15 C
Chișinău
miercuri, aprilie 21, 2021

Fructele uscate – alternativa sănătoasă a dulciurilor

Dacă vă întrebați ce gustare ar putea să vă împlinească pofta de dulce, vă spunem că alternativa sunt fructele uscate. Lansați pe piața din Republica Moldova de aproape doi ani, „ADA Manufacture” își propune să aducă la dispoziția consumatorilor produse naturale, delicioase, dar și cel mai important – sănătoase. De toate acestea vă puteți convinge și singuri din interviul acordat de autoarea brandului, Anastasia Agafonov.

– Cum a apărut ideea de a lansa această afacere cu fructe uscate?
– Totul a început de când am ieșit în concediu prenatal. Eu căutam o alternativă sănătoasă a dulciurilor. Și atunci am aflat de așa o metodă interesantă de deshidratare a fructelor și anume prepararea pistilului din fructe. Atunci, împreună cu soțul am început să studiem acest segment. Cum se produce, cât este valabil, avem și noi așa producători, ce fel de uscător putem folosi, cum să alegem fructele? După ce la toate întrebările am găsit răspunsuri a rămas doar să încercăm.  Aici a venit și ziua mea de naștere – soțul mi-a dăruit un deshidrator electric semiprofesional. Prima partidă de fructe uscate s-a mâncat în câteva clipe. Și tot așa două luni de zile am testat diferite combinații de fructe. După aceea am pornit să fac un cont pe Instagram ca să văd feedback-urile, să văd dacă mai sunt persoane interesate de dulciuri fără zahăr. Atunci, eu am realizat că la noi lumea demult e sătulă de zahăr rafinat, de E-uri și tot felul de adaosuri nesănătoase.

– Care au fost cele mai importante etape pe care le-ați parcurs în dezvoltarea afacerii?
– Prima etapă a fost însăși începerea afacerii, permanent este cel mai greu să începi. A doua etapă e participarea la primul iarmaroc, acolo am avut posibilitatea să comunicăm cu clienții și să primim un feedback momentan la degustare.

– Cum are loc procesul de obținere a fructelor deshidratate?
– Procesul de lucru începe cu selectarea fructelor. În sezon fructele le luăm din livezile părinților. Iar deja procesul de prelucrare a acestora constă din 5 etape: selectăm cele mai bune fructe; le spălăm bine, bine; curățim de miez, le decojim; le tăiem felii; și le deshidratam!

– Ce proprietăți benefice au fructele uscate?
– Fructele uscate își păstrează aproape intact conținutul de vitamine cu efect benefic asupra sănătății. În anotimpul rece, fructele proaspete pot fi înlocuite cu succes cu cele deshidratate. E foarte comod să ai tot timpul la îndemână un pachețel cu doza zilnică de vitamine.

– Pe lângă fructe uscate, știu că mai produceți și pistil din fructe. Ce prezintă acesta și cum este obținut?
– Acesta prezintă piure din fructe deshidratat la o temperatură gingașă de 45° C, circa 12-14 ore. La această temperatură în fructe și pistil rămân 90% de vitamine.

– Cum a avut loc lansarea pe piața din Republica Moldova?
– Noi ne-am lansat în mediul online pe așa platforme precum Facebook și Instagram. La moment nu avem magazin offline. Avem în plan, însă, să apărem pe polițele magazinelor specializate.

– Ce produs se bucură de cea mai mare popularitate?
– Cele mai întrebate produse sunt pistilurile, indiferent de combinațiile de fructe.

– Ce produs este cel mai greu de obținut și de ce?
– Totuși e mai greu de făcut pistilul. Procesul de lucru e mai lung.

– Care sunt avantajele și dezavantajele unei astfel de afaceri?
– Avantajele unei astfel de afaceri este că aduci o plus valoare producției autohtone și contribui la sănătatea clienților. Însă dezavantajele sunt că atunci când te lansezi pe piață cu un produs nou precum pistilul din fructe, este destul de complicat să informezi populația despre avantajele lui, plus la aceasta, cu părere de rău, populația are venituri reduse și optează pentru ceva mai ieftin și nu atrag atenția la conținut.

Mihaela Jeverdan: Este fantastic să creezi, să fii artist și să faci bani din artă

Mihaela Jeverdan, tânăra pasionată de arta pirogravurii

 Mihaela Jeverdan are 22 de ani și de ceva timp este stabilită în Italia. Cu toate că a absolvit facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, pasiunea și munca care îi aduce plăcere și satisfacție rămâne a fi pirogravura sau arta decorării lemnului. Așadar într-un an și jumătate tânăra a reușit să transforme acestă pasiune într-un job. După cum spune chiar ea, cel mai extraordinar job pe care l-ar fi putut avea.

– Ce rol ocupă arta decorării lemnului în viața ta? 

 – Într-un an jumătate a devenit job-ul meu. Este cel mai extraordinar job pe care l-am putut avea. Să creezi, să fii artist și să faci bani din asta, e fantastic! Mereu lucrez din plăcere și cred că cea mai mare satisfacție este atunci când clientul se întoarce la tine, pentru că creezi ceva inedit!

De unde și cum s-a născut această pasiune și dragoste față de pirogravură?

– Dragostea pentru acest tip de artă a venit atunci când am cunoscut dragostea adevărată față de soț. Doi oameni tineri, într-o țară necunoscută, cu vise, drumuri lungi și datorii!

 – Povestește-ne despre prima ta experiență ….

– La început mi-a fost greu, recunosc. Nu știam absolut nimic despre această artă. Mă conduceam instinctiv, nu știam multe particularități. Îmi părea imposibil ce făceau alți artiști. Dar, într-un final am învățat. Am făcut greșeli, dar m-am învățat. Mereu continui să experimentez, chiar dacă am lucrări care mi-au dat bătăi mari de cap.

– Ce lucrare ți-a dat „cele mai mari bătăi de cap” până acum?

