântam în școală la diferite numere artistice, fiind organizate la noi în clasă eu eram printre primii care avea rolul cântecului. Eram clasa a VII-a când am început să studiez muzica la Școala Muzicală din Cantemir, unde am învățat timp de  doi ani. Apoi mi-am făcut studiile la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga” și am învățat instrumentul cobza la profesorul de muzică – Pavel Țurcan timp de patru ani. Am continuat cu muzica la „Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP)”, la același profesor studiind tot cobza. Muzica mereu mi-a fost dragă. Am încercat să și predau cobza, la propunerea directorului de muzică de la Școala de Arte Strășeni. Acolo am predat timp de un an și jumătate, după care aveam puțin timp pentru că studiam și la academie în anul III, IV fiind mai ocupat.

Cum te-ai simțit în calitate de profesor?
– La început a fost un pic de panică, pentru că eu fiind un băiat tânăr și cu un temperament mai aprins credeam că nu o să meargă, dar am fost susținut de profesorul meu de specialitate și de către directorul școlii. Ei mă încurajau și credeau în mine și atunci când cineva crede în tine devii mai puternic. Apoi aveam plăcerea de a lucra, când vedeam copiii că îmi zâmbesc și așteaptă rezultatele eforturilor depuse.

Locuiești de ani buni la Berlin, Germania și totuși ai decis să te promovezi în Republica Moldova. De ce?
– Știți cum se spune: „plânsul, râsul și muzica sunt chestii pe care nu contează în ce limbă le interpretezi sau intonezi”. Eu sunt moldovean, eu vin din Republica Moldova și sunt crescut aici. Reprezint un neam, în sufletul și inima mea bate ritmul de Moldova. Pe viitor aș vrea să fac și ceva din muzica populară, care simt că îmi bate în inimă. În Berlin nu cred că aș fi avut vreo șansă să mă promovez în muzică. În școală am studiat franceza, necunoscând engleza îmi lipsește accentul, iar germana este o limbă foarte grea. De aceea am decis să interpretez în limba română.

Cum și de unde a apărut ideea de colaborare cu EL Radu și „The Master Of The Sound”?
– Aproximativ un an și ceva în urmă noi am avut o petrecere la Berlin, unde a fost și Radu. Am decis să cânt și eu la acea petrecere și Radu a rămas plăcut surprins când m-a ascultat. A interpretat și el câteva piese și ne-am cunoscut practic după ce am cântat. Radu mi-a spus că aș putea să fac ceva și eu având această dorință încet, încet a luat amploare ideea.

Urmează și alte colaborări pe plan muzical cu EL Radu?
– Sigur, idei și planuri strategice în muzică mereu au fost și vor fi. Eu consider că noi mai avem încă multe de făcut împreună.

Ai venit în Republica Moldova pentru promovarea piesei, ce sentimente te încearcă când revii în țară?
– Sentimentul de mândrie stă pe prim-plan, fiindcă mă simt apreciat anume acasă.

De ce Berlin și nu Chișinău?
– Chișinău este un oraș în care mă simt cel mai bine, ca peștele în apă. Cunosc toate străzile, am studiat opt ani în oraș, dar Berlin a fost o alegere de a pleca undeva. Am ales să plec în Germania, iar în Berlin am ajuns datorită unor prieteni care m-au invitat. Am lucrat, am locuit împreună și așa am rămas acolo. Nu mai simt nevoia să schimb alt oraș.

Cum a apărut ideea piesei „Mă Cauți”, cea cu care ai debutat în muzică?
– Aceasta a fost prima piesă. Eu chiar am vrut să fac ceva ce am trăit și suferit pentru a reda ceea ce simt. Ideea mi-a venit după o poveste de dragoste trăită, mulți cred că este o dedicație însă este doar ceea ce am simțit eu și am vrut să redau. Ideea și schițele îmi aparțin, dar împreună cu Radu am ajuns la un text și melodie frumoasă.

