1 C
Chișinău
vineri, ianuarie 22, 2021

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova serbează 30 de ani de activitate

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova, întreagă Familie Olimpică sărbătoreşte la 29 ianuarie 2021 trei decenii de activitate ca organism olimpic şi sportiv independent.

Aniversarea CNOS este o sărbătoare a celor pasionați de sport și de idealurile olimpice și este o ocazie deosebită de a aduce mulțumiri celor, care au contribuit la constituirea și extinderea Mișcării Olimpice în Republica Moldova: sportivi, antrenori, oficiali ai federațiilor și cluburilor sportive, medici, suporteri, etc.

Suntem mândri de moștenirea noastră sportivă și de tradițiile olimpice. Istoria participării țării noastre la Jocurile Olimpice este plină de momente emoționante, de victorii și bucurii de neuitat.

Date fiind regulile și restricțiile epidemiologice în vigoare, suntem nevoiți să sărbătorim această frumoasă aniversare altfel și să renunțăm la formatul unui eveniment de amploare și la Cina Olimpică tradițională, care să prezinte retrospectiva celor 30 de ani de activitate a CNOS.

CNOS va celebra aniversarea prin câteva ședințe festive organizate pe parcursul săptămânii viitoare în incinta Casei Olimpice. Membrii CNOS vor primi insigna aniversară “CNOS din Republica Moldova – 30 de ani”. Comitetul Executiv al CNOS a aprobat lista personalităților din domeniul sportiv care vor fi decorați cu Ordinul Olimpic al CNOS și medalia „Meritul Olimpic”.  Pe data de 29 ianuarie 2020 va avea loc festivitatea de celebrare a aniversării de 30 de ani ai CNOS, în cadrul căreia vor fi premiați și cei mai buni sportivi și antrenori ai anului 2020.

Ediția aniversară a revistei CNOS „Panorama Olimpică” va fi distribuită tuturor membrilor și partenerilor CNOS, prezentând istoria instituției, a mișcării olimpice în țară, dar și cele mai frumoase performanțe realizate de sportivii noștri pe parcursul anului 2020.

CNOS sărbătorește cu mândrie trei decenii de activitate frumoasă și fructuoasă.  Reprezentanții Mișcării Olimpice din Republica Moldova vor continua să persevereze și să depună o muncă asiduă în promovarea valorilor olimpice pentru asigurarea perpetuării succeselor olimpice în țara noastră.

CONCURS: Granturi 2021 pentru sectorul de tineret

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Programul de Granturi 2021 pentru sectorul de tineret  prin care se va oferi, în bază de concurs, suport logistic și financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor și proiectelor de tineret, consolidând în acest mod cooperarea cu societatea civilă, anunță civic.md.

La concurs pot participa:

• Organizațiile necomerciale de tineret din Republica Moldova care desfășoară proiecte și programe cu impact pentru tineri.

• Pentru a se înscrie în concurs, organizația trebuie să dețină personalitate juridică, să aibă statut de organizație necomercială, iar scopurile sale statutare să fie orientate spre dezvoltarea personalității tinerilor și integrarea lor în viața publică.

• Proiectele pot fi depuse de către organizațiile de tineret care dispun de cofinanțare, acorduri de parteneriat din partea diferitor instituții și donatori locali și internaționali și pot justifica o contribuție proprie de cel puțin 20 la sută din valoarea totală a proiectului.

Printre prioritățile generale pentru anul 2021 se numără:

• Dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic în rândul tinerilor;

• Instituirea unui program de instruire continuă a lucrătorilor și specialiștilor de tineret;

• Creșterea competențelor digitale și susținerea activității de educație în domeniul mass-media în rândul tinerilor;

• Stimularea participării tinerilor în procesul decizional și consolidarea structurilor de co-management la nivel local;

• Consolidarea capacității autorităților publice locale privind implementarea politicii în domeniul de tineret.

Dosarul complet va fi depus online (PDF și Word/Excel) la adresa pg2021@mecc.gov.md, până la data de 08.02.2021, ora 12.00.

Mai multe detalii despre concurs puteți găsi AICI.

„Centrul de suport în afaceri Orhei” contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă!

Ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să inițieze, înregistreze, planifice și gestioneze o afacere. Fiind un promotor al dezvoltării businessului mic și mijlociu, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a reușit până acum să instruiască, informeze, consulte și ghideze peste 280 de persoane. Centrul a fost fondat de A. O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

 „Inițial, am selectat șase localități, orientându-ne după cele 6 principale artere de drum ale raionului Orhei, în care am organizat instruiri „Start -Up ciclul 1” pentru persoanele care doreau să se lanseze în afaceri. Ulterior, cei care au vrut să meargă mai departe au participat la instruirile noastre organizate în orașul Orhei. Unii au venit din pură curiozitate și deja au ajuns să gestioneze o întreprindere. În total, noi am organizat 24 de instruiri pentru începători pe zece tematici diferite, în dependență de necesitățile fiecărei localități în parte. În plus, centru dispune și de o echipă mobilă de experți, care le oferă beneficiarilor ghidare și consultanță în afaceri, în domenii precum: finanțe, contabilitate, probleme fiscale, resurse umane, accesare de fonduri, elaborarea business planului”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”, Elena Lupan.

Cele 280 de persoane din Orhei au fost ajutate să-și seteze afacerea, începând cu identificarea unei idei, planificarea businessului și stabilirea managementului financiar, au aflat despre oportunitățile de finanțare și au studiat managementul resurselor umane și legislația muncii. „Un alt scop pe care-l avem este consolidarea capacităților companiilor regionale si pregătirea acestora pentru importul sau exportul de produse pe piața Uniunii Europene”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”.

Totodată, experții au menirea de a ghida antreprenorii mici și mijlocii să treacă mai ușor peste provocările cu care se confruntă. „Noi am chestionat 182 de întreprinderi mici și mijlocii cu privire la activitatea antreprenorială, dezvoltare, probleme și necesități de susținere. Pentru acești antreprenori au fost organizate nouă instruiri la care au participat 158 de persoane. Multe dintre ele au fost desfășurate în parteneriat cu Asociația Businessului European, cu ajutorul căreia au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții lanțurilor comerciale, dar și o vizită peste hotare a producătorilor mari de fructe și legume”, spune Elena Lupan.

Centrul fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei” impulsionează asocierea și crearea de parteneriate între antreprenori, pentru a-și realiza mai ușor produsele, nu doar în țară, dar și peste hotare. „Asocierea este un element important și vital pentru Republica Moldova. Am întrunit în ședințe antreprenorii din sectorul textilelor, meșterii populari, producătorii de fructe, producătorii de pomușoare, producătorii de legume și crescătorii de animale. Cei mai deschiși spre asociere au fost producătorii de textilele, care discută despre formarea unui cluster textil local”, afirmă Elena Lupan.

În colaborare cu „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri din Orhei”, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a dezvoltat un Program de Mentorat & Coaching pentru tinerii antreprenori. Astfel, pe parcursul a 8 luni, antreprenorii au beneficiat de instruiri tematice, ghidare și business breakfast-uri cu diverși antreprenori de succes. Centrul a fost creat în 2018 de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană. „Noi am creat acest Hub de business din dorința de a-i ajuta pe cei care vor să se lanseze în afaceri, pentru că este destul de complicat la început de cale, dar și în prima perioadă de activitate. În acest mod, noi le întindem o mână de ajutor, pentru că, pe lângă curaj, la această etapă, au nevoie de foarte multă susținere”, precizează Elena Lupan.

Șase din cei unsprezece beneficiari ai Centrului, care au aplicat la fondurile pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, au obținut finanțare, iar patru sunt în așteptarea unui răspuns.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Imagini: arhiva personală

Podcast cuMINTE: Neticheta și regulile de comportament în mediul online


Într-o nouă ediție a Podcastului cuMINTE aflăm ce înseamnă netichetă, care sunt bunele maniere de urmat atunci când comunicăm pe Internet, dar și de ce defăimarea sau injuriile nu-și au locul în online. Să avem grijă de comportamentul nostru în lumea virtuală este îndemnul acestei ediții.

Peste 4,5 miliarde de oameni, adică aproape 60% din populația globului, sunt utilizatori activi ai rețelei Internet, arată ultimele date publicate de site-ul Statista în luna octombrie a anului trecut. Acum un deceniu, lucrurile arătau cu totul altfel – în 2008, cam 83% din locuitorii Terrei nu utilizau Internetul, potrivit European Computer Driving Licence, un program internațional de certificare a competențelor digitale. Ne-au trebuit doar 10 ani ca să răsturnăm cifrele și să ne pomenim cu toții într-o imensă societate digitală. Și asta pentru că Internetul a îmbunătățit și, pe alocuri, a ușurat majoritatea proceselor din viața noastră, atât acasă, cât și la muncă. Dar cu cât mai mulți oameni, servicii și oferte mișună pe online, cu atât cresc și riscurile care apar atunci când navigăm pe Internet, fie că este vorba de phishing, hărțuire cibernetică, știri false sau trolling.

