2 C
Chișinău
marți, ianuarie 26, 2021

„Business InnoHub Ungheni”– accelerare, transformare și creștere pentru start-up-uri și IMM-uri

„Suntem gata să te ajutăm să dai viața ideilor tale!” – este unul dintre mesajele promovate de „Business InnoHub”, o platformă de lansare și accelerare a afacerilor pentru antreprenorii din Ungheni, Nisporeni și Călărași. Inițiativa a fost implementată după ce Asociația Obștească „Făclia” a beneficiat de un grant din partea Uniunii Europene și Suediei.

Prin intermediul „Business InnoHub”, organizația și-a propus să motiveze tinerii și femeile din raionale Ungheni, Călărași și Nisporeni să-și dezvolte potențialul antreprenorial și să participe activ în economie, dar și susținerea, dezvoltarea și creșterea competitivității IMM-urilor prin accesarea piețelor noi de desfacere și adaptarea inovațiilor. Platforma oferă servicii de consultanță în afaceri și managment, coaching și mentorat, instruire antreprenorială și organizează sau sprijină defășurarea unor evenimente în regiune.

„Business InnoHub” asigură succesul fiecărui proiect. Misiunea noastră constă în stimularea potențialului creativ și inovator din raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași, prin sprijinirea tinerilor care își doresc să deschidă o afacere, și crearea unei comunități antreprenoriale în regiune. Contribuim la dezvoltarea socială și economică în raioanele Nisporeni, Călărași și Ungheni prin crearea unei infrastructuri educaționale și de suport în afaceri”, spune Directorul „Business InnoHub-ului”, Angela Ciocârlan.

Platforma propune soluții inteligente pentru accelerarea, transformarea și creșterea afacerilor din regiune. „Business InnoHub” este mai mult decât un loc fizic, este o comunitate emergentă, formată din oameni cu valori comune, dorință de a crește și o viziune comună: să trăiască într-o lume în care fiecare persoană să poată atinge cea mai bună versiune a sa și să producă un impact pozitiv. Ne-am angajat într-o misiune ambițioasă, pentru a dezvolta o comunitate și a conecta antreprenorii și potențialii antreprenori care împărtășesc idei, adună informații, se inspiră unii pe alții, creează și dezvoltă afaceri de succes”, adaugă Angela Ciocârlan.

„Business InnoHub” oferă următoarele servicii pentru antreprenorii din regiune: informare, instruire, consultanță, mentorat și coaching, suport în accesarea fondurilor. Astfel, peste 375 IMM-uri din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni au beneficiat de serviciile platformei. Prin intermediul Programului „Acceleratorul ideilor de faceri”, 89 tineri au obținut abilități de dezvoltare a potențialului antreprenorial. În perioada pandemiei, activitățile s-au desfășurat online. Astfel, 35 femei au primit sfaturi practice pentru gestionarea afacerii prin intermediul webinarelor realizate în parteneriat cu „Asociația Femeilor Antreprenoare din Moldova”. Alte 200 de femei au fost ajutate să-și dezvolte o afacere, să identifice potențiali clienți, să testeze instrumentele de marketing și să-și promoveze afacerea online. Totodată, 60 antreprenori din Ungheni, Călărași și Nisporeni au beneficiat de suport informațional în perioada pandemiei COVID -19, cu suportul Asociației Businessului European.

„În aprilie 2020, „Business InnoHub” a chestionat 72 antreprenori din raioanele Ungheni, Călărași și Nisporeni pentru a identifica provocările cu care aceștia se confruntă, atât în legătură cu pandemia, cât și în privința altor aspecte. În baza rezultatelor, au fost desprinse cele mai esențiale probleme și provocări din acest domeniu, care vor sta la baza unei transformări inovative, care la rândul său, va spori încrederea fermierilor în partenerii fideli și corecți. Prin urmare, „Business InnoHub” lucrează la dezvoltarea unei abordări menite să depășească blocajul economic”, punctează coordonatoarea de evenimente a A.O. „Făclia”, Daniela Dîrzu.

