4 C
Chișinău
luni, ianuarie 25, 2021

Inaugurarea expoziției „Arta scrisului de mână”. Cum a fost marcată ziua dedicată caligrafiei tradiționale

Cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de Mână, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, a organizat expoziția intitulată „Arta scrisului de mână”.

Vernisarea acesteia anticipează celebrarea evenimentului, prin reunirea operelor de artă realizate de caligrafii medievali, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.

Expoziția adună circa 70 de documente, care reprezintă diverse stiluri de scriere precum: greacă, chineză, arabă, chirilică, latină, ebraică și armeană, documentele datând din 1479 – cea mai veche scriere și până în zilele noastre.

„Cel mai vechi document, original, care este expus aici este o grauntă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare, scris pe pergament și care are chiar pecetea domnitorului pe ea”, afirmă Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară a BNRM.

Expoziția are drept scop valorificarea documentelor patrimoniale care există în Republica Moldova, dar și promovarea caligrafiei ca instrument important al istoriei scrisului.

Prezent la eveniment, președintele Asociației de Caligrafie „DACIA”, Valeriu Herța, susține că arta caligrafică, pe lângă încărcătura istorică pe care o poartă, poate fi interpretată diferit de fiecare om și totodată poate produce anumite beneficii.

„Dacă vorbim despre caligrafie, am observat că fiecare are o percepție diferită. Unii văd pur și simplu un scris frumos într-un caiet, într-un borderou sau pe o felicitare, dar caligrafia modernă a evoluat și sunt lucrări unde rezultatul final reprezintă o compoziție dintre text – care este elementul de bază și imagini, chiar și diverse tente, pete, etc. Se consideră că, caligrafia este unica care contribuie la dezvoltarea capacităților creative ale omului, în cea mai mare măsură”, susține caligraful.

Alături de documentele vechi, expoziția mai pune la dispoziție și manuscrise moderne, care aparțin diferitor culturi, dar și lucrări ale studenților care sunt familiarizați cu acest domeniu.

„Tot din categoria documentelor mai sunt expuse și lucrările studenților de la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar și ale artistului plastic Valeriu Herța – niște ex-libris-uri realizate într-o tehnică exclusivă”, a mai adăugat Veronica Cosovan.

„Învățând acest domeniu, îți dezvolți anumite abilități datorită cărora ulterior poți crea lucrări grafice manuale sau chiar computerizate. În orice caz, această abilitate este una importantă, spre exemplu pentru ilustrarea unei cărți, pentru decorarea acesteia – caligrafia încă este necesară și va fi mereu”, spune Iana Coțova, Studentă la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice, UTM.

Pe de altă parte, Aliona Ciolac, studentă în cadrul aceleiași facultăți, este de părerea că scrisul caligrafic este cea mai bună metodă pentru ea de a-și reda gândurile și emoțiile. „Pentru mine caligrafia este metoda de a-mi exprima gândurile și sentimentele, de a crea. Aceasta nu este doar conturarea unor litere. Fiecare literă conține o idee sau o anumită trăire pe care am avut-o în timp ce cream”, afirmă Aliona.

O părere similară are și Nicoleta Vasiliev, studentă în cadrul aceleiași facultăți, care susține că orice text caligrafic este menit să transmită un anumit mesaj. „În primul rând caligrafia este o artă anume, prin ea te poți defini ca o persoană aparte. Este ceva unic, întrucât se depune mult efort, muncă și acuratețe – pentru că totul trebuie să fie la locul său. Și, totodată, prin caligrafie se caută a reda un mesaj pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă doar vizual”, relatează tânăra.

Ziua Internațională a Scrisului de mână sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumului de pixuri, creioane și hârtie.

Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2021, cu acces gratuit.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Societatea civilă

Se spune, pe bună dreptate, că democrația înseamnă nu doar alegeri, ci și diversitate.

Diversitate de culturi, de opinii, de specii, dar și de organizare.

Iar o observație simplă ne ajută aici să înțelegem că ceea ce nu este guvernamental este non-guvernamental.

Astfel, totalitatea organizațiilor și instituțiilor non-guvernamentale care exprimă interesele și voința cetățenilor formează societatea civilă.