Pe 11 februarie vom celebra la nivel mondial Ziua Siguranței pe Internet, un prilej să readucem în discuție multitudinea problemelor legate de mediul online, dar și să ne reamintim despre importanța unei bune conduite pe Internet. Salut! Sunt Ana Sârbu și astăzi, la Podcast CuMINTE, vorbim despre netichetă, cetățeni digitali și regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când ne aflăm în mediul online.

Ai auzit de netichetă? Este un termen relativ recent care presupune un set de reguli de „bună purtare” în lumea virtuală – exact ca bunele maniere pe care le urmăm atunci când interacționăm cu cei din jur, doar că aplicate comunicării din online. Acest cuvânt provine de la îmbinarea termenilor etichetă şi net, adică Internet, iar conceptul a apărut din necesitatea de a proteja utilizatorii din mediul online, odată ce riscurile și comportamentele inadecvate au sporit. De-a lungul timpului, regulile de netichetă au fost separate în funcție de mijloacele de comunicare folosite – mail, chaturi, rețele sociale, forumuri, bloguri, jocuri și tot așa.

Și chiar dacă nu există o singură netichetă proclamată la nivel universal, principalele reguli pe care trebuie să le respecţi atunci când navighezi pe Internet sunt în mare parte aceleași și sunt, de fapt, similare cu cele din viaţa reală. Regula de aur este să-i tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim tratați noi înșine.

Pentru a vedea ce alte norme presupune neticheta, accesează http://mediacritica.md/ro/neticheta-si-regulile-de-comportament-in-mediul-online/.

Ascultați-ne pe SoundCloud, Google Podcasts și Apple Podcasts.

Ne găsiți și pe Facebook.

Grădina Zoologică din Chișinău va bucura vizitatorii cu noi viețuitoare

sursa: chisinau.md

Grădina Zoologică din Chișinău și-a mărit familia viețuitoarelor cu 31 de exemplare noi, anunță primăria capitalei.

Printre animalele aduse din Federația Rusă, din grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk, se numără șapte specii noi, care nu s-au mai întâlnit în Moldova. Acestea fiind: lemuri, caracal (râs african), serval, mara (iepure de Patagonia), capybara, capricorn (capre de munte), lupoaice și maimuțe.

La momentul de față, animalele se află în carantină, iar vizitatorii le vor putea admira abia din primăvară. Până atunci, însă, urmează să fie amenajate volierele pentru acestea.

În prezent Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de viețuitoare de pe toate continentele, animale și păsări din 169 de specii.

imagini: chisinau.md

Cubul de apă, de la Beijing 2008, își schimbă „starea de agregare”

Cubul de apă

Centrul Național Acvatic Beijing, cunoscut sub numele de „Cubul de apă”, care a fost construit pentru Jocurile Olimpice de vară de la Beijing 2008, va deveni arenă de curling pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022.

Bazinul unde în urma cu 12 ani au fost stabilite 25 de recorduri mondiale, iar înotătorul Michael Phelps a câștigat 8 medalii de aur, a făcut parte dintr-o arenă complexă care a fost construită în trei ani și a costat 94 de milioane de euro.

Între pereții cu bule se află cinci piscine (inclusiv una cu valuri), un restaurant și facilități pentru 17.000 de spectatori. Fațadă durabilă, sustenabilă și distinctivă a dat formă clădirii. Ea este inspirată de formarea naturală a bulelor de săpun. Datorită acoperișului din etilen – tetrafluoretilen (ETFE) s-a redus consumul total de energie cu 30%, a fost salvat consumul de iluminare cu 55% iar energia solară folosită pentru încălzire este în procent de 20%, transmite olympic.md cu referire la cosr.ro.

Instalația va fi folosită ca un cub de apă pentru sporturile nautice în primăvară, vară și toamnă și ca un cub de gheață în timpul iernii după desfășurarea Jocurilor Olimpice din 2022, a declarat Yang Qiyong, directorul general al proiectului, pentru chinadaily.com.cn.

Sursă foto: https://bit.ly/3sFKxYj

Construcția podului peste Nistru – finanțată de Ucraina

sursa: pxhere.com

În urma vizitei sale la Kiev, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că țara noastră urmează să relanseze relațiile moldo-ucrainene. Un pas spre consolidarea acestora urmează a fi construcția unui traseu care va uni cele două capitale – Chișinău și Kiev.

