4 C
Chișinău
joi, martie 4, 2021

Flash-mob la Parlament: Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare cere votarea proiectului de lege nr. 301!

Votați 301! Este mesajul flash-mobului, organizat astăzi, 1 martie, de către Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare. În acest mod, reprezentanții societății civile au încercat să convingă deputații să reia procesul de definitivare și adoptare a proiectului de lege 301/2016, privind reglementarea infracțiunilor motivate de prejudecată.

Mai mulți reprezentați ai Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare s-au adunat în fața Parlamentului cu pancarte pentru a solicita deputaților să adopte proiectul de lege 301/2016. Membrii societății civile consideră că infracțiunile motivate de ură și discriminare reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului.

„În 2016, Parlamentul a aprobat, în prima lectură, proiectul de lege nr. 301, ce reprezintă un set de amendamente legislative la Codul Penal și Contravențional. Deși au trecut aproximativ 5 ani de atunci, nu s-au înregistrat progrese în definitivarea acestuia. În data de 6 martie 2020, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, Comisia Juridică, Numiri și Imunități a solicitat transferarea examinării proiectului pentru o altă zi. De atunci, nu știm nimic despre evoluția proiectului”, a declarat secretara Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare, Gheorghina Drumea.

„Acest proiect de lege este foarte important pentru că vine cu câteva amendamente la Codul Contravențional și Penal. Unul dintre ele vizează includerea unei noi norme, care ar defini și stabili o sancțiune pentru discursul de ură și instigarea la discriminare în spațiul public, inclusiv mediul online. Sancțiunile sunt diferite, în funcție de gravitatea faptei, de la amenzi, muncă în folosul comunității, până la închisoare”, a spus Irina Corobcenco, reprezentanta Asociației „Promo-LEX”.

„Noi vrem să aflăm de ce deputații tărăgănează atât de mult votarea proiectului de lege 301/2016. Documentul ar oferi siguranță și protecție persoanelor vizate de discriminare și discursuri de ură”, a menționat reprezentanta „Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare”, Alina Andronache.

Reprezentanții societății civile consideră că pedepsele penale și contravenționale pentru infracțiunile motivate de ură și prejudecată, discursurile de instigare la ură și discriminarea ar preveni astfel de abuzuri.

„Este un proiect de lege care apără drepturile persoanelor dezavantajate. Este o lege extrem de necesară pentru Republica Moldova. Consider că pedepsele penale și contravenționale ar putea contribui la combaterea discriminării”, a specificat președintele interimar al Consiliului Municipal de Tineret din Chișinău, Roman Andriiv.

„Legea vine nu doar să pedepsească pentru infracțiunile bazate pe prejudecată și discursul de ură, dar și să prevină abuzurile. Aceste infracțiuni sunt diferite de altele, deoarece nu sunt săvârșite asupra unui singur om, dar este un mesaj pentru un grup sau categorie de oameni”, a declarat coordonatoarea programului „Advocacy” a Centrului de Informații „GENDERDOC-M”, Angela Frolov.

Flash-mobul se înscrie în Campania „#PunctpeUră!Votați301”, lansată de Coaliția pentru Incluziune și Nediscriminare, în data de 15 februarie, în cadrul proiectului „Advocacy pentru o protecție mai bună împotriva discriminării”. La începutul lunii februarie, reprezentanții societății civile au remis Comisiei Juridice, Numiri și Imunități a Parlamentului, precum și Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, o petiție prin care au solicitat reluarea procesului de definitivare a proiectului 301/2016 și înaintarea lui spre adoptare. La fel, în cadrul Campaniei au fost expediate cca 100 de petiții individuale cu solicitări similare.

Coaliția pentru incluziune și Nediscriminare este finanțată de Uniunea Europeană și cofinanțată de Suedia, în cadrul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Centru Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD).

Lansarea videograficului „Sunt creativ, gândesc, sunt erudit, particip…”, la Cimișlia

A avut loc o nouă lansare în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”. De această dată, împreună cu tinerii din cadrul Centrului Raional de Tineret Cimișlia am discutat despre creativitate, participare și gândire critică.

În urma evenimentului, tinerii ne-au comunicat despre utilitatea, în viziuanea lor, a videograficelor informative de acest gen.