Mihaela Ceban este una dintre antreprenoarele care a participat la instruiri. Tânăra de 24 de ani gestionează afacerea de marketing digital „Lira Digital Voice”. Compania sa oferă servicii de copywrite, branding, strategii de digtial marketing sau campanii de promovare. Tânăra și-a înregistrat afacerea doar după ce a participat la trainingurile organizate de „Business InnoHub”. „Eu am participat la aproximativ 10 traininguri în urma acestora am prins curaj. Chiar dacă am studii în economie, informațiile pe care le-am obținut aici mi-au fost de mare ajutor. M-au ajutat să previn anumite riscuri dar și pierderi”, afirmă antreprenoarea.

Tânăra spune că accesează des serviciile „Business Hub-ului” pentru a afla despre oportunitățile de formare și finanțare. „Considerăm că astfel de servicii sunt foarte utile, nu doar pentru antreprenorii care sunt la început de cale, dar și pentru cei cu experiență, deoarece ne ajută să ne dezvoltăm conceptul de business, să ne definim strategia de dezvoltare. Programele educaționale în domeniul antreprenoriatului din cadrul „Business InnoHub-ului” ne oferă instrumentele necesare dezvoltării unei afaceri de succes. Cel mai important este însă că putem crea conexiuni cu profesioniștii din diverse sectoare”, afirmă Mihaela Ceban.

„Business InnoHub” a fost lansat după ce A.O. „Făclia” a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, printr-un proiect implementat de Fundația Est-Europeană. Acum, organizația îți propune să lanseze o nouă platformă de comunicare și e-learning „Business Club”. „Formând o comunitate și o bază de date cu posibili clienți vom putea, astfel furniza, atât produsul nostru de bază sub formă de abonament, cât și alte servicii adiționale. Vom putea oferi instantaneu, pentru membrii platformei, prin aplicațiile mobile, informații despre: oportunitățile de finanțare, evenimentele organizate în regiune, știri despre economia locală, notificări video despre unele realizări sau idei, posibilități de training la subiecte actuale sub formă de abonament”, spune Angela Ciocârlan.

„Business InnoHub” din Ungheni ajută antreprenorii să-și crească afacerea rapid și durabil și contribuie la crearea unui mediu favorabil de comunicare și dezvoltare pentru oamenii de afaceri și potențialii antreprenori din regiune.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Cristina Butuc, despre studiile de peste hotare pe timp de pandemie

Cristina Butuc este o moldoveancă care își face studiile de masterat la Facultatea de Marketing a Universității Corvinus din Budapesta, Ungaria. În acest interviu, ne-a povestit cum este să studiezi peste hotarele țării, dar și care este procesul de aplicare a documentelor.

Cum ți-a venit ideea de a continua studiile peste hotare?

– După experiența mea de un semestru într-o universitate din Bruxelles, în cadrul programului Erasmus+, știam că, dacă ar fi vreodată să urmez studiile de master, la sigur acest lucru va fi peste hotare. Încă de atunci am rămas fascinată de abordarea față de studii și studenți, în general. Personal, am făcut o pauză de doi ani între studiile de licență și masterat, așa încât să fiu sigură de decizia pe care o iau, să fie una chibzuită.

De ce ai ales anume Ungaria și nu altă țară?

– Cred că ar fi mai corect să spun că, Ungaria m-a ales pe mine, așa cum eu am aplicat la programul Stipendium Hungaricum, lansat de Tempus Public Fundation în cooperare cu mai multe țări, printre care și Guvernul Republicii Moldova. Financiar nu mi-aș fi permis să merg să urmez studiile peste hotare, de aceea eram în căutare de programe care să finanțeze cel puțin o parte din costuri. Așa cum Moldova nu face parte din Uniunea Europeana, opțiunile mele erau limitate. Această bursă, oferită de Stipendium Hungaricum îmi acoperă contractul, oferă o alocație lunară atât pentru cheltuielile de zi cu zi, cât și pentru chirie. Înainte să aplic, eram familiarizată cu acest program de aproximativ doi ani. Aveam prieteni care au beneficiat de el. Aceste lucruri mi-au făcut alegerea mai ușoară. Studiile sunt calitative, iar Budapesta e un oraș superb și nu îmi pare rău că am ajuns aici și nu în altă parte. 