– Pe lângă pirogravură încercasem să ard lemn cu lampa de gaz. Așa o lucrare mi-a luat foc la propriu. Un păun frumos gravat pe lemn, a devenit carbonizat în câteva minute. Restabilirea lui mi-a luat zile bune.

– Care sunt sursele de inspirație pentru creațiile tale?

– Atunci când fac tablouri la comandă, sunt niște lucruri practice, sunt fotografii după care mă conduc și nu necesită implicare spirituală maximă. Însă ceea ce fac pentru mine, sunt lucruri inspirate din natură, din tot frumosul ce mă înconjoară, din starea mea lăuntrică și din vibe-ul pe care îl primesc din partea celor dragi! Așa apar lucrările mele deosebite, din dragoste.

De unde ai învățat să lucrezi cu pirograful și cât de greu ți-a fost la început?

– Înțelegeam că va fi greu dacă nu voi avea o ocupație și așa am descoperit pirogravura, împreună cu soțul meu. El m-a susținut de la început, mi-a cumpărat primele unelte, a găsit lemnul și m-a lăsat să creez. Când am făcut prima lucrare el a rămas impresionat, mi-a spus că ar fi bine să o postez undeva. Sinceră să fiu, nici eu nu mă așteptasem la așa rezultate. Într-un final s-a meritat efortul depus. La începutul anului 2020 în Italia a fost declarată stare de urgență, în țară erau foarte multe restricții, ceea ce îngreuna procesul de găsire a unui job. Pirogravura în acea perioada mă salvase din punct de vedere financiar. Era plăcut să primesc cât de puțin în acea perioadă de criză.

Ce tip de lemn este mai potrivit pentru a realiza o lucrare frumoasă și de calitate?

– Pirograful iubește lemnul moale și fără textură. Lemnul cel mai potrivit pentru pirogravură este plopul, teiul sau pinul.

 – Din tot procesul de muncă, care etapă este cea mai lungă și complicată?

– Un tablou trece prin mai multe etape atunci când este creat. De exemplu, ce mai minuțioasă parte este arderea lui, aici îmi ia săptămâni bune. Un tablou cap-coadă îl creez în jumătate de lună. Depinde de complexitatea și mărimea lemnului. La sigur nu este un lucru foarte ușor.

Cât de mult te lași influențată de părerea celor din jur?

– Dacă ași spune că nu sunt influențată de cei din jur aș minți. Contează mult feedback-ul care îl primesc de la oamenii care primesc tablourile mele. Ceea ce mă bucură că mereu sunt emoții pozitive, unii plâng, alții îmi mulțumesc și revin la mine de fiecare dată când doresc să-și surprindă apropiații. Dar nu pot spune că nu există negativism în mediul în care trăiesc. Și mai mult de atât m-am întâlnit deseori cu invidia. Dar, asta mă face să simt că fac totul corect și mă face mult mai puternică. Este bine să credem în noi și să mergem doar înainte indiferent de situație. Mai i-au o pauză din când în când pentru că este benefic, dar nu mă las.

 Ce abilități trebuie să stăpânească  persoana care alege arta pirogravurii?

– Abilitățile pe care trebuie să le posede un artist în pirogravură este răbdarea. Trebuie să fii un om foarte liniștit, un om care creează din dragoste, un om cu pace interioară și inspirat. Pentru că toate lucrurile frumoase, se fac din inimă.

Iuliana Gonța, stagiară

Nina Casapu: „Multe lucrări sunt produsul fanteziei mele”

Nina Casapu, are 69 de ani și este originară din satul Frasin, raionul Dondușeni. Cu toate că femeia are studii superioare în domeniul pedagogic și din anul 1971 activează ca profesoară de clasele primare, totuși pasiunea și munca care îi aduce plăcere este confecționarea lucrurilor handmade. Aceasta creează lucrări cu tematică diversă: compoziții pascale, cascade din bănuți, flori, copaci, coșuri, brățări, cât și mărțișoare. De asemenea confecționează diferite chestii  din biser și macrameu.

 De la o vârstă fragedă a început a meșteri tot felul de lucruri și nu avea nevoie de anumite materiale întrucât îi reușea să facă ceva frumos din ceia ce avea la îndemănă, fie reutiliza.

„Pasiunea pentru crearea frumosului a apărut încă din copilărie, mereu îmi plăcea să planific și să proiectez lucruri noi. Vedeam un anumit obiect și deodată îmi imaginam ce pot face din el sau unde îl pot folosi”.

Înainte de a creea ceva nu realizează anumite schițe sau planuri, totul decurge de la sine. Având la îndemână un anumit obiect decide instant ce ar putea confecționa din el și unde i-ar fi locul potrivit.

„Când găsesc sau achiziționez unele materiale eu deja știu pentru ce se potrivește: ochișori pentru o pisică, o floare pentru un compoziție, ață pentru brățări  sau mărțișoare”.

Nina Casapu nu este axată pe realizarea unor anumite lucrări, confecționează din materiale accesibile, fie procură câte ceva și astfel transpune în realitate toate ideile sale.

„În unele situații sunt nevoită să procur anumite lucruri, însă de cele mai multe ori confecționez din materialele care deja au fost utilizate. Unele sunt chiar lângă noi, pur și simplu le simt și le dau naștere pentru o a doua viață, le găsesc alte roluri. Altele sunt destul de costisitoare, mai ales dacă nu pot procura câteva elemente și trebuie să procur angro”.

Astfel printre creațiile meșteriței putem identifica  compoziții pascale cât și de iarnă, flori, copaci, fragmente din povești și tablouri, brățări personalizate, mărțișoare, jucării mici cât și broderii artistice.

Artista handmade mărturisește că în momentele în care creează  simte o liniște sufletească, o armonie spirituală, încearcă să ofere o partea din ea lucrărilor sale și toate grijile să le plaseze pe al doilea plan, în așa fel nici nu sesizează noțiunea de timp.