O societate civilă puternică asigură diversitatea și echilibrul.

Iată o listă scurtă de instituții ale societății civile:

 • organizații non-guvernamentale, cunoscute cu abrevierea de ONG-uri
 • organizații comunitare
 • asociații de băștinași
 • asociații profesionale
 • organizații politice
 • cluburi civice
 • sindicate
 • fundații și organizații filantropice
 • cluburi sociale și federații sportive
 • instituții culturale
 • organizații religioase
 • mișcări ecologiste
 • inițiative de voluntariat
 • mass-media: – ziare, reviste, radio, TV, portaluri on-line…

Și alte și alte organizații care exprimă vocea oamenilor și o fac auzită. Auzită și ascultată. Respectată și prețuită.

Societatea civilă înseamnă nu doar diversitate și echilibru, ci și parteneriat. Un parteneriat dintre autorități și societatea civilă sau dintre agenții economici și societatea civilă.

Prin urmare, societatea civilă este despre fiecare dintre noi. Și despre cum ne putem implica și face ceva pentru binele comun.

Mai întâi la nivel local, acolo unde oamenii observă și simt schimbările în bine cel mai  repede. Apoi în țară, pe continent și în lume.

Dar mai întâi acasă.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova serbează 30 de ani de activitate

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova, întreagă Familie Olimpică sărbătoreşte la 29 ianuarie 2021 trei decenii de activitate ca organism olimpic şi sportiv independent.

Aniversarea CNOS este o sărbătoare a celor pasionați de sport și de idealurile olimpice și este o ocazie deosebită de a aduce mulțumiri celor, care au contribuit la constituirea și extinderea Mișcării Olimpice în Republica Moldova: sportivi, antrenori, oficiali ai federațiilor și cluburilor sportive, medici, suporteri, etc.

Suntem mândri de moștenirea noastră sportivă și de tradițiile olimpice. Istoria participării țării noastre la Jocurile Olimpice este plină de momente emoționante, de victorii și bucurii de neuitat.

Date fiind regulile și restricțiile epidemiologice în vigoare, suntem nevoiți să sărbătorim această frumoasă aniversare altfel și să renunțăm la formatul unui eveniment de amploare și la Cina Olimpică tradițională, care să prezinte retrospectiva celor 30 de ani de activitate a CNOS.

CNOS va celebra aniversarea prin câteva ședințe festive organizate pe parcursul săptămânii viitoare în incinta Casei Olimpice. Membrii CNOS vor primi insigna aniversară “CNOS din Republica Moldova – 30 de ani”. Comitetul Executiv al CNOS a aprobat lista personalităților din domeniul sportiv care vor fi decorați cu Ordinul Olimpic al CNOS și medalia „Meritul Olimpic”.  Pe data de 29 ianuarie 2020 va avea loc festivitatea de celebrare a aniversării de 30 de ani ai CNOS, în cadrul căreia vor fi premiați și cei mai buni sportivi și antrenori ai anului 2020.

Ediția aniversară a revistei CNOS „Panorama Olimpică” va fi distribuită tuturor membrilor și partenerilor CNOS, prezentând istoria instituției, a mișcării olimpice în țară, dar și cele mai frumoase performanțe realizate de sportivii noștri pe parcursul anului 2020.

CNOS sărbătorește cu mândrie trei decenii de activitate frumoasă și fructuoasă.  Reprezentanții Mișcării Olimpice din Republica Moldova vor continua să persevereze și să depună o muncă asiduă în promovarea valorilor olimpice pentru asigurarea perpetuării succeselor olimpice în țara noastră.

CONCURS: Granturi 2021 pentru sectorul de tineret

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Programul de Granturi 2021 pentru sectorul de tineret  prin care se va oferi, în bază de concurs, suport logistic și financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor și proiectelor de tineret, consolidând în acest mod cooperarea cu societatea civilă, anunță civic.md.

La concurs pot participa:

• Organizațiile necomerciale de tineret din Republica Moldova care desfășoară proiecte și programe cu impact pentru tineri.

• Pentru a se înscrie în concurs, organizația trebuie să dețină personalitate juridică, să aibă statut de organizație necomercială, iar scopurile sale statutare să fie orientate spre dezvoltarea personalității tinerilor și integrarea lor în viața publică.