Care a fost procesul de aplicare la studiile de masterat la Universitatea Corvinus din Budapesta?

– Procesul de aplicare a fost complicat, pentru că a fost lung și mereu erai într-o perioadă în care aștepți un răspuns, pentru a ști ce vei face mai departe. Iar pe lângă toate astea, la mijlocul procesului de aplicare, a început pandemia, ceea ce a făcut ca lucrurile să decurgă și mai greu și stresant.

Procesul de aplicare s-a încheiat pe 15 ianuarie. Anul acesta a fost la fel. Pe lângă formular și documentele atașate, a fost nevoie să scriu și o scrisoare de motivare. După aplicare, dacă ești nominalizat de către partenerul din țara ta (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în cazul nostru), treci în etapa viitoare – examenul de admitere, pe care l-am avut aproximativ în luna martie. Pentru facultatea de Marketing, la Corvinus University, pe care o urmez eu, a fost nevoie să trec două examene, unul în scris – un eseu pe marginea unui studiu de caz trimis de către ei, și unul oral – cu întrebări atât motivaționale, cât și academice. La aceste examene ești notat, iar pentru a fi admis ai nevoie de un anumit punctaj, care diferă în funcție de universitate. Trebuie de menționat că, unele universități sau facultăți nu au examene de admitere. Dacă ai fost acceptat sau nu de către universitate, primești răspuns cam după o lună după examen. Dacă treci examenul de admitere, ajungi în ultima fază a procesului de selecție – selectarea ta ca și viitor student Stipendium Hungaricum de către Tempus Public Fundation. Acest răspuns l-am primit tocmai pe la începutul lunii iulie. Ultimul pas este să accepți oferta pe portalul unde are loc întreg procesul de aplicare. 

Cum se desfășoară studiile acolo pe timp de pandemie?

– Pe timp de pandemie studiile se desfășoară interactiv. Profesorii au făcut o treabă grozavă și ne-au diversificat mult programul, taskurile, cursurile, și, chiar dacă studiile sunt online, volumul de lucru este la fel sau, poate, chiar mai mare. Universitatea este pregătită din punct de vedere tehnic. Folosim Teams pentru cursuri și seminare, Moodle pentru sarcini săptămânale și examene, și Neptun pentru centralizarea întregii situații academice, înscriere la examene și alte chestiuni birocratice.

Ce deosebiri vezi între studiile din Republica Moldova și cele din Ungaria?

– E complicat să răspund la această întrebare. În Moldova nu am participat la ore online, iar aici nu am participat la ore offline. Tot ce pot remarca și spune cu certitudine este că, aici se pune foarte mult accent pe lucrul în grup. Dacă e să judec după primul semestru, cred că doar 25% din sarcini a trebuit să le fac individual, iar 75% în grup. Totodată, se pune foarte mult accent pe lucruri practice. Nu am avut niciun curs la care să ni se dicteze ce să scriem. Pentru acasă ne sunt oferite articole științifice pe care trebuie să le citim, iar la ore le discutăm și le raportăm la exemple practice. Această abordare îmi place mult.

Dar asemănări?

– Durata unei lecții se consideră?

Ce trebuie să cunoască un student înainte de a aplica documentele pentru a studia  într-o altă țară?

– Înainte ca să aplici într-o țară străină pentru studiile universitare, tot ce trebuie să ai este determinare și informații corespunzătoare despre programul la care aplici. După aceasta, începi să le faci pe toate pe rând. Fie că este necesar să oferi un certificat de cunoaștere a unei limbi străine, o diferență de credite sau oricare alte cerințe.