„Cred că au o importanță foarte mare pentru tinerii școlari, deoarece aceasta ne face mai mult informați. Aceste videografice au fost interesante și pentru mine, având 19 ani, deoarece îți dau o oarecare intrigă și te provoacă să gândești ce ai făcut până acum și cum ai putea acționa pentru a atinge un alt prag al dezvoltării”, susține Valeria Mogâldea, membră a Centrului Raional de Tineret Cimișlia.

O părere similară o are și Evelina Cebanu, membră a aceluiași centru. „Mie mi-au plăcut foarte mult deoarece eu am propriile idei și scopuri pentru viață și consider că aceste video au fost o motivație pentru mine și ar putea fi și pentru alți elevi, pentru a fi convinși că fiecare dintre noi este creativ, unic și că gândirea critică nu este o abilitate atât de indisponibilă”, ne-a spus aceasta.

Pe de altă parte, Roberto Barnaba, membru al Centrului Raional de Tineret Cimișlia, susține că: „Videograficele conțin explicații banale și în același moment concrete. Se dau explicații concrete într-un stil mai simplu, de aceea pentru niște elevi de clasa 6-7 cred că o să le fie pe înțeles.”

Fiind tineri activi, care se implică în diverse proiecte, participanții la eveniment au povestit în ce momente, în timpul activităților centrului, au dat dovadă de creativitate, gândire critică, erudiție și participare.

Valeria Mogâldea: „Practic toate activitățile lasă câte ceva în memoria mea. A fost o activitate foarte interesantă”.

Evelina Cebanu: „Cred că cea mai memorabilă activitate a fost un proiect american. Mi-a plăcut mult că am avut ocazia de a-mi dezvolta abilitățile de comunicare și lucru în echipă. Împreună cu echipa am pregătit și o scenetă, am mers la Chișinău unde am prezentat-o și am luat locul întâi”.

Roberto Barnaba: „În funcție de activitate, se dezvoltă și diverse abilități. Avem creativitate și erudiție, în momentul în care ne propunem să facem ceva, venim cu idei, elaborăm un anumit plan pe care îl executăm”.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Videograficul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa

5 curiozități despre Mărțișor

Astăzi, 1 martie celebrăm Ziua Mărțișorului, atunci când avem oportunitatea de a oferi în dar celor apropiați câte un mărțișor în semn de respect. În acest material, vă prezentăm cinci curiozități despre sărbătoarea mărțișorului.

  1. Cel mai lung mărțișor din lume a fost realizat în 2015 de locuitorii din Vidin, Bulgaria. Acesta are 17 kilometri și a fost inclus în Cartea Recordurilor.
  2. Prima zi a mărțișorului, 1 martie coincide și cu Ziua internațională a apărării civile, Ziua mondială a complimentelor, dar și Ziua „Zero discriminare”.
  3. În Republica Moldova, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom pentru a aduce belșug în casele oamenilor.
  4. Începând cu anul 1967, la noi în țară se sărbătorește anual Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”.
  5. Există mai multe legende despre originea acestei tradiții.

„O legendă ne dezvăluie că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.”

„O altă legendă ne spune că Primăvara, aflată la plimbare la marginea unui păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru acest lucru Primăvara a fost pedepsită de Iarna rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, iar Primăvara a învins Iarna.”

„În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an. Baba Dochia umblând cu oile prin pădure, torcea lână din furcă și, găsind o para, i-a făcut bortă, legând-o cu un fir de ață. Asta a fost la 1 martie și de atunci s-a lățit obiceiul.”

Textul legendelor a fost preluat. Sursa – traditii-supertitii.ro

Sursă fotografie – ways.md

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Dezvoltarea locală este despre fiecare dintre noi

Dezvoltarea locală este atunci când fiecare dintre noi și toți împreună aducem o îmbunătățire localității și vieții oamenilor de acolo.

Dezvoltarea locală ajută unor cuvinte frumoase – strategii, parteneriate și progres – să se transforme în realități frumoase.

O sală de sport renovată într-o școală cu ferestre noi.

Un pod reparat.

Un parc amenajat.

O livadă înflorită pe locul unde au fost niște alunecări de teren.

Un teren de joc pentru copii.

Un traseu turistic.

Un plan strategic de dezvoltare locală.

Așa întoarcem localității ceea ce am luat de acolo cât am crescut, iar apoi am plecat să facem lumea mare mai bună.

Și oricând este momentul potrivit să facem mai bună lumea mică din jurul nostru.

Asta înseamnă dezvoltarea locală.