Cum are loc procesul creării unei piese de ale tale, tu doar o interpretezi sau te implici și în crearea versurilor sau a liniei melodice?
– Doar să interpretezi poți un cover sau o altă piesă sau ceva ce mergi la piață și cumperi. Noi am încercat să facem o piesă de dragoste de care avem nevoie.

Ai început anul 2021 cu o piesă nouă – „Privirea ta”, care este povestea ei?
– „Privirea ta” este cea de-a doua piesă care a venit ca soluție pentru prima. „Mă Cauți” a fost o poveste de dragoste tristă, iar cea de-a doua a venit ca soluție – o poveste cu un final fericit. Această piesă a fost dedicată prezentei povești de dragoste trăită în Berlin.

Este muzica doar o carieră pentru tine sau și un stil de viață?
– Pentru mine este un stil de viață muzica. Ce ține de carieră vom vedea cum va primi publicul munca mea. Eu fac din plăcere ceea ce fac.

Cât de important este ca lumea să simtă ceea ce transmiți prin piesele tale?
– Asta este răsplata eforturilor mele și sigur că este importantă.

Imagini: Alex Gurduza

Sera cu roșii de la Pripiceni-Răzeși

Sera agricolă de la Pripiceni-Răzeși

Roșii mustoase, castraveți sănătoși și verdeață proaspătă. Legumele sunt cultivate cu grijă de angajații serei agricole din satul Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina. În mare parte, muncitorii sunt persoane vârstnice, pentru care munca în seră reprezintă nu doar o sursă de venit, dar și de interacțiune cu cei din jur. Sera agricolă a fost creată de Asociația Obștească „Picături de Suflet” cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

Eugenia Talpă îngrijește de seră ca de ochii din cap. Femeia de 65 de ani spune că îi face o deosebită plăcere să muncească aici. Întotdeauna i-au plăcut plantele și de mică știe cum să obțină recolte bogate. „Am strâns prima roadă de castraveți și acum am plantat din nou. Lucrez la seră din aprilie. Pentru mine munca aceasta este o plăcere. Roșiile sunt foarte frumoase și gustoase. În fiecare dimineață privesc plantele, discut cu ele. Toți cei care le gustă ne laudă. Munca la seră este și o sursă de venit, dar, în primul rând, am un motiv serios pentru a ieși din curte și a interacționa cu cei din jur. În seră mă simt cel mai bine”, spune Eugenia Talpă.

Natalia Sușchevici și Eugenia Talpă

Pentru Natalia Sușchevici, sera agricolă este principala sursă de venit. Tânăra de 26 de ani este încântată că are un loc de muncă în localitate și că nu este nevoită să plece peste hotare pentru a-și asigura existența departe de cei dragi. „Nu este o muncă grea. Cel mai mult avem de lucru între lunile martie-noiembrie. Este foarte dificil să găsești un loc de muncă în sat. Salariul pe care-l primesc mă ajută să mă întrețin. Mă bucur că pot fi aproape de familie, și părinți, ca să-i ajut. Este greu să lucrezi printre străini”, afirmă Natalia Sușchevici.

Până acum, angajații serei au reușit să cultive 1000 de kg de roșii și 300 kg de castraveți. Legumele au fost comercializate în localitate după ce Asociația Obștească a încheiat un contract cu un centru comercial din sat. „În total au fost angajate cinci persoane din localitate: 2 paznici și 3 muncitori sezonieri. În prezent, sera agricolă este îngrijită de trei angajați. Prin intermediul acestei inițiative avem posibilitatea să implementăm și o formă de antreprenoriat social. O parte din legumele cultivate au fost oferite gratuit persoanelor în etate din comuna Pripiceni–Răzeși. În total, este vorba despre 30 de vârstnici, care au fost implicați și în proiectul cofinanțat de ONG-ul „HelpAge Internațional” cu privire la îmbătrânirea activă și la învățarea pe parcursul vieții”, afirmă președintele Asociației Obștești „Picături de Suflet”, Elena Guseinov.