O parte a acestui traseu o va constitui un pod peste râul Nistru, care, conform spuselor șefului adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Igor Jovkva, va fi construit din bugetul de stat al Ucrainei. „Unul dintre proiectele pe care le vom începe imediat va fi construcția unui pod peste Nistru, în regiunea Yampol-Cosăuți, și a autostrăzii corespunzătoare, ce va face legătura între Kiev și Chișinău”, a declarat acesta în urma întrunirii, transmite IPN, cu referire la tsn.ua.

Ucraina își asumă construcția podului și a autostrăzii până la Kiev, iar Moldova ulterior va răspunde de construcția autostrăzii de pe teritoriul său.

Cei doi președinți au convenit asupra construcției unui pod peste Nistru, la punctul de trecere a frontierei Cosăuți-Yampol, în timpul întrevederii oficiale a Maiei Sandu cu Vladimir Zelenski, la Kiev, în data de 12 ianuarie.

Anul Eugeniu Coșeriu și Vladimir Beșleagă. Inițiativă înaintată de către Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

La data de 22 decembrie 2020, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a înaintat un demers prin care vine cu inițiativa de a declara anul 2021 în numele a două personalități notorii, anunță reprezentanții muzeului.

În contextul acestui demers, în domeniul științei a fost numit „Anul Eugeniu Coșeriu”.

Eugeniu Coșeriu (27.07.1921-07.09.2002) a fost filosof al limbajului, scriitor, profesor universitar și lingvist de notorietate internațională, iar în acest an se vor împlini 100 de ani de la nașterea ilustrului cărturar, născut în Nordul Basarabiei.

În domeniul culturii și literaturii a fost numit „Anul Vladimir Beșleagă”.

Vladimir Beșleagă (25.07.1931) este scriitor, om de cultură și deputat în primul parlament al Republicii Moldova. În acest an, ilustrul scriitor, născut în Transnistria, va împlini 90 de ani de la naștere.

Demersul ce include solicitarea a fost adresat Ministerului Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Documentul poate fi accesat AICI.

„Viitorul din Maramonovca”: Asociația Obștească care motivează tinerii să activeze acasă și să inițieze noi afaceri

Implicarea este puterea de a schimba lumea. Condus de acest deziderat, Artur Gheorghilaș din orașul Drochia a deschis un atelier de reparație și comercializare a calculatoarelor. Tânărul cu dizabilități a fost ajutat să-și urmeze visul de Asociația Obștească „Viitorul din Maramonovca”, prin intermediul căreia a obținut un grant de 4500 de euro, din partea UE și a Suediei. Proiectul este implementat de Fundației Est-Europeană.

Din cauza hemofiliei, Artur Gheorghilaș a petrecut mult timp prin spitale și a studiat de acasă. Boala l-a ținut departe de oportunitățile de care se bucurau semenii săi. Tânărul nu a încetat să lupte pentru o viață mai bună, iar acum, la 26 de ani, învață să administreze și să planifice o afacere la Colegiul de Studii Integrate din Drochia, acolo unde și-a deschis și atelierul de reparație și comercializare a calculatoarelor. Antreprenorul este ajutat de frații săi mai mici, diagnosticați și ei cu această maladie ereditară.

„Atunci când am aflat că am câștigat, am fost cel mai fericit om din lume. Niciodată nu am crezut că voi avea propria mea afacere. Mă bucur nespus de mult că pot să-mi ajut frații, tot pasionați de calculatoare. Acum avem un loc de muncă. Îmi propun să ajut nu doar oamenii din Drochia dar și pe cei din regiune”, afirmă Artur Gheorghilaș.

Visul lui Artur a devenit realitate datorită organizației „Viitorul din Maramonovca” care a crezut în el și l-a ajutat să scrie un proiect dar și să obțină creditul nerambursabil. Acum, afacerea îi aduce o sursă de venit. „Întreprinderea a fost înregistrată, am reușit să comercializez două calculatoare. Până acum, am recepționat patru comenzi de reinstalare a softului la calculatoare. Această afacere mi-a dat un scop în viață”, adaugă antreprenorul.

Organizația „Viitorul din Maramonovca” a motivat alți patru tineri din raionul Drochia să-și transpună ideile în proiecte, menite să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor din regiune. La doar 18 ani, Olesea Zagnitco gestionează o afacere de producere a foilor de ceară, împreună cu tatăl său. Antreprenoarea este la etapa de experimentare și contractare de servicii.