Eu am făcut licența în Jurnalism, iar masteratul în Marketing – aceste domenii nu sunt atât de apropiate academic pe cum ar putea părea în practică. Am fost acceptată de către universitate pentru că am avut experiența de muncă necesară pentru a acoperi diferența de credite, dar învăț totul de la 0. Desigur, uneori simt un gap dintre mine și un oarecare coleg care are licență într-un domeniu apropiat sau chiar în Marketing, însă aceste gap-uri se acoperă ușor, dacă este determinare, după cum am menționat la început.

Ce ai învățat nou din această experiență, chiar dacă este la început?

– Din punct de vedere personal, am învățat să fiu singură și să îmi placă asta. În contextul pandemiei, în Ungaria deja de mai bine de 3 luni totul este închis, iar semestrul care urmează va fi, la fel, online. Așa cum 90% din timpul meu sunt singură, e important să știi cum să nu-ți ieși din minți. Din punct de vedere academic am învățat foarte multe, dar sunt încă în proces. Simt cum se dezvoltă o gândire strategică datorită tuturor exercițiilor practice pe care le facem, iar asta mă entuziasmează mult.

Ce îți lipsește cel mai mult în Ungaria?

– Cel mai mult în Ungaria îmi lipsesc oamenii mei: prietenii și familia. În condițiile pandemiei, e mai greu să îți faci prieteni într-un loc total nou. Și vinul moldovenesc. Nicăieri în Budapesta nu am găsit (până când) un loc de unde pot cumpăra vin moldovenesc.

Ce sfaturi ai pentru alți tineri care își doresc să-și facă studiile peste hotare?

– Celor care ar dori să urmeze studiile peste hotare, îi sfătuiesc să se informeze bine și să ia decizia din timp, pentru că procesul durează. Aveți încredere în dorința și scopul vostru și faceți orice se cere de la voi pentru a le îndeplini. Ah, și nu scăpați deadline-urile sau panicați de la orice email care pare să dea situația peste cap – toate lucrurile, ulterior, ajung să se rezolve.

JTI – singura companie din Moldova, certificată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani consecutiv

Compania JTI este singura din Moldova, certificată 8 ani la rând Cel mai Bun Angajator (Top Employer) în Moldova și la nivel european de către Top Employers Institute.

Totodată, este al șaptelea an consecutiv când JTI primește certificarea Top Employer Global, numărându-se printre angajatorii recunoscuți la nivel mondial pentru condiţiile excepţionale oferite angajaţilor, care susțin și dezvoltă talentele la toate nivelurile organizației și îmbunătățesc permanent practicile în domeniul resurselor umane.

Institutul Top Employers a evaluat JTI Moldova pe criterii de strategie de dezvoltare a talentelor, planificare a forței de muncă, integrare a noilor angajați, programe de pregătire profesională continuă, management al performanței, dezvoltare a abilităților de leadership, dezvoltare a carierei, compensații și beneficii, și, bineînțeles, Cultură organizațională.

„Drept recunoaștere a eforturilor întregii echipe de management și a tuturor angajaților, suntem singura companie din Moldova declarată de Top Employers Institute – Cel mai Bun Angajator (Top Employer) 8 ani la rând, pentru condiții de muncă excelente oferite angajaților. La JTI, în toate cele 396 de filiale din diferite țări, angajând peste 44.000 de salariați la nivel global – Oamenii fac Diferența. În același timp, continuăm să fim o instituție responsabilă social, prin investițiile considerabile în comunitatea în care ne desfășurăm afacerea și angajamentele pe care le avem în Moldova față de echipă, parteneri și societate”, a menționat Dorin Pavaloi, Director JTI Moldova.