Sera agricolă din satul Pripiceni-Răzeși a fost creată de organizație după ce a primit un grant de 20 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. „Din acest grant a fost procurată sera, echipamentul pentru irigarea artificială prin picurare, sera a fost conectată la energia electrică și a fost achiziționat materialul săditor (castraveți și roșii). Pe o bucată de pământ am plantat verdeață, pătrunjel, mărar, în calitate de experiment. În cadrul proiectului am fost ghidați, instruiți, am primit ajutor chiar și în soluționarea problemelor organizatorice, am beneficiat și de suport juridic. Din acest credit nerambursabil am salarizat și muncitorii”, afirmă reprezentanta Asociației Obștești „Picături de Suflet”.

Elena Guseinov consideră că astfel de inițiative sunt foarte importante pentru dezvoltarea satelor Republicii Moldova, iar continuarea acestui proiect este vitală, deoarece contribuie la crearea locurilor de muncă și încurajează tinerii să se implice activ în viața social-economică a comunităților din care fac parte.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

CRPE publică un ghid de activism comunitar destinat societății civile din Republica Moldova

La Chișinău, societatea civilă s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, însă rămâne concentrată în special în mediul urban și Chișinău. Ghidul își propune astfel să răspundă unei nevoi din ce în ce mai apăsătoare la nivelul societății din Republica Moldova și, în special, din zonele urbane mici – sprijinirea cetățenilor activi și stimularea implicării acestora în activități de tip watchdog și monitorizare în raport cu APL-urile, urmărind creșterea eficienței și transparenței politicilor și serviciilor publice.

Cu ajutorul ghidului și programelor de formare derulate de CRPE în Republica Moldova, ne propunem să oferim soluții aplicate pentru o implicare mai eficientă și mai vizibilă a ONG-urilor din raioanele Cimișlia, Căușeni și Basarabeasca, dar și să contribuim la responsabilizarea APL-urilor.

Ghidul prezintă informaţii cu privire la funcţionarea şi atribuţiile APL, informații privind rolul ONG-urile şi şi funcţionarea acestora, forme și oportunități de cooperare dintre APL şi societatea civilă, inclusiv bune practici, precum şi instrumente de planificare şi realizare a campaniilor locale de advocacy.

Materialul este destinat membrilor ONG-urilor, activiștilor civici, cetățenilor care vor să se implice în procesul decizional de la nivel local din Republica Moldova, dar și APL-urilor.

Ghidul este disponibil aici.

Inițiativa „Creşterea capacităţii societăţii civile la nivel local pentru monitorizarea administraţiilor publice locale”  urmărește să îmbunătățească expertiza și capacitatea societății civile locale privind funcționarea și monitorizarea administrațiilor publice raionale/locale și monitorizarea activității lor, precum și promovarea și creșterea vizibilității ONG-urilor locale și a activităților pe care le desfășoară.

Proiectul „Creşterea capacităţii societăţii civile la nivel local pentru monitorizarea administraţiilor publice locale” este implementat de Reprezentanţa din Republica Moldova a Centrului Român de Politici Europene şi este finanţat de Uniunea Europeană şi Fundaţia Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Republica Moldova”.

Marketplace online pentru producătorii din Ungheni, Călărași, Nisporeni

Fermierii și producătorii agroalimentari din Ungheni, Călărași, Nisporeni își vor putea comercializa produsele prin intermediul unei platforme online. „AGROCONEX” își propune să ofere o piață de desfacere pentru producătorii din această industrie. Platforma a fost creată de „Business InnoHub Ungheni”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei.

„AGROCONEX” își propune să devină o platforma regională, care să susțină dezvoltarea calitativă a sectorului agroindustrial, prin oferirea oportunității de interacțiune a vânzătorului și cumpărătorului pe întregul lanț valoric agricol.