„Se întâmplă uneori, să lucrez și nopțile. Atunci când îmi apare în minte o idee deosebită, nu pot să renunț și prefer să duc totul până la capăt. Astfel muncesc până nu termin. În asemenea momente nici nu observ cum „zboară timpul”.

Indiferent cât de obosită este sau dacă mai are și alte activități, găsește timp în fiecare zi pentru a inventa ceva nou. Spune că este ajutată și susținută de către familia sa iar datorită acestora le reușește pe toate.

„Mereu alături îmi sunt copii și nepoțeii, care mă susțin în tot ceea ce fac. Talentul meu li s-a transmis și lor, crează împreună cu mine unele lucruri și chiar mă ajută la selectarea materialelor. Avându-i alături mă simt puternică și plină de inspirație”.

Talentul meșteriței este apreciat nu doar de către consătenii acesteia, elevii și profesorii din gimnaziul Frasin, dar a fost observat și de către Direcția Educației Dondușeni și Palatul de Cultură. În acest context, pe parcursul mai multor ani, Nina Casapu a fost invitată să prezinte expozițiile sale la toate festivalurile organizate în raioanele Dondușeni și Edineț. Între anii 2015- 2017 a obținut trofeul celui mai „Creativ Meșter Popular” din raionul Dondușeni.

Pentru a  împărți din ideile și experiențele sale cât și pentru a cultiva dragostea pentru frumos în sufletele tinerilor, Nina Casapu a activat timp de nouă ani în cadrul Centrului de Creație al Copiilor și Adolescenților. Nina Casapu a remarcat înteresul manifestat de copii și tineri pentru realizarea lucrurilor handmade, însă nu mereu au posibilitatea să procure materialele de care ar avea nevoie.

„Copiii sunt foarte interesați și atrași de confecționarea lucrurilor manuale. Lucrează cu multă pasiune. Problema este în lipsa unor materiale, pe care aceștia nu le au și nu le pot procura. Așadar, majoritatea lucrurilor, le aduc de acasă fie le achiziționez personal”.

În pofida faptului că ne aflăm în secolul tehnologiilor avansate și a numeroaselor posibilități, meșterița consideră că lucrările realizate manual sunt la mare căutare și oamenii au nevoie  exact de aceste lucruri. Acest hobby o face să se simtă fericită, liberă și încrezută în sine.

Iuliana Gonța, stagiară

Lansare de carte online: Emilian Galaicu-Păun. sanG d”encre. Poeme alese de Al.Cistelecan

Luni, 19 aprilie, ora 19.00, Editura CARTIER vă invită la lansarea online a volumului Emilian Galaicu-Păun. sanG d”encre. Poeme alese de Al.Cistelecan, fotografii de Roman Rybaleov, apărut în Cartier de colecție nr. 30, la Editura Cartier.

Vor participa : Emilian Galaicu-Păun, Al.Cistelecan, Claudiu Komartin și Lucia Țurcanu

Discuția va fi transmisă live, pe pagina facebook a Editurii Cartier și pe pagina Librăriilor Cărturești.

Înregistrare disponibilă ulterior și pe canalul Editurii Cartier de pe YouTube.

Evenimentul este organizat de către Editura Cartier în colaborare cu Librăriile Cărturești.

 „…e un limbaj tare, salvific, menit măcar să cenzureze fatalitatea morții, cea care-l «caută» pe poet «cu mână de moașă». Acesta e miezul iradiant – și inexorcizabil, de fapt – al poeziei lui Emilian Galaicu-Păun: coincidența dintre naștere și moarte, inseparabilitatea, indistincția lor. (…)

Galaicu-Păun mizează pe o stihialitate dezlănţuită a imaginarului, descărcat în ample tensiuni expresioniste în care revelaţia are concreteţea imediată a spasmului, iar spasmul are gramatica diafană – şi atroce totodată – a misterului. Iese astfel o poezie de înalt voltaj şi de ample convulsii – sau cutremure – atât ale fiinţei, cât şi ale limbajului; o poezie parcă abia scăpată din teroarea viziunii şi care răsfrânge în pagină o panică vag controlată a propriei furori imaginative. Căci poezia lui Emilian Galaicu-Păun dintr-o astfel de furoare cu fond romantic îşi trage principiul vizionar şi chiar reporturile de cotidian, inserţiile brutale de real și inflamațiile sarcastice exprimă la el o condiţie de febră profetică; nu sunt simple transcripţii, ci inducţii violente de angoase iar realul, oricât de imediat, se proiectează, de fapt, nu ca notaţie, ci ca ipoteză şi ipostază imaginative, ca epifanii entropice.” (Al.Cistelecan)

Emilian Galaicu-Păun s-a născut la 22 iunie 1964 în s. Unchiteşti, c. Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti, din Republica Moldova, într-o familie de intelectuali. A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii de Stat din Chişinău (1986) şi doctoratul la Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1989). Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1990) şi din România (1998). Membru al PEN Clubului. Redactor pentru Basarabia al revistei Vatra (Târgu-Mureş); redactor-şef al Editurii Cartier; autor-prezentator al emisiunii Carte la pachet de la Radio Europa Liberă. Cavaler al Ordinului de Onoare (Republica Moldova, 2012), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer (România, 2014).