O schimbare în bine ce aduce beneficii la nivel de comunitate.

Reușim asta printr-un efort comun al actorilor din administrația publică, din mediul de afaceri și din sectorul non-guvernamental.

Printr-un proces de bună guvernare locală – transparentă și cu implicarea cetățenilor.

De la planificarea strategică și întocmirea bugetului până la realizarea acțiunilor și împărtășirea bucuriei că am creat – solidar – ceva bun și frumos împreună.

Pentru astăzi și pentru multe generații înainte.

Idee. Mobilizare. Inspirație. Sprijin.

Iar în toate acestea avem un partener apropiat care este cu noi în fiecare zi – cu exemplul și cu sprijinul de care avem nevoie. Un prieten pe care îl recunoaștem și după drapel, și după faptele bune.

Uniunea Europeană.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” lansează ediția a II-a a Concursului Național de Eseuri

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Editura Cartier, Editura Arc, revista „Contrafort”, „Revista literară”, portalurile stiripozitive.eu și #diez.md, lansează ediția a II-a a Concursului Național de Eseuri.

În 2021, proiectul este parte din seria de evenimente dedicate celor 90 de ani de la nașterea scriitorului Vladimir Beșleagă și are genericul „Vladimir Beșleagă sau literatura ca umbră a suferinței”.

Concursul se adresează elevilor din ciclul liceal și studenților de la toate nivelurile și se va desfășura în perioada 26 februarie – 25 iunie 2021.

Adresată elevilor de la toate ciclurile de învățământ, ediția de debut a Concursului Național de Eseuri (2020) a avut tema „Scriitori din localitatea mea” și s-a bucurat de interes din partea publicului. Pe adresa Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” au venit 107 eseuri, despre 81 de autori, scrise de elevi din Republica Moldova și România.

Sperăm că și anul acesta concursul se va bucura de succes și așteptăm textele liceenilor și studenților despre opera lui Vladimir Beșleagă.

Termeni și condiții de participare:

  • Eseul trebuie să aibă 4-5 pagini și va fi redactat utilizând: fontul Times New Roman Normal, dimensiune 12, spațiere 1.5, format A4; margini: 3 cm (stânga), 2 cm (sus), 2 cm (jos), 1,5 cm (dreapta). Paginile vor fi numerotate. Pe prima pagină, sus, se va indica numele autorului, vârsta, clasa/anul de studii, instituția de învățământ, localitatea, nr. de telefon.
  • Textele vor fi trimise până pe data de 25 iunie 2021, în format electronic, la adresa: concursnationaldeeseuri.mnl@gmail.com, și tipărite pe hârtie, la adresa fizică: Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Casa Scriitorilor, str. 31 August 1989, nr. 98, et. 2, mun. Chișinău, MD-2004, Republica Moldova, cu specificarea Pentru Concursul Național de Eseuri.

Rezultatele concursului vor fi anunțate pe 16 iulie 2021.

Premiile constau din diplome de merit și seturi de cărți. Cele mai bune eseuri vor fi publicate.

TOMM REVIEWS, despre un local de la Nordul Moldovei – RockScor Brewery

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre experiența sa la „RockScor Brewery”.

RockScor Brewery a fost deschisă în satul Ghindești (30 km de la Bălți) la sfârșitul lunii octombrie, anul 2020. Demult planificam s-o vizitez și iaca s-a ivit și ocazia. Fiind în vizită la prietenii mei din Bălți am decis, de comun acord, să tragem o fugă până acolo.

Prima impresie: Wow, just Wow! Cred că această berărie este un nou obiectiv turistic și ar putea deveni una din cărțile de vizită ale țării noastre…deci moldovenii pe lângă vin, mai pot produce și bere craft de calitate. „RockScor” este o afacere de familie, lansată din dragostea pentru berea artizanală de către familia Scorpan încă în anul 2018.

„Pandemia s-a început atunci când ne aflam la etapa finalizării proiectului și ne-a dat toate planurile peste cap. Am întâlnit greutăți la colectarea actelor, am trecut prin toată „birocrația”. Am monitorizat cu atenție toate lucrările de construcție pentru a nu avea probleme la final” – a declarat Mihai Scorpan (fondator RockScor Brewery).