„În acest mod, organizația își propune să ajute producătorii să-și realizeze marfa, să contribuie la creșterea potențialului „Business Hub-ului” prin valorificarea potențialului antreprenorial al regiunii și dezvoltarea companiilor existente din sectorul agroindustrial. Totodată, prin implicare directă, stabilim legături la nivel de lanț valoric, făcând posibilă întâlnirea tuturor actorilor pe aceeași platformă, care oferă soluții de identificare a partenerilor la fiecare etapă de dezvoltare a afacerii agroindustriale”, spune Angela Ciocîrlan, Directorul „Business InnoHub”.

Antreprenorii din regiune consideră că dezvoltarea unei astfel de Platforme i-ar ajuta să-și comercializeze mai ușor produsele. Denis Tanașciuc deține o afacere în domeniul cofetăriei și patiseriei în orașul Ungheni. Antreprenorul de 29 de ani spune că până la declanșarea pandemiei își comercializa produsele prin intermediul cafenelei și cofetăriei. Acum însă, vânzările online au crescut semnificativ. Antreprenorul spune că platforma ar fi un colac de salvare pentru producătorii din regiune.

„Orice piață de desfacere reprezintă un avantaj pentru întreprinzători. Noi, antreprenorii, trebuie să profităm de toate avantajele pe care ni le oferă Internetul, pentru a ne realiza produsele. Ar fi o metodă eficientă”, spune antreprenorul din Ungheni.

Și Olesea Cebotari, o antreprenoare specializată în producerea și comercializarea fructelor și legumelor, spune că un astfel de Marketplace online este foarte util și necesar. „Noi vom avea un spațiu unde să ne expunem marfa, iar cumpărătorul va avea posibilitatea să aleagă din varietatea de produse. Pe această platformă, clienții noștri vor putea să plaseze și comentarii și recomandări la produsele noastre. În alte țări, de mult timp există o astfel de practică”, menționează antreprenoarea de 32 de ani.

„AGROCONEX” este creată după ce organizația a accesat un grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, printr-un proiect implementat de Fundația Est-Europeană. Tot în cadrul aceluiași proiect, a fost creat și „Business InnoHub”, prin intermediul căruia mai mulți antreprenori au fost încurajați și ajutați să-și extindă sau lanseze afacerea.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Sfaturile sunt cele mai bune idei de business pentru antreprenorii din Orhei

Produse sigure și de calitate. Astfel își răsfață clienții antreprenorul Cristian Băietrău, care gestionează o mini-fermă în satul de baștină, Breanova, Orhei. Tânărul și-a lansat afacerea fiind ghidat de „Centrul de Suport în Afaceri Orhei”, care l-a instruit în planificarea și gestionarea unui business pentru a obține profit. Centrul a fost fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

În decursul a doi ani, Cristian a schimbat cinci locuri de muncă: de la chelner, până la operator call center. Nu s-a reținut la un job mai mult de trei luni, dar după ce a decis să revină la localitatea de baștină pentru a dat un suflu nou activității începute de părinți – oieritul. A înțeles că locul său mereu a fost acasă. „Inițial am procurat câteva oi, acum avem până la 100 de capete. Am construit mini-ferma în locul unei stâne vechi, pe care am demolat-o. Producem brânză, carne de miel și la dorință de berbec. Mai livrăm caș, urdă, dar și lapte, smântână, unt și brânză de vaci”, menționează antreprenorul.

Din luna martie și până în prezent, tânărul a reușit să producă peste 2000 de kg de brânză de oi. S-au delectat cu ea nu doar oamenii din Orhei, dar și consumatorii din Chișinău. Totodată, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” i-a oferit șansa lui Cristian să participe la multiple întâlniri de afaceri cu diverși antreprenori, dar și la instruirile de mentorat, care l-au familiarizat cu aspectele legale, fiscale, de contabilitate dar și de marketing ale unui business. După aceste instruiri, tânărul a lansat brandul „BERBEQ” de dezvoltarea căruia este preocupat în prezent.