Cărţi publicate: a) Poezie: Lumina proprie, Literatura Artistică, 1986; Abece-Dor, Literatura Artistică, 1989; Levitaţii deasupra hăului, Hyperion, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, Dacia, 1994 (Premiul USM; Premiul special al USR); Yin Time, Vinea, 1999 (tradusă în limba germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, Ludwigsburg, 2007); Gestuar, antologie, Axa, 2002; Yin Time (neantologie), Litera, 2004; Arme grăitoare, Cartier, 2009; A-Z.best, antologie Arc, 2012; Arme grăitoare, antologie (ediţie ne varietur), Cartier, 2015; b) Proză: Gesturi (Trilogia nimicului), Cartier, 1996 (Premiul USM); Ţesut viu. 10 x 10, Cartier, 2011, 2014 (premiul USM); c) Eseu: Poezia de după poezie, Cartier, 1999 (Premiul USM); d) Traduceri: Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, Cartier, 2001; Robert Muchembled, O istorie a diavolului, Cartier, 2002; Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, Cartier, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, Cartier, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, Cartier, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, Cartier, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, Cartier, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, Arc, 2011 (Certificate of Honour for Translation, Londra); Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, Cartier, 2012; e) Ediții: Ilarie Voronca, peste diagonala sângelui, Cartier de colecție, 2016; Eugen Cioclea: Dați totul la o parte ca să văd, Cartier de colecție, 2018.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

AL CISTELECAN, critic și istoric literar, născut la 2 decembrie 1951, Aruncuta, jud. Cluj. Școala generală în satul natal; Liceul „Ady-Șincai”, Cluj (1966-1970); Facultatea de filologie a Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj (1970-1974). Doctor în litere (2000) al aceleiași universități, cu o teză despre Ion Pillat. Profesor în cadrul Facultății de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș. A debutat în Echinox, în 1973. Editorial, în 1987, cu Poezie și livresc (Editura Cartea Românească, București; Premiul „G. Călinescu”). A mai publicat volumele: Top ten (Editura Dacia, Cluj, 2000), Celălalt Pillat (Editura Fundației Culturale Române, București, 2000; premiul USR și Premiul ASPRO); Mircea Ivănescu. Micromonografie (Editura Aula, Brașov, 2003); 11 dialoguri (aproape teologice), Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș, 2003; Al doilea top (Editura Aula, Brașov, 2004); 15 dialoguri critice (Editura Aula, Brașov, 2005); Diacritice (Editura Curtea Veche, București, 2007); Aide memoire (Editura Aula, Brașov, 2007); Magna cum laude (Editura Tracus Arte, București, 2012); Ardelencele (Editura Eikon/Școala Ardeleană, Cluj, 2014); Zece femei (Editura Cartier, Chișinău, 2015); Fișe, schițe și portrete (Editura Muzeul Național al Literaturii Române, București, 2018). A coordonat volumul aniversar Mircea Ivănescu 80 (Editura Paralela 45, Pitești, 2011). A alcătuit și a îngrijit antologia: Mircea Ivănescu, Versuri (Editura Humanitas, București, 2014). A colaborat la Dicționarul scriitorilor români și la Dicționarul esențial al literaturii române (ambele coordonate de Mircea Zaciu, Marian Papahagi și Aurel Sasu). A tradus, din italiană: Cardinal Tomas Spidlik, Evanghelia de fiecare zi (în colab. cu Alex. Cistelecan, Editura Galaxia Gutenberg, Târgu-Lăpuș, 2004), Michelina Tenace, Creștinismul bizantin. Istorie, teologie, tradiții monastice (Editura Cartier, Chișinău, 2005). Mai multe premii ale Filialei Mureș a USR și premii pentru critică acordate de unele reviste (Cuvântul, Familia, Discobolul, Euphorion, Târnava, Poesis, Argeș ș.a.). Ordinul „Meritul Cultural” în grad de cavaler (2008), cetățean de onoare al municipiului Târgu-Mureș (2003).

Emilian Galaicu-Păun. sanG d”encre. Poeme alese de Al.Cistelecan. Fotografii de Roman Rybaleov (Cartier de colecție nr. 30). Legată, supracopertă, 256 pag. Preț: 25 RON/ 109 MDL. Apare cu sprijinul AFCN.

Cartea poate fi cumpărată în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

De asemenea, poate fi comandată și online: Cărturești, CARTIER.

https://carturesti.ro/autor/emilian_galaicu-paun
https://shop.cartier.md/item/sang-d-encre,1836

Instruire pentru autoritățile publice locale din raioanele Cahul și Ungheni, axată pe integrarea dimensiunii de gen în strategiile de dezvoltare locale

Peste 50 de reprezentante și reprezentanți ai administrației publice locale partenere ale proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” au beneficiat, la 16 aprilie 2021, de o instruire online consacrată integrării dimensiunii de gen în strategiile locale de dezvoltare. Această instruire urmează după alte câteva realizate atât pentru organizațiile societății civile, cât și pentru administrațiile publice locale în subiecte precum promovarea politicilor publice sensibile la perspectiva de gen și acțiunile de pledoarie pentru integrarea dimensiunii de gen în strategiile publice locale în cele 12 comunități implicate în cadrul proiectului. 

Astfel, șase comunități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Zârnești, Văleni și orașul Cahul, și șase comunități din raionul Ungheni – comunele Manoilești, Măcărești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni – semnatare ale unor acorduri de colaborare în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”, asigură în prezent prin activitățile și inițiativele lor integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, și vor implementa programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen. 

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment desfășurat în februarie 2021. 

În debutul instruirii pentru autoritățile publice locale din raioanele Cahul și Ungheni, Directoarea Executivă a IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc, le-au urat succes participantelor și participanților în ajustarea strategiilor de dezvoltare locale existente sau elaborarea acestora unde lipsesc astfel încât „aceste documente de politici locale să includă principiile și valorile egalității de gen”, anunțând pe parcursul evenimentului că în acest proces comunitățile vor putea fi ajutate de mentori și mentore. 

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a afirmat în mesajul său că „pe agenda aleșilor locali și aleselor locale se regăsește sporirea calității vieții fetelor și femeilor din localitățile dumneavoastră”, iar aceste instruiri „vă pot ajuta să identificați problemele și soluțiile posibile. Președinta „Institutum Virtutes Civilis” a menționat și oportunitatea pentru grupurile de lucru mixte de a participa la concursul de granturi mici pentru elaborarea și ajustarea strategiilor și planurilor de acțiuni locale pentru asigurarea oportunităților egale pentru femei și bărbați.