Teritoriul pe care se află berăria se întinde pe o suprafață de 40 de ha. Înainte aici își desfășura activitatea o fabrică de zahăr, care între timp s-a bancrotat, lăsând în urma sa mai multe clădiri părăsite. O bună parte din teritoriu nu a fost valorificat deocamdată, dar planurile familiei Scorpan sunt grandioase. Din spusele lui Mihai, aici mai urmează a fi amenajate: o zonă pentru BBQ, un beer garden, o terasă și mai multe spații verzi pentru oaspeți.

Cei de la RockScor au propriile terenuri pe care au sădit hamei importat din SUA, Germania și Marea Britanie. Astfel, peste 3-4 ani la Ghindești se va fierbe bere din propriul hamei. La vară, oaspeții berăriei vor putea gusta și din legumele casei, care deja cresc în sera gospodăriei.

După ce ne-am plimbat puțin pe teritoriul berăriei, a venit rândul să intrăm în “святая святых” – locul unde se fierbe berea. Totul este curat și îngrijit, echipamentul nou – cu alte cuvinte: highest level. Foarte impresionant!În producerea berii sunt implicați doar doi oameni: Mihai și prietenul său de la facultate.

„Văzusem prin 2016 niște clipuri video unde oamenii produceau bere acasă, acest lucru m-a intrigat. În același an, am plecat în Germania, acolo am început să studiez tehnologia producerii berii. Am comandat online primul malț, hamei, apoi am revenit acasă și în vasele pe care le-am confecționat singur am început să fierb prima mea bere” – Mihai Scorpan.

Acum a venit rândul să mergem în pub. O bună parte din mese sâmbătă seară erau deja ocupate. Dacă decideți să veniți aici recomand să rezervați din timp o masă, pentru a nu face un drum lung degeaba.

Localul este drăguț, pereții sunt clădiți din cărămizi roșii, english style. Canapelele improvizate din niște paleți stilizați, însă sunt foarte comode.

Prețurile sunt acceptabile. Până a trece la descrierea bucătăriei, vă voi povesti pe scurt despre berea pe care am gustat-o la RockScor și care, deocamdată nu se găsește în meniul de bere:

Goze – este o bere germane, special înăcrită cu bacterii speciale ce produc acid lactic. La varianta clasică în fermentare au fost adăugate cireșe în sucul lor și coacăze negre.

Weizenbock – Berea se produce din malț ce a fost afumat în smoker-ul de pe teritoriul berăriei. O bere corpolentă, cu caracter. Me gusta!

Kolsch – Malțul și hameiul îi conferă berii un gust aromat. Gust mediu, amărui, culoarea pală, aurie. Din meniu am gustat doar Amber Ale (300 ml – 21 MDL, 400 ml. – 26 MDL, 500 ml. – 32 MDL). Gust de caramelă, prună, un pic amăruie.

Din beri mai puteți gusta: Deep (helles) – (500 ml. – 30 MDL), Highway of Zen (american wheat) – (500 ml. – 35 MDL), Phrenetic Echo (doppelbock) – (500 ml. – 34 MDL), Barrycuda (american lager) – (500 ml. – 30 MDL).

Am făcut un drum lung, așa că am gustat mai multe poziții din meniu. Dacă vă întrebați, nu am mâncat totul singur.

Salată Melanzana (310 gr. – 80 gr.)

O salată simplă, însă atât de gustoasă! Avem vinete coapte, cașcaval Philadelphia, roșii cherry, usturoi, ulei de susan, miere și nuci. O combinație perfectă! Cred că fiecare din voi poate găti singur acasă această salată! Eu am de gând s-o fac Recomand!

Salată Brassica (335 gr. – 70 MDL)

O salată ușoară, fresh, din file de pui, ciuperci champignon, roșii cherry și sos. Dacă doriți o gustare simplă, atunci comandați fără grijă.

Burger Pick-up (350 gr. – 105 MDL)

Am înțeles că e cel mai popular burger printre oaspeții localului și una din cele mai comandate poziții din meniu. Burgerul arată foarte sexy, iar gustul a fost pe măsură. Chiflă brioșă moale-moale și aromată, pârjoala din carne de vițel Black Angus, o felie de bacon, una de cașcaval și două sosuri: din parmesan și vișină. Cum ar fi spus Erros Ramazzotti: Bellisimo. Burgerul delicios.