„Am decis să lansez această afacere pentru a ajuta apicultorii din nordul țării să găsească mai ușor foile de ceară. Livrăm produse calitative și sigure. Am început să activăm în a doua jumătate a lunii mai. Avem multe comenzi, chiar dacă nu am stabilit deocamdată un contract de colaborare cu cineva. Îmi place mult ceea ce fac”, spune tânăra antreprenoare.

Tinerii mobilizați și instruiți în cadrul Centrului Rural de Instruire Maramonovca, creat în 2018, au devenit promotori ai stilului de viață antreprenorial și susțin ideea creării unui incubator de afaceri în orașul Drochia, în baza Colegiului de Studii Integrate.

„Colegiul dispune de spații libere și Senatul Colegiului este predispus să colaboreze pentru dezvoltarea antreprenoriatului, prin valorificarea spațiilor și atragerea investițiilor. În acest context, se discută semnarea unui contract dintre Colegiu, A.O. „Viitorul din Maramonovca” și A. O. „Centrul de Resurse Univers”. Se presupune că instituția de învățământ va asigura baza materială și partea de instruire, iar ONG-urile vor lucra tinerii din localități. Suntem în căutarea oportunităților de finanțare pentru această idee”, precizează coordonatorul de proiecte a Asociației „Viitorul din Maramonovca”, Angela Croitor.

Pentru crearea CRIM, instruirea antreprenorială a tinerilor și oferirea granturilor, organizația a beneficiat de un suport de 45 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și a Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. În total au fost instruiți 47 de tineri.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Un ceai pentru oriCE AI

O seară romantică, o cină în sânul familie sau chiar un dialog neplăcut – toate acestea pot prinde culoare cu ajutorul unui ceai gustos din ierburi naturale. Am selectat câteva mix-uri ajustate la diverse situații care fac parte din rutina zilnică. Mix-urile au fost realizate de Ina Jeltova fondatoarea brand-ului DOMnMoraru, specializat în ceaiuri naturale după rețetă individuală, în exclusivitate pentru stiripozitive.

Ceai pentru o zi productivă

De ce avem nevoie pentru a avea o zi de lucru reușită?

Corect!

Pentru gândirea limpede, iar corpul pregătit să facă față oricărei situații stresante luăm nootropele astfel încât creierul să funcționeze ca un ceas, de exemplu, măceșe și salvie; luăm un tonic pentru sistemului nervos, de exemplu, ghimbir și bergenia și, în cele din urmă, antioxidanți care nu sunt niciodată în plus, de exemplu, păducel și coada șoarecelui. Punem păducelul și trandafirul sălbatic câte jumătate de fiecare, restul plantelor – câte una.

 Ziua va trece bine!

Ceai după o zi dificilă, deseori o zi productivă este și una foarte obositoare

De ce avem nevoie după o zi încărcată la serviciu?

Să ne calmăm și, în același timp, să sporim sistemul imunitar, care slăbește atunci când suntem stresați. Așadar, preparăm mușețel, levănțică, păducel (fructe și flori) și melisa care conține zinc și crește imunitatea, și coada șoricelului. Amestecăm ierburile în proporții egale, lingurița plină o acoperim cu paharul de apă fierbinte, așteptăm un sfert de oră și bem încet, simțind cum culorile sumbre ale zilei se evaporă.

Ceai pentru o seară caldă petrecută în sânul familiei

Luăm flori și frunze de anason, mușețel, oregano, melisă, păducel. Frumusețea acestui ceai, care calmează și se ajustează pentru o seară confortabilă înconjurată de cei dragi, este că toate ierburile de aici sunt potrivite pentru copii și nu sunt numai potrivite, ci și utile, echilibrând sistemul nervos.

Ceai care contribuie la sporirea digestiei, cu toții știm că serile în sânul familiei sunt însoțite frecvent de o cină copioasă

Un mix clasic este compus din oregano, cimbru și mentă. Adăugați niște tarhon și fenicul, care ameliorează crampele intestinale și flori de galbenele pentru a ne proteja ficatul și iată un ceai care vă va ajuta după o sărbătoare cu masa plină de bucate. Luăm ierburi într-o proporție de două părți de oregano, o de parte cimbru, două părți de mentă, câte 0,5 de tarhon și fenicul și  câteva florile de gălbenele. Preparăm ca de obicei.