• Proiectele pot fi depuse de către organizațiile de tineret care dispun de cofinanțare, acorduri de parteneriat din partea diferitor instituții și donatori locali și internaționali și pot justifica o contribuție proprie de cel puțin 20 la sută din valoarea totală a proiectului.

Printre prioritățile generale pentru anul 2021 se numără:

• Dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic în rândul tinerilor;

• Instituirea unui program de instruire continuă a lucrătorilor și specialiștilor de tineret;

• Creșterea competențelor digitale și susținerea activității de educație în domeniul mass-media în rândul tinerilor;

• Stimularea participării tinerilor în procesul decizional și consolidarea structurilor de co-management la nivel local;

• Consolidarea capacității autorităților publice locale privind implementarea politicii în domeniul de tineret.

Dosarul complet va fi depus online (PDF și Word/Excel) la adresa pg2021@mecc.gov.md, până la data de 08.02.2021, ora 12.00.

Mai multe detalii despre concurs puteți găsi AICI.

„Centrul de suport în afaceri Orhei” contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă!

Ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să inițieze, înregistreze, planifice și gestioneze o afacere. Fiind un promotor al dezvoltării businessului mic și mijlociu, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a reușit până acum să instruiască, informeze, consulte și ghideze peste 280 de persoane. Centrul a fost fondat de A. O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

 „Inițial, am selectat șase localități, orientându-ne după cele 6 principale artere de drum ale raionului Orhei, în care am organizat instruiri „Start -Up ciclul 1” pentru persoanele care doreau să se lanseze în afaceri. Ulterior, cei care au vrut să meargă mai departe au participat la instruirile noastre organizate în orașul Orhei. Unii au venit din pură curiozitate și deja au ajuns să gestioneze o întreprindere. În total, noi am organizat 24 de instruiri pentru începători pe zece tematici diferite, în dependență de necesitățile fiecărei localități în parte. În plus, centru dispune și de o echipă mobilă de experți, care le oferă beneficiarilor ghidare și consultanță în afaceri, în domenii precum: finanțe, contabilitate, probleme fiscale, resurse umane, accesare de fonduri, elaborarea business planului”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”, Elena Lupan.

Cele 280 de persoane din Orhei au fost ajutate să-și seteze afacerea, începând cu identificarea unei idei, planificarea businessului și stabilirea managementului financiar, au aflat despre oportunitățile de finanțare și au studiat managementul resurselor umane și legislația muncii. „Un alt scop pe care-l avem este consolidarea capacităților companiilor regionale si pregătirea acestora pentru importul sau exportul de produse pe piața Uniunii Europene”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”.

Totodată, experții au menirea de a ghida antreprenorii mici și mijlocii să treacă mai ușor peste provocările cu care se confruntă. „Noi am chestionat 182 de întreprinderi mici și mijlocii cu privire la activitatea antreprenorială, dezvoltare, probleme și necesități de susținere. Pentru acești antreprenori au fost organizate nouă instruiri la care au participat 158 de persoane. Multe dintre ele au fost desfășurate în parteneriat cu Asociația Businessului European, cu ajutorul căreia au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții lanțurilor comerciale, dar și o vizită peste hotare a producătorilor mari de fructe și legume”, spune Elena Lupan.

Centrul fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei” impulsionează asocierea și crearea de parteneriate între antreprenori, pentru a-și realiza mai ușor produsele, nu doar în țară, dar și peste hotare. „Asocierea este un element important și vital pentru Republica Moldova. Am întrunit în ședințe antreprenorii din sectorul textilelor, meșterii populari, producătorii de fructe, producătorii de pomușoare, producătorii de legume și crescătorii de animale. Cei mai deschiși spre asociere au fost producătorii de textilele, care discută despre formarea unui cluster textil local”, afirmă Elena Lupan.