Burger Bordo (340 gr. – 95 MDL)

Un alt burger care cu siguranță merită a fi gustat dacă ajungeți la RockScor Brewery. Aceeași chiflă brioșă cu pârjoală din Black Angus, însă de această dată a fost adăugat cașcavalul brie și sosuri din vin roșu și parmigiano. Complimente bucătarului!

Legume la grătar (190 gr. – 40 MDL)

Mi s-au părut cam fade, fără gust. Probabil, se datorează faptului că în această perioadă a timpului nu prea se găsesc legume cu gust.

File Mignon de vită (250 gr. – 160 MDL)

Mignon-ul a fost gătit medium. Fără prea multe comentarii: a fost perfect! Carnea fragedă, moale, gust irezistibil! File Mignon-ul a fost servit cu sos Bourbon! Chapeau!Din deserturi puteți comanda: creme brulee (90 gr. – 45 MDL), tartă din ciocolată (130 gr. – 55 MDL) sau ruladă merenga cu cremă de mascarpone și fistic (80 gr. – 47 MDL).

Eu am ales tarta din ciocolată, care mi s-a părut puțin cam uscată. Dar nu m-am întristat prea tare, căci berea și restul a întrecut cu vârf și îndesat toate așteptările mele.

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | „Sunt creativ, gândesc, sunt erudit, particip…”

Sigur că sunt multe nuanțe aici, însă totul este clar.

Dacă întâlnești un om care știi că este creativ și el dovedește asta prin ceea ce face… Un om care știe multe și a realizat multe. Un om care gândește și se implică. Participă și aduce cu asta folos celor din jur… Ei bine, despre acest om putem spune că este de succes.

Sunteți de acord?

Și vă mai spunem ceva. Acest om de succes poate fi fiecare dintre noi. Iar atunci când suntem tineri, avem mai multe șanse ca asta să se întâmple mai repede.

În viață este așa. Când oferi – primești.

La grădiniță, când strângi jucăriile sau când ajuți la aranjatul mesei, primești în schimb un zâmbet, o vorbă bună. Și în plus niște deprinderi.

La școală și la universitate, atunci când ești sârguincios, creativ și erudit, ai note mari și poți avea o bursă de merit.

Iar în viața adultă, când ești bun în ceea ce faci la serviciu sau într-o afacere, obții mai multe.

Promovare. Carieră. Statut. Bunăstare. Iar înainte de toate acestea, respect.

Și atunci de ce să vezi doar în filme cum asta li se întâmplă altora? De ce doar să apreciezi pe rețele de socializare ce fac și cum reușesc alții? Când TU poți fi eroul acela.

Pentru familia ta. Pentru școala ta. Pentru localitatea ta. Sau pentru oamenii pe care, poate, nu îi cunoști personal, dar pe care îi susții, îi ajuți.

Iar pentru asta nu avem nevoie de puteri supranaturale. Este în natura unui om să poată să gândească ca să facă alegerile potrivite.

Să cunoască multe, să citească mult și să întâlnească oamenii potriviți, ca să poată crea idei, produse, confort, solidaritate, viață demnă pentru fiecare.

Și sunt atâtea exemple care să ne inspire. Exemple de aici, exemple de acolo. Ni le puteți oare povesti, pe scurt, în comentarii? Ca să avem mai multe dovezi vizuale în acest sens și să exersăm implicarea.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa

AEE informează cum să ventilăm corect încăperile

25 februarie, Chișinău. În contextul promovării eficienței energetice în rândurile populației, Agenția pentru Eficiență Energetică lansează al șaselea spot video, însoțit de un pliant ce conține informații privind ventilarea corectă a încăperilor.

Calitatea aerului din casă determină confortul și sănătatea întregii familii. O ventilare corectă asigură casa cu aer proaspăt, reglează nivelul de umiditate și reduce riscurile apariției mucegaiului sau a bolilor respiratorii.

În acest sens, AEE vine cu recomandări, cum ar fi:

  • Ventilează regulat încăperile sau utilizează un dispozitiv de ventilație complet automatizat;
  • Verifică umiditatea. Dacă aceasta este de 55% sau mai mult, aerisește camera;
  • Elimină sursele de mucegai– nu usca rufele în încăpere.

Pliantul informativ îl puteți accesa AICI.

Amintim că, Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice

Inițierea unei Platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni

Inițierea unei platforme de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni s-a aflat în prim-planul unei reuniuni, desfășurată, la 24 februarie 2021, în regim on-line, sub auspiciile Consiliului Raional Ialoveni și a unui proiect susținut de Uniunea Europeană.