Ofițerul de Program, UN Women Moldova, Anatolii Oprea, a subliniat că „iată mergem împreună de la reperele teoretice spre lucrurile practice, tangibile”, astfel încât „strategiile și planurile locale ale dumneavoastră să răspundă cât mai bine la necesitățile fetelor și femeilor”.

Formatoarele acestei instruiri online le-a îndemnat pe participante și participanți să supună analizei de gen toate documentele de politici locale, subiectele abordate fiind de un real folos în acest sens.

Pe agenda instruirii pentru autoritățile publice locale din raioanele Cahul și Ungheni, axată pe integrarea dimensiunii de gen în strategiile de dezvoltare locale, s-au aplat subiecte precum egalitatea de gen și abilitarea economică, socială și politică a femeilor, bugetarea sensibilă la dimensiunea de gen și bugetarea participativă, pașii de urmat în ajustarea strategiilor de dezvoltare locală la dimensiunea de gen.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Parcursul Marianei Percic, de la idee până la succesul ceaiurilor MEG

Ceaiurile MEG sunt un nou concept pe piața din Moldova. Sută la sută BIO, în ambalaj ECO, dar și extrem de benefice, recomandate atât pentru maturi cât și pentru copiii. Despre drumul plantelor până a ajunge în cutii, dar și de ce este recomandat ceaiul natural în detrimentul pachețelelor din comerț ne relatează Mariana Percic, autoarea ceaiurilor MEG.

Cutiile cu 4, 6 sau 9 tipuri de plante sunt create individual, selectarea plantelor ce vor intra în componența setului fiind la alegerea clientului.

– Ce reprezintă ceaiurile MEG?
– Ceaiurile MEG este un concept nou, natural. Este vorba despre ierburi plantate pe meleagurile Moldovei, care sunt benefice sănătății, iar noi, din acest motiv, încercăm să le promovăm intens.

– Prin ce sunt deosebite aceste ceaiuri?
– Acestea sunt, în primul rând, naturale, BIO, sunt sigure – sunt culese din locuri sigure, curate, ferite de toți factorii dăunători, nu conțin coloranți sau alte substanțe chimice. Nu adăugăm absolut nimic în ele, decât ceea ce le-a oferit mama natură. Ambalajul lor la fel este unul deosebit, și ne mândrim cu acest fapt, pentru că pe lângă ceaiurile naturale, acesta este ECO – din lemn, sticlă organică și vopsea pe bază de apă, fără miros și substanțe chimice în plus.

Cum are loc tot procesul de „prelucrare” a plantelor până a ajunge la client?
– Este un proces îndelungat. Durează aproximativ jumătate de an. Plantele se cultivă în diferite perioade de timp, în funcție de plantă, pentru că fiecare are perioada sa de cultivare, de culegere și de uscare. Mai întâi planta se cultivă, apoi se culege, se usucă în spații special amenajate, aerisite și ferite de pătrunderea prafului sau a insectelor. Mai apoi, plantele sunt sortate manual, ambalate și livrate clienților.

Cine se ocupă de tot acest proces?
– Eu sunt motorașul acestei afaceri, dar pe lângă mine mai sunt încă trei persoane care contribuie la întregul proces. Bunicul meu, care are 75 de ani – îmi culege toate plantele pe care eu nu le cunosc atât de bine, în comparație cu el, care se ocupă cu acest lucru de 15 ani. Iar mama și bunica mă ajută la sortare.

Ce intră în componența unei cutii MEG?
– Cutiile sunt de mai multe tipuri, mică – conține patru tipuri de plante, mare – cu șase tipuri de plante și extra – cu nouă tipuri de plante. În cutie intră acele plante pe care le alege clientul, noi oferim lista plantelor pe care le avem la momentul de față, iar în caz de necesitate le oferim și informații despre plantă în cazul în care clientul nu cunoaște.

Cum a avut loc lansare pe piața de la noi? 
– Foarte greu. Oamenii noștri nu cunosc cultura ceaiului. Pentru majoritatea a bea un ceai înseamnă că dimineața ai pus repede pachețelul în cană, a adăugat apa și l-a băut din fugă, poate nici nu pe tot. Să bei un ceai, însă, nu e întocmai așa. Trebuie să cunoști cât timp trebuie să se infuzeze, când trebuie să-l bei, cum să-l bei și de ce îl bei. Cam din acest motiv și ne-a fost foarte greu să ne facem auziți.

Cum este recomandat să preparăm ceaiurile naturale?
– Depinde de plantă, întrucât fiecare are timpul său de infuzare și perioada când trebuie servită. În principiu, sunt două modalități de bază de preparare a acestora. Fierbem apa, punem planta în recipient, turnăm apa deasupra și lăsăm la infuzat 7-10 minute și mai apoi se servește. Iar cea de a doua modalitate e mai mult curativă – planta se fierbe deodată la foc, aproximativ 5 minute și mai apoi se servește.

Cum combinăm plantele? Este vreo regulă pentru aceasta?
– De obicei nu este o regulă, combinăm după preferință, dar trebuie să ținem cont că unele plante folosite în exces pot și să dăuneze. De regulă se combină 2-5 plante.

Ce beneficii au ceaiurile naturale?
– Oferă o stare de liniște, contribuie la prevenirea anxietății, întăresc imunitatea și ajută organismul să lupte cu virozele și răcelile, la calmarea sistemului digestiv – în principiu, fiecare plantă are beneficiul său.

TOMM REVIEWS: 7 localuri din Chișinău cu spații de joacă pentru copii

Tomm Blănaru postează pe blogul „TOMM REVIEWS” diferite recenzii a mai multor localuri din Republica Moldova, și nu doar, de asemenea împărtășește cu cititorii săi și propriile încercări culinare. În acest material, publicat pe Facebook, Tomm a scris despre 7 localuri din Chișinău cu spații de joacă pentru copii.

În ultimele săptămâni am primit mai multe mesaje de la cititoarele blogului, care îmi cereau recomandări de localuri din Chișinău cu spațiu de joacă pentru copii. Am promis că mă documentez și revin cu o listă.