Potrivit Tatianei Mihailiuc, Manager People and Culture JTI Moldova, fiecărui membru din echipă i se oferă libertatea de a fi el însuși și de a crește. Libertate adevărată. În toată activitatea, compania se bazează pe strategia potrivit căreia dorința de a învăța și excela atât în cadrul poziției deținute, dar și în alte domenii, este factorul-cheie al creșterii profesionale și personale. Această abordare este încurajată indiferent de postul deținut de angajat. În fiecare membru al echipei se investește extrem de mult – prin programe de formare pe care acesta și le alege, prin implicare și schimb de experiență între toți colegii.

Având sediul central la Geneva, Elveția, JTI are circa 44.000 de angajați la nivel mondial și operațiuni în peste 81 de țări.

Institutul Top Employers certifică la nivel global condițiile de lucru excelente oferite angajaților. Condițiile optime de lucru asigură dezvoltarea angajaților atât pe plan personal, cât și profesional. Acest lucru permite, în schimb, companiilor să crească și să se dezvolte continuu. Având sediul în Olanda, compania, cunoscută anterior sub denumirea de Institutul CRF, a recunoscut angajatorii de top din întreaga lume, începând din 1991.

Inaugurarea expoziției „Arta scrisului de mână”. Cum a fost marcată ziua dedicată caligrafiei tradiționale

Cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de Mână, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, a organizat expoziția intitulată „Arta scrisului de mână”.

Vernisarea acesteia anticipează celebrarea evenimentului, prin reunirea operelor de artă realizate de caligrafii medievali, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.

Expoziția adună circa 70 de documente, care reprezintă diverse stiluri de scriere precum: greacă, chineză, arabă, chirilică, latină, ebraică și armeană, documentele datând din 1479 – cea mai veche scriere și până în zilele noastre.

„Cel mai vechi document, original, care este expus aici este o grauntă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare, scris pe pergament și care are chiar pecetea domnitorului pe ea”, afirmă Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară a BNRM.

Expoziția are drept scop valorificarea documentelor patrimoniale care există în Republica Moldova, dar și promovarea caligrafiei ca instrument important al istoriei scrisului.

Prezent la eveniment, președintele Asociației de Caligrafie „DACIA”, Valeriu Herța, susține că arta caligrafică, pe lângă încărcătura istorică pe care o poartă, poate fi interpretată diferit de fiecare om și totodată poate produce anumite beneficii.

„Dacă vorbim despre caligrafie, am observat că fiecare are o percepție diferită. Unii văd pur și simplu un scris frumos într-un caiet, într-un borderou sau pe o felicitare, dar caligrafia modernă a evoluat și sunt lucrări unde rezultatul final reprezintă o compoziție dintre text – care este elementul de bază și imagini, chiar și diverse tente, pete, etc. Se consideră că, caligrafia este unica care contribuie la dezvoltarea capacităților creative ale omului, în cea mai mare măsură”, susține caligraful.

Alături de documentele vechi, expoziția mai pune la dispoziție și manuscrise moderne, care aparțin diferitor culturi, dar și lucrări ale studenților care sunt familiarizați cu acest domeniu.

„Tot din categoria documentelor mai sunt expuse și lucrările studenților de la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar și ale artistului plastic Valeriu Herța – niște ex-libris-uri realizate într-o tehnică exclusivă”, a mai adăugat Veronica Cosovan.

„Învățând acest domeniu, îți dezvolți anumite abilități datorită cărora ulterior poți crea lucrări grafice manuale sau chiar computerizate. În orice caz, această abilitate este una importantă, spre exemplu pentru ilustrarea unei cărți, pentru decorarea acesteia – caligrafia încă este necesară și va fi mereu”, spune Iana Coțova, Studentă la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice, UTM.

Pe de altă parte, Aliona Ciolac, studentă în cadrul aceleiași facultăți, este de părerea că scrisul caligrafic este cea mai bună metodă pentru ea de a-și reda gândurile și emoțiile. „Pentru mine caligrafia este metoda de a-mi exprima gândurile și sentimentele, de a crea. Aceasta nu este doar conturarea unor litere. Fiecare literă conține o idee sau o anumită trăire pe care am avut-o în timp ce cream”, afirmă Aliona.