Ceai pentru o întâlnire romantică

Luăm ierburi cu proprietăți de revigorare a sistemului nervos – ghimbir și bergenia și, neapărat, adăugăm plante afrodiziace, de exemplu, sunătoare. Luăm câte o parte din fiecare, adăugăm câteva flori de iasomie de grădină (lămâița) sau petale de trandafir de ceai, la discreția dumneavoastră. Iasomia este, de asemenea, considerată un afrodisiac, iar trandafirul este un reprezentat de vază pentru tot cea ce presupune romantismul. Se toarnă patru lingurițe de amestec cu două pahare de apă clocotită, se preîncălzește ibricul, se așteaptă 15-20 de minute, se bea.

Ceai util în caz că ai reușit să răcești la întâlnire

Îndată ce abia am simțit primele simptome ale unei răceli și ale oricărui virus respirator, preparăm boabe de soc negre și bucăți de ghimbir cu apă clocotită, la o rată de 50 mg de fructe de pădure uscate, 20 de grame de rădăcină proaspătă, pentru un litru de apă, și transpirăm într-o baie de apă timp de 30-40 minute.

Adăugăm câte o linguriță de flori de soc, frunze de zmeură sau mure sălbatice și a echinacee purpurie (flori și iarbă), scoateți-o de pe foc și lăsați-o încă 15-20 de minute. Acest litru trebuie băut în timpul zilei, luând câte o înghițitură la fiecare 15-20 de minute. Puteți stoarce câteva felii de lămâie și adăuga miere naturală – medicamentul își va spori proprietățile, deși fructele de soc, în calitate de agent antiviral puternic, sunt deja suficiente pentru a opune rezistență răcelii. În următoarele două zile bem încă un litru de infuzie. Dacă recomandările sunt respectate imediat, sunt mari șanse de a scăpa foarte repede de boală.

Ceai care te ajută să treci peste o discuții tensionată

În situațiile de stres procesul de oxidare celulară se intensifică, pulsul accelerează, inima funcționează în tempo mărit.

Vă pregătiți pentru o conversație dificilă?

Rețeta unei discuții de succes în acest context: păducel liniștitor (va avea grijă de inima noastră în același timp și, ca antioxidant, va funcționa), lavandă (ameliorează perfect anxietatea și tensiunea), luăm câteva plante care vor sprijini schimbul de energie în celule în condiții hipoxice – trifoi de luncă și melisă și neapărat un adaptogen ușor pentru a face față situației – pufuliță fermentată. Se toarnă și interlocutorului – nici pentru el nu este ușor!

Ceai pe care îl poți savura în singurătate, în sfârșit – în singurătate

Contribuie la propria liniște interioară și rămâi singur cu tine  – aici te va ajuta busuiocul sacru, care, potrivit hindușilor, aduce armonie și bunătate; salvia este o plantă minunată venerată de vechii indieni ca o plantă care menține echilibrul energiilor și curăță mintea umană de negativitate; și, de exemplu, floarea pasiunii, care crește nivelul serotoninei.

 Nu-ți place floarea pasiunii?

Înlocuiți-o cu sunătoare, întâlnită frecvent în zona noastră, recunoscută de oamenii de știință ca un antidepresiv excelent. Se amestecă în părți egale.

Noi preparăm.

Noi bem.

 Simțim că suntem cufundați în Zen.

Ceai pentru o noapte liniștită

Salut, ierburi sedative, atât de dragi inimii, celor care suferă de insomnie!

Ce avem în arsenalul nostru?

 Păducel roșu-sângeriu, crețușcă, sunătoare, valeriană, bujor care se sustrage. Nu promit că va fi gustos – valeriana este pentru un mare fan, iar sunătoarea este și amară, dar dacă trebuie să dormim, atunci nu ne putem lipsi de aceste ierburi. Toate în proporții egale, numai păducelul poate fi mai mult. Nu aveți crețușcă – luați melisă sau iarba mâței. Nu este un sedativ, dar sigur calmează. Vise plăcute.

Ceai pentru o noapte neliniștită

Ne revigorăm cu adaptogeni (în această situație, puteți renunța la cei mai slabi în favoarea celor clasici), de exemplu, viță de vie, magnolie chinezească sau rădăcină de coroana regelui sau ginseng.

Luăm vitamine fructe și ierburi – măceșe și urzică. Luăm cardio-protectoare; inima trebuie protejată, ceea ce înseamnă că păducelul și astragalul vor fi utile aici. Câte două părți de trandafir sălbatic și urzică, restul ierburilor luăm câte o parte, și bem.