Proiectul „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).

Cei 24 de reprezentanți și reprezentante ale societății civile, consiliilor locale ale tinerilor, asociațiilor de băștinași, grupurilor de acțiune locală, grupurilor de inițiativă locală și ai administrației publice din raionul Ialoveni au fost salutați în debutul ședinței de către Vicepreședinta Consiliului Raional Ialoveni, Galina Tonu, care a menționat că „această reuniune este un eveniment binevenit, iar subiectele de pe agendă, mai ales aspectele juridice în buna funcționare a organizațiilor necomerciale, sunt foarte importante pentru noi toți”.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a încurajat inițiativa partenerilor din raionului Ialoveni de a crea o platformă de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale și a confirmat disponibilitatea echipei sale și a partenerilor proiectului de a oferi în acest sens consultanță, asistență și mentorat. „După crearea unor asemenea platforme de dialog la nivel național, este clar că astfel de platforme de dialog sunt necesare și la nivel local, astfel încât acest dialog să aducă soluții și beneficii cetățenilor și comunităților locale”, a afirmat Liliana Palihovici.

În cadrul evenimentului au fost citate exemplele de bune practici care există în acest domeniu în Republica Moldova – platformele de dialog dintre OSC și APL din raioanele Cahul și Soroca și a fost discutat conceptul de funcționare a unei asemenea platforme în raionul Ialoveni.

Participantele și participanții la ședința on-line au convenit asupra faptului că misiunea platformei de dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni este de a uni organizațiile necomerciale și autoritățile pentru promovarea unor politici publice incluzive, centrate pe nevoile și aspirațiile cetățenilor.

„Ideea unei asemenea platforme este foarte binevenită”, a afirmat Daniela Nedelciuc, Președinta Asociației Obștești „Societatea modernizată prin aspectele reformelor teritoriale” din comuna Mileștii Mici, raionul Ialoveni, care a relevat necesitatea instruirii în continuare în acest domeniu.

„Suntem gata să ne implicăm și să mobilizăm societatea civilă, pentru că prezentăm interesele cetățenilor”, a precizat Maria Bivol, Președinta Asociației Obștești „Alternativa”.

„Asociația „Institutum Virtutes Civilis” este o organizație care are ca obiectiv promovarea bunei guvernări participative și a politicilor publice elaborate în mod participativ și incluziv. Și depunem, împreună cu partenerii noștri, ca aceasta să se întâmple nu doar la nivel național, ci și la nivel raional și local”, a concluzionat Liliana Palihovici, Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”.

Participanții la eveniment au ales Asociația Obștească „Eco-Răzeni” în calitate de facilitator al platformei dialog a organizațiilor societății civile și autorităților publice locale din raionul Ialoveni.

#dezvoltmd #EuropanUnion #CivilSociety

Acest material a fost elaborat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul este responsabilitatea exclusivă a proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, implementat de Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Concurs de selectare a unei companii pentru elaborarea produselor media în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul”, în perioada martie 2021 – septembrie 2022

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este parte a proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF, obiectivul principal al căruia fiind promovarea egalității de gen, abilitarea femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor.

Serviciile companiei vor fi prestate în perioada martie 2021 – septembrie 2022.

Cerințele față de compania media sunt descrise în Termenii de referință.

Termenul limită pentru depunerea dosarului este 2 martie 2021.

Dosarul va fi expediat prin e-mail la adresa: info.aoivc@gmail.com cu titlul „Concurs Companie Media”.

Pentru întrebări și detalii, persoanele interesate pot să ne contacteze la adresa de e-mail info.aoivc@gmail.com

Notă! Transmiterea dosarului de aplicare, va fi tratat de AO IVC drept acord din partea candidaților la transmiterea tuturor datelor cu caracter personal, la stocarea și prelucrarea lor. Organizațiile partenere vor respecta confidențialitatea datelor cu caracter personal prezentate de către candidați. Utilizarea și prelucrarea datelor cu caracter personal de către AO IVC se va face exclusiv în scopul evaluării candidaților pentru poziția vacantă anunțată. Drepturile subiectului datelor cu caracter personal, dreptul la acces la date, dreptul de intervenție asupra datelor sunt reglementate de Legea privind protecția datelor cu caracter personal nr. 133 din 08.07.2011. 

Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și AO „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului „EVA – Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.