„Oamenii de la Centru mi-au devenit parteneri, experiența specialiștilor mi-a fost de mare ajutor. De fapt, acesta este și adevăratul suport, m-a ajutat să interacționez cu oameni profesioniști, de valoare din domeniul afacerilor, cu adevărați experți. Este foarte important să ai în preajma ta oameni buni de la care ai de învățat. Dacă nu i-aș fi întâlnit, aș fi comis o mulțime de greșeli. Un om informat, este un om puternic!”, spune cu încredere Cristian.

Tânărul antreprenor este convins că atunci când ai un scop bine definit și depui multă muncă, nu are cum să nu apară rezultate. Această ideea este susținută și de antreprenoarea Victoria Gospodarenco, care gestionează o companie de cleaning. Femeia a fost ajutată de „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” să-și îmbogățească cunoștințele în domeniul antreprenorial și să prevină comiterea unor greșeli în gestionarea afacerii.

„Inițial eram sceptică, nu credeam că vom primi atâtea sfaturi utile, absolut gratuit, sfaturi de care are nevoie fiecare antreprenor la început de drum, pentru a nu comite greșeli. Sfaturile sunt cele mai bune idei de business, pe care noi le-am primit de la oamenii direct implicați în afaceri, care au trecut prin eșecuri și au ajuns acolo unde sunt, prin forțele proprii. Pentru mine, membrii Centrului sunt a doua familie, nimeni nu m-a ajutat atât de mult până acum”, spune Victoria Gospodarenco.

Cunoștințele pe care le-a obținut la instruiri i-au dat curaj antreprenoarei să creadă mai mult în forțele proprii și să aplice la programul de granturi „Femei în Afaceri”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. „Am obținut un grant de 118 mii de lei. Acest suport financiar m-a ajutat să-mi dotez compania de cleaning cu utilaj modern și să diversific gama de servicii prestate. Totodată, am reușit să închei un contract cu o companie care mă ajută să-mi promovez serviciile în mediul online și nu doar”, punctează antreprenoarea.

Până acum, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei”, fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, prin intermediul Fundației Est-Europene, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, a instruit peste 280 de persoane și 182 de antreprenori mici și mijlocii din raion.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

„E.L.E” – expoziție de pictură a doi tineri artiști care pun în lumină făptura femeii

ARTCOR a devenit gazda vernisajului tinerilor artiști plastici, Victor Teslaru și Cristina Demian, care prin intermediul lucrărilor sale valorifică făptura feminină.

Totodată această expoziție reprezintă punctul de start în realizarea obiectivului propus – amenajarea unui atelier de creație pentru artiștii tineri și, prin urmare, a unui spațiu unde lucrările acestora vor fi expuse.

„Cu Cristina am fost colegi în perioada studenției, ambii având studii ample și ani de experiență aprofundată in pictura de șevalet.

Eu și Cristina suntem artiști independenți și am hotărât să colaborăm pentru a organiza expoziția aceasta care reprezintă punctul de start al unui proiect mai amplu.

Proiectul constă în formarea unui spațiu de lansare a artiștilor. Noi vrem să fondăm o galerie în care tinerii artiști cu lucrări bune participe. Vrem să-i ajutăm să se expună ca aceștia să fie promovați”, ne-a relatat pictorul, Victor Teslaru.

Cele 15 tablouri au fost realizat în decursul anului 2020 și organizarea expoziție a durat aproximativ două luni.

Cât despre tematica expoziției, Cristina Demiana a precizat:

„Pornind și de la titlul expoziției, „E.L.E” în lucrări predomină femeia ca și corp, cât și construcție psihologică. Femeia este un simbol și un subiect comun pentru mine și Victor, fiind și un simbol cu mesaj artistic puternic.”

Totuși, tinerii artiști menționează că la nivel conceptual expoziția nu a avut limite de creare și subiectul a venit de la sine.

Expoziția poate fi văzută până la data de 16 ianuarie, în incinta ARTCOR.