Pentru că nu am copii (deocamdată), de regulă, nu atrag atenția la prezența unui spațiu pentru jocurile copiilor în incinta sau în preajma localurilor. Așadar, vă prezint 7 localuri din Chișinău unde puteți veni cu micuții dumneavoastră, fără a vă face grijă că deranjați pe cineva, ori că se vor plictisi copiii, cât timp vă delectați cu ceva gustoșel.

Restaurantul „Andersen” este cel mai potrivit local dacă vreți să petreceți o seară frumoasă, înnafara casei, alături de picii dvs. La etajul doi al centrului este amenajat un loc de joacă spațios și modern, cu diverse activități de recreere și dezvoltare a abilităților copiilor. Copiii pot fi lăsați în compania personalului calificat care asigură siguranța acestora. La etajul trei se află restaurantul. Chef Igor Griza a alcătuit un meniu special pentru micuți.

Iată câteva poziții din meniu:

Chifteluță de curcan cu piure de cartofi (75 MDL, 200 gr.);

Paste cu cașcaval (65 MDL, 200 gr.);

Napoleon deosebit (70 MDL, 200 gr.);

„SMOKE & RIBZ” – Și acest local are amenajat un spațiu de joacă pentru copii. Părinții, amatorii de costițe afumate și ale altor specialități din carne gătite în smoker, trebuie neapărat să vină aici cu picii lor.

„Mi Peace” – Un restaurant cu tradiții, ce se specializează de mai mulți ani în bucătăria italiană. Nu am fost de multă vreme pe acolo și nu cunosc pozițiile noi din meniu, însă am intrat pe site-ul lor și am văzut că au și un meniu pentru copii, pe lângă spațiul amenajat frumos cu topogane și alte chestii de distrat copiii, aflat chiar pe terenul pe care este amplasat localul.

Iată câteva poziții din meniul pentru copii:

Frigărui de pui cu legume (70 MDL, 140 gr.);

Paste cu parmezan (90 MDL, 220 gr.);

Paste cu roșii cherry (90 MDL, 250 gr.);

„Oliva Verde Restaurant” – Un restaurant din centrul orașului în care puteți savura hiturile bucătăriei italiene: pasta, pizza, dar și alte specialități din carne sau pește. Au și meniu pentru copii, însă alegerea nu este prea mare. Am văzut pe site doar două poziții:

Pizza cu cărniță de pui, roșii, măsline și ardei dulce (39 MDL);

Supă cu carne de pui și ouă de prepeliță (31 MDL);

„SALAT” – Nu am fost niciodată nici într-un local din rețeaua restaurantelor „Salat”, însă spațiul de joacă a localului de pe Decebal 36 arată destul de nice. Au două poziții în meniul pentru copii, ce-i drept e fast food (s-au inspirat clar de la Happy Meal-ul de la McDonald’s. Nu știu cât de încântat aș fi fost de asta, dacă eram părinte).

Magic Box Azy (69 MDL) – nuggets, cartofi fri, suc;

Magic Box Greeny (69 MDL) – burger de pui, cartofi fri, suc;

„Forshmak” este un restaurant în care puteți veni cu toată familia. Aici puteți gusta diverse specialități din bucătăria israeliană, cum ar fi: Șakșuka, humus, baba ganoush, dar și feluri de mâncare caracteristice bucătăriei din Odesa, forshmak sau peștișori prăjiți de la Privoz. Nu știu cât de tare le plac copiilor astfel de mâncăruri, dar localul are amenajat un teren de joacă chiar în interior.Sper că această listă va fi utilă pentru toți părinții care urmăresc ceea ce fac. Poftă bună și să aveți parte de cât mai multe momente frumoase alăturii de picii voștri.

„Korjic” – Nu am fost la Korjik, însă știu că au teren de joacă pentru copii. A fost deschis de proprietarul fostului Sherlock Holmes. Sunt sceptic atunci când văd că un restaurant încearcă să gătească de toate: sushi, pizza, shaurma, pasta, clătite, etc. Promit să revin cu un review aici.

**********

Textul îi aparține lui Tomm Blănaru, food blogerul care postează recenzii despre mai multe localuri din Republica Moldova, și nu numai. Tomm spune că nu se poziționează ca un expert culinar sau un critic de restaurante: „Sunt un simplu oaspete al restaurantelor, la fel, ca și toți cititorii mei, care sunt niște persoane în căutare continuă de noi senzații gustative! Sper că experiențele pe care le am în diverse localuri vor prinde bine și altor oameni cărora le place să mănânce gustos și să descopere locuri noi”, spune Tomm pe blogul său – TOMM REVIEWS.

Cea de-a doua zi a instruirii privind acțiunile de pledoarie pentru politici publice locale sensibile la dimensiunea de gen în comunitățile din raioanele Cahul și Ungheni a adus în prim-plan implementarea unei campanii de advocacy

Reprezentanții și reprezentantele organizațiilor societății civile, grupurilor de acțiune locală și grupurilor de inițiativă locală din raioanele Cahul și Ungheni care au participat la instruirea desfășurată, la 13 aprilie 2021, în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”, au revenit a doua zi în sala de clasă online pentru a continua cursul axat pe acțiunile de pledoarie pentru politici publice sensibile la dimensiunea de gen. Acest modul a adus în prim-plan desfășurarea unei campanii de advocacy pentru promovarea și implementarea unor politici publice locale sensibile la perspectiva de gen în cele 12 localități partenere ale proiectului.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment online desfășurat în februarie 2021. 

„Mă bucur că prima zi a instruirii noastre a fost ca o magistrală auto cu comunicare în ambele direcții și apreciem, împreună cu partenerii noștri, că ați pus cu toții suflet în această activitate”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, în debutul zilei a doua a instruirii pentru organizațiile necomerciale partenere ale proiectului din raioanele Cahul și Ungheni – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Zârnești, Văleni și orașul Cahul, și comunele Pârlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni. 