În colaborare cu „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri din Orhei”, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a dezvoltat un Program de Mentorat & Coaching pentru tinerii antreprenori. Astfel, pe parcursul a 8 luni, antreprenorii au beneficiat de instruiri tematice, ghidare și business breakfast-uri cu diverși antreprenori de succes. Centrul a fost creat în 2018 de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană. „Noi am creat acest Hub de business din dorința de a-i ajuta pe cei care vor să se lanseze în afaceri, pentru că este destul de complicat la început de cale, dar și în prima perioadă de activitate. În acest mod, noi le întindem o mână de ajutor, pentru că, pe lângă curaj, la această etapă, au nevoie de foarte multă susținere”, precizează Elena Lupan.

Șase din cei unsprezece beneficiari ai Centrului, care au aplicat la fondurile pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, au obținut finanțare, iar patru sunt în așteptarea unui răspuns.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Imagini: arhiva personală

Podcast cuMINTE: Neticheta și regulile de comportament în mediul online


Într-o nouă ediție a Podcastului cuMINTE aflăm ce înseamnă netichetă, care sunt bunele maniere de urmat atunci când comunicăm pe Internet, dar și de ce defăimarea sau injuriile nu-și au locul în online. Să avem grijă de comportamentul nostru în lumea virtuală este îndemnul acestei ediții.

Peste 4,5 miliarde de oameni, adică aproape 60% din populația globului, sunt utilizatori activi ai rețelei Internet, arată ultimele date publicate de site-ul Statista în luna octombrie a anului trecut. Acum un deceniu, lucrurile arătau cu totul altfel – în 2008, cam 83% din locuitorii Terrei nu utilizau Internetul, potrivit European Computer Driving Licence, un program internațional de certificare a competențelor digitale. Ne-au trebuit doar 10 ani ca să răsturnăm cifrele și să ne pomenim cu toții într-o imensă societate digitală. Și asta pentru că Internetul a îmbunătățit și, pe alocuri, a ușurat majoritatea proceselor din viața noastră, atât acasă, cât și la muncă. Dar cu cât mai mulți oameni, servicii și oferte mișună pe online, cu atât cresc și riscurile care apar atunci când navigăm pe Internet, fie că este vorba de phishing, hărțuire cibernetică, știri false sau trolling.

Pe 11 februarie vom celebra la nivel mondial Ziua Siguranței pe Internet, un prilej să readucem în discuție multitudinea problemelor legate de mediul online, dar și să ne reamintim despre importanța unei bune conduite pe Internet. Salut! Sunt Ana Sârbu și astăzi, la Podcast CuMINTE, vorbim despre netichetă, cetățeni digitali și regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când ne aflăm în mediul online.

Ai auzit de netichetă? Este un termen relativ recent care presupune un set de reguli de „bună purtare” în lumea virtuală – exact ca bunele maniere pe care le urmăm atunci când interacționăm cu cei din jur, doar că aplicate comunicării din online. Acest cuvânt provine de la îmbinarea termenilor etichetă şi net, adică Internet, iar conceptul a apărut din necesitatea de a proteja utilizatorii din mediul online, odată ce riscurile și comportamentele inadecvate au sporit. De-a lungul timpului, regulile de netichetă au fost separate în funcție de mijloacele de comunicare folosite – mail, chaturi, rețele sociale, forumuri, bloguri, jocuri și tot așa.

Și chiar dacă nu există o singură netichetă proclamată la nivel universal, principalele reguli pe care trebuie să le respecţi atunci când navighezi pe Internet sunt în mare parte aceleași și sunt, de fapt, similare cu cele din viaţa reală. Regula de aur este să-i tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim tratați noi înșine.

Pentru a vedea ce alte norme presupune neticheta, accesează http://mediacritica.md/ro/neticheta-si-regulile-de-comportament-in-mediul-online/.

Ascultați-ne pe SoundCloud, Google Podcasts și Apple Podcasts.

Ne găsiți și pe Facebook.

Grădina Zoologică din Chișinău va bucura vizitatorii cu noi viețuitoare

sursa: chisinau.md

Grădina Zoologică din Chișinău și-a mărit familia viețuitoarelor cu 31 de exemplare noi, anunță primăria capitalei.

Printre animalele aduse din Federația Rusă, din grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk, se numără șapte specii noi, care nu s-au mai întâlnit în Moldova. Acestea fiind: lemuri, caracal (râs african), serval, mara (iepure de Patagonia), capybara, capricorn (capre de munte), lupoaice și maimuțe.