O părere similară are și Nicoleta Vasiliev, studentă în cadrul aceleiași facultăți, care susține că orice text caligrafic este menit să transmită un anumit mesaj. „În primul rând caligrafia este o artă anume, prin ea te poți defini ca o persoană aparte. Este ceva unic, întrucât se depune mult efort, muncă și acuratețe – pentru că totul trebuie să fie la locul său. Și, totodată, prin caligrafie se caută a reda un mesaj pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă doar vizual”, relatează tânăra.

Ziua Internațională a Scrisului de mână sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumului de pixuri, creioane și hârtie.

Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2021, cu acces gratuit.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ | Societatea civilă

Se spune, pe bună dreptate, că democrația înseamnă nu doar alegeri, ci și diversitate.

Diversitate de culturi, de opinii, de specii, dar și de organizare.

Iar o observație simplă ne ajută aici să înțelegem că ceea ce nu este guvernamental este non-guvernamental.

Astfel, totalitatea organizațiilor și instituțiilor non-guvernamentale care exprimă interesele și voința cetățenilor formează societatea civilă.

O societate civilă puternică asigură diversitatea și echilibrul.

Iată o listă scurtă de instituții ale societății civile:

 • organizații non-guvernamentale, cunoscute cu abrevierea de ONG-uri
 • organizații comunitare
 • asociații de băștinași
 • asociații profesionale
 • organizații politice
 • cluburi civice
 • sindicate
 • fundații și organizații filantropice
 • cluburi sociale și federații sportive
 • instituții culturale
 • organizații religioase
 • mișcări ecologiste
 • inițiative de voluntariat
 • mass-media: – ziare, reviste, radio, TV, portaluri on-line…

Și alte și alte organizații care exprimă vocea oamenilor și o fac auzită. Auzită și ascultată. Respectată și prețuită.

Societatea civilă înseamnă nu doar diversitate și echilibru, ci și parteneriat. Un parteneriat dintre autorități și societatea civilă sau dintre agenții economici și societatea civilă.

Prin urmare, societatea civilă este despre fiecare dintre noi. Și despre cum ne putem implica și face ceva pentru binele comun.

Mai întâi la nivel local, acolo unde oamenii observă și simt schimbările în bine cel mai  repede. Apoi în țară, pe continent și în lume.

Dar mai întâi acasă.

EUROPA VIZUALĂ ACASĂ.

* * *

Acest video a fost produs în cadrul proiectului „Europa vizuală acasă”, realizat de Asociația „URMA ta” și finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.

Acest video a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Europa vizuală acasă”, implementat de Asociația „URMA ta” și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

#dezvoltmd #EuropeanUnion #CivilSociety #EuropaVizualaAcasa

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova serbează 30 de ani de activitate

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova, întreagă Familie Olimpică sărbătoreşte la 29 ianuarie 2021 trei decenii de activitate ca organism olimpic şi sportiv independent.

Aniversarea CNOS este o sărbătoare a celor pasionați de sport și de idealurile olimpice și este o ocazie deosebită de a aduce mulțumiri celor, care au contribuit la constituirea și extinderea Mișcării Olimpice în Republica Moldova: sportivi, antrenori, oficiali ai federațiilor și cluburilor sportive, medici, suporteri, etc.

Suntem mândri de moștenirea noastră sportivă și de tradițiile olimpice. Istoria participării țării noastre la Jocurile Olimpice este plină de momente emoționante, de victorii și bucurii de neuitat.

Date fiind regulile și restricțiile epidemiologice în vigoare, suntem nevoiți să sărbătorim această frumoasă aniversare altfel și să renunțăm la formatul unui eveniment de amploare și la Cina Olimpică tradițională, care să prezinte retrospectiva celor 30 de ani de activitate a CNOS.

CNOS va celebra aniversarea prin