„Cunoștințele și abilitățile în domeniul acțiunilor de pledoarie vă vor ajuta în activitățile dumneavoastră de mai departe în cadrul grupurilor de lucru pentru ajustarea strategiilor locale de dezvoltare din perspectiva egalității de gen”, a menționat Liliana Palihovici. 

Subiectele specifice ale instruirii privind implementarea campaniilor de pledoarie au vizat crearea, motivarea și consolidarea echipei de advocacy, formarea și fortificarea parteneriatelor dintre organizațiile societății civile, grupurile de acțiune locală, grupurile de inițiativă locală și administrațiile publice locale și alți actori comunitari relevanți, precum și strategiile de influență pentru adoptarea unor decizii și politici locale care vizează asigurarea egalității de gen și combaterea discriminării femeilor. Celelalte module de instruire axate pe advocacy, planificate în cadrul proiectului, vor continua în săptămânile viitoare.

Următoarea instruire online este anunțată pentru 16 aprilie 2021 și este adresată administrațiilor publice locale din raioanele Cahul și Ungheni, axându-se pe integrarea dimensiunii de gen în strategiile de dezvoltare locale.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul” contribuie la integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, precum și realizarea unor programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen. 

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.

Sfaturi utile de la Agenția pentru Eficiență Energetică pentru șoferii care doresc să-și schimbe anvelopele de vară

Se crede că schimbarea anvelopelor se efectuează doar în sezonul de iarnă. Totuși, cei care intenționează să-și întrețină automobilul, într-o stare perfectă, fiind atenți și la siguranța rutieră și a pasagerilor, trebuie să evalueze și schimbarea anvelopei în timpul verii, nu doar în perioada rece a anului, se arată într-o informare a Agenției pentru Eficiență Energetică, care oferă un set de sfaturi utile pentru șoferii care doresc să-și schimbe anvelopele de vară.

Un factor important în alegerea anvelopelor este eticheta de eficiență energetică, care vă poate ajuta la procurarea pneurilor în mod eficient și adaptat buzunarului dumneavoastră.

Eticheta energetică a anvelopelor include 3 parametri fundamentali: eficiență în ceea ce privește consumul de combustibil, frânarea umedă și zgomotul extern. Acești parametri, care pot fi identificați estetic cu simbolurile de pe etichetă, reprezintă eficiența anvelopelor într-un mod foarte similar cu cel al aparatelor de uz casnic.

Începând cu 1 martie 2021, eticheta pentru clasificarea consumului de energie al aparatelor de uz casnic este definitiv retrasă și intră în vigoare o nouă scară de valori, dezvoltată pe baza aplicării noilor reglementări delegate ale UE, publicată în Jurnalul Oficial European L .315 la 5 decembrie 2019, în adoptarea Regulamentului-cadru (UE) 2017/1369.

Din mai 2021, va fi inclusă opțiunea unei pictograme pentru zăpadă și /sau gheață aplicată lângă cea a nivelului de zgomot. Adăugarea acestui simbol vă va permite să fiți informat cu privire la aderența pe zăpadă și gheață pe baza valorilor minime obținute în urma testelor efectuate pe baza regulamentului UNECE 117 (pentru zăpadă) și ISO 19447 (pentru gheață). La fel, va fi inclus codul QR pentru fiecare identificator de tip de anvelopă cu link către baza de date UE privind produsele (EPREL).

Tot din mai 2021, clasificarea rezistenței la rulare și frânare pe teren umed se va schimba, de asemenea, utilizând 5 litere de la A la E și nu 7. La fel, noua etichetă energetică trebuie de asemenea, să fie plasată în mod obligatoriu pe anvelopele reșapate, dar nu și pentru anvelopele vehiculelor grele. De exemplu, prin trecerea de la o anvelopă cu rezistență la rulare „C” la una cu literele „A”, se pot economisi aproximativ 110 litri de benzină în 40.000 km.

  • Anvelopelor de iarnă nu sunt adaptate la drumurile fierbinți

Banda de rulare moale a unei anvelope de iarnă se uzează mult mai repede atunci când este utilizată pe asfalt fierbinte. Anume compusul din cauciuc este format pentru a rămâne moale și flexibil la temperaturi sub 7 ° C. Acest material reduce foarte eficient impactul negativ al temperaturilor scăzute și asigură o tracțiune ridicată în condiții de iarnă. Dar dacă montați un set de anvelope de iarnă pe tot parcursul anului, tocmai datorită acestei flexibilități, anvelopa se uzează mult mai repede în prezența temperaturilor mai ridicate și durata de viață poate fi redusă cu până la 60%. Există o mare probabilitate că va trebui să schimbați anvelopele mult mai repede decât ar fi fost dacă ați montat anvelope de vară la începutul primăverii.

Sfatul nostru, pentru lunile calde, este să folosiți anvelope adaptate, care, comparativ cu cele de iarnă, sunt fabricate cu un compus din cauciuc diferit, conceput pentru a rezista la cele mai înalte temperaturi. În acelați timp, cu siguranță, inversând perspectiva, este corect să spunem că compușii folosiți pentru anvelopele de vară devin rapid mai duri și mai fragili atunci când sunt folosiți în condiții de iarnă.

  • Consumul de combustibil

Un alt lucru de știut dacă decideți să folosiți anvelope de iarnă chiar și vara, este că veți ajunge să cheltuiți mai mult pe combustibil. Pe asfaltul fierbinte, rezistența la rulare a anvelopelor de iarnă este mai mare decât cea a anvelopelor de vară sau de sezon. Acest lucru se datorează faptului că compusul din cauciuc mai moale se deformează mai mult, rezistența la rulare crește la fel ca și consumul de combustibil, obligându-vă să realimentați mai frecvent decât este necesar.

Condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară are și efecte negative asupra mediului și calității vieții în general. Consumând mai mulți combustibili, mașina emite mai mult dioxid de carbon, este mai zgomotoasă și călătoria devine mai puțin confortabilă.