La momentul de față, animalele se află în carantină, iar vizitatorii le vor putea admira abia din primăvară. Până atunci, însă, urmează să fie amenajate volierele pentru acestea.

În prezent Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de viețuitoare de pe toate continentele, animale și păsări din 169 de specii.

imagini: chisinau.md

Cubul de apă, de la Beijing 2008, își schimbă „starea de agregare”

Cubul de apă

Centrul Național Acvatic Beijing, cunoscut sub numele de „Cubul de apă”, care a fost construit pentru Jocurile Olimpice de vară de la Beijing 2008, va deveni arenă de curling pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022.

Bazinul unde în urma cu 12 ani au fost stabilite 25 de recorduri mondiale, iar înotătorul Michael Phelps a câștigat 8 medalii de aur, a făcut parte dintr-o arenă complexă care a fost construită în trei ani și a costat 94 de milioane de euro.

Între pereții cu bule se află cinci piscine (inclusiv una cu valuri), un restaurant și facilități pentru 17.000 de spectatori. Fațadă durabilă, sustenabilă și distinctivă a dat formă clădirii. Ea este inspirată de formarea naturală a bulelor de săpun. Datorită acoperișului din etilen – tetrafluoretilen (ETFE) s-a redus consumul total de energie cu 30%, a fost salvat consumul de iluminare cu 55% iar energia solară folosită pentru încălzire este în procent de 20%, transmite olympic.md cu referire la cosr.ro.

Instalația va fi folosită ca un cub de apă pentru sporturile nautice în primăvară, vară și toamnă și ca un cub de gheață în timpul iernii după desfășurarea Jocurilor Olimpice din 2022, a declarat Yang Qiyong, directorul general al proiectului, pentru chinadaily.com.cn.

Sursă foto: https://bit.ly/3sFKxYj

Construcția podului peste Nistru – finanțată de Ucraina

sursa: pxhere.com

În urma vizitei sale la Kiev, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că țara noastră urmează să relanseze relațiile moldo-ucrainene. Un pas spre consolidarea acestora urmează a fi construcția unui traseu care va uni cele două capitale – Chișinău și Kiev.

O parte a acestui traseu o va constitui un pod peste râul Nistru, care, conform spuselor șefului adjunct al biroului președintelui Ucrainei, Igor Jovkva, va fi construit din bugetul de stat al Ucrainei. „Unul dintre proiectele pe care le vom începe imediat va fi construcția unui pod peste Nistru, în regiunea Yampol-Cosăuți, și a autostrăzii corespunzătoare, ce va face legătura între Kiev și Chișinău”, a declarat acesta în urma întrunirii, transmite IPN, cu referire la tsn.ua.

Ucraina își asumă construcția podului și a autostrăzii până la Kiev, iar Moldova ulterior va răspunde de construcția autostrăzii de pe teritoriul său.

Cei doi președinți au convenit asupra construcției unui pod peste Nistru, la punctul de trecere a frontierei Cosăuți-Yampol, în timpul întrevederii oficiale a Maiei Sandu cu Vladimir Zelenski, la Kiev, în data de 12 ianuarie.

Anul Eugeniu Coșeriu și Vladimir Beșleagă. Inițiativă înaintată de către Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”

La data de 22 decembrie 2020, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a înaintat un demers prin care vine cu inițiativa de a declara anul 2021 în numele a două personalități notorii, anunță reprezentanții muzeului.

În contextul acestui demers, în domeniul științei a fost numit „Anul Eugeniu Coșeriu”.

Eugeniu Coșeriu (27.07.1921-07.09.2002) a fost filosof al limbajului, scriitor, profesor universitar și lingvist de notorietate internațională, iar în acest an se vor împlini 100 de ani de la nașterea ilustrului cărturar, născut în Nordul Basarabiei.

În domeniul culturii și literaturii a fost numit „Anul Vladimir Beșleagă”.

Vladimir Beșleagă (25.07.1931) este scriitor, om de cultură și deputat în primul parlament al Republicii Moldova. În acest an, ilustrul scriitor, născut în Transnistria, va împlini 90 de ani de la naștere.

Demersul ce include solicitarea a fost adresat Ministerului Culturii, Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Documentul poate fi accesat AICI.