  • Efecte asupra siguranței în timpul condusului

În cazul în care anvelopele de sezon sau de vară nu sunt montate pe timp cald, mașina nu va putea garanta manevrabilitatea și siguranța optimă, mai ales atunci când sunteți forțat să faceți viraje bruște.

Imaginați-vă că trebuie să efectuați o manevră de urgență. Anvelopele de iarnă sunt prea moi pentru o suprafață de drum uscată. Mașina nu va răspunde la manevră într-un mod adecvat unei situații critice ca aceasta. Pe lângă faptul că distanța de oprire crește considerabil. Condusul cu anvelope de iarnă pe perioada de vară mărește distanța de frânare cu cel puțin 10% în condiții de uscare și 26% în condiții de umezeală.

Înainte de a schimba anvelopele de vară, este recomandabil să verificați documentul de înmatriculare al vehiculului, pentru a înțelege ce tip de roți trebuie montate pe vehicul. Constatat, este recomandabil să calibrați roțile pe tipul de conducere pe care îl aveți. Dacă conduceți o mașină de înaltă performanță și vă place conducerea sportivă, trebuie să selectați anvelope care să vă poată garanta acea performanță. Anvelopele moi, de exemplu. Dar amintiți-vă că, cu cât anvelopa este mai moale, cu atât se uzează mai repede.

Îngrijirea anvelopelor

În afară de buna practică de schimbare a anvelopelor pentru sezonul potrivit, este, de asemenea, esențial, să aveți grijă de ele în mod regulat. Pentru a vă asigura siguranța proprie și a celorlalți în timpul conducerii, în special, în momentele de manevră și de frânare, cei mai importanți pași sunt să verificați presiunea anvelopei șiadâncimea benziiderulare.

În acest context, recomandăm verificarea presiunii pneurilor o dată pe lună. Dacă nu sunteți sigur cum să operați, puteți găsi nivelurile de presiune recomandate de producătorul mașinii în manualul de instrucțiuni al mașinii. Folosiți tipul de anvelopă adecvat condițiilor climatice și temperaturilor, verificați periodic presiunea de umflare, verificați periodic adâncimea benzii de rulare.

Agenția pentru Eficiență Energetică este autoritatea administrativă în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii și are misiunea de a implementa politica de stat în domeniul eficienței energetice, performanței energetice a clădirilor, precum și a valorificării surselor de energie regenerabilă, inclusiv prin atragerea și gestionarea resurselor financiare în vederea finanțării proiectelor în domeniile respective într-un mod durabil din punct de vedere al mediului înconjurător și a schimbărilor climatice.

Instruire în acțiunile de pledoarie pentru politici publice sensibile la dimensiunea de gen în comunitățile din raioanele Cahul și Ungheni

Peste 50 de reprezentante și reprezentanți ai organizațiilor societății civile, grupurilor de acțiune locală și grupurilor de inițiativă locală din raioanele Cahul și Ungheni participă, la 13-14 aprilie 2021, la o instruire online, axată pe elementele-cheie ale acțiunilor de pledoarie pentru politici publice sensibile la dimensiunea de gen. Această instruire consacrată planificării și implementării acțiunilor de pledoarie se desfășoară în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” și urmează după instruirile privind implicarea organizațiilor non-guvernamentale în promovarea politicilor publice sensibile la perspectiva de gen.

Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment desfășurat în februarie 2021. 

Șase comunități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Zârnești, Văleni și orașul Cahul, și șase comunități din raionul Ungheni – comunele Pârlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni – semnatare ale unor acorduri de colaborare în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raionul Ungheni și Cahul”, asigură în prezent prin activitățile și inițiativele lor integrarea dimensiunii de gen în politicile publice locale și în procesele de luare a deciziilor, precum și realizarea unor programe de prevenire a violenței în școli și în comunități prin abordarea stereotipurilor negative de gen și a violenței bazată pe gen. 

Iar în acest context, cunoașterea și exersarea tehnicilor de pledoarie este esențială pentru realizarea obiectivelor proiectului de consolidare a capacităților societății civile și administrațiilor publice locale pentru a fi parteneri activi în promovarea și protecția drepturilor femeilor și integrarea dimensiunii de gen în documentele de politici locale.

„Comunitățile implicate în acest proiect au devenit deja localități înfrățite în promovarea mesajelor și acțiunilor pentru asigurarea egalității de gen, a afirmat în debutul instruirii Directoarea Executivă a IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc, iar aceste comunități pot fi in exemplu care să inspire și alte localități”. 

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a afirmat că „oricare ar fi profilul și domeniul de activitate al ONG-urilor dumneavoastră – promovarea drepturilor copilului sau protecția mediului – acțiunile de afirmare a egalității de gen trebuie să rămână mereu o constantă”, mai ales în aceste condiții complicate pentru femei și fete.

Ofițerul de Program, UN Women Moldova, Anatolii Oprea, a salutat reprezentantele și reprezentanții celor 12 comunități din raioanele Cahul și Ungheniactive în promovarea egalității de gen și combaterea violenței în bază de gen, apreciind vocea puternică a acestor comunități și subliniind în acest sens importanța parteneriatelor locale.

Unul dintre subiectele acestei instruiri interactive a vizat identificarea unei probleme cu care se confruntă femeile în localitățile reprezentate de organizațiile societății civile participante la training și propunerea de soluții pentru rezolvarea acestei probleme prin intervenția administrației publice locale și a altor parteneri comunitari. 

„Astfel la sfârșitul instruirilor vom avea conceptualizată o campanie de advocacy în localitățile dumneavoastră”, au afirmat organizatorii și moderatorii evenimentului, care au îndemnat organizațiile societății civile să exploreze noile oportunități pe care le oferă campaniile de pledoarie pentru asigurarea egalității de gen și combaterea violenței în bază de gen la nivel comunitar.

#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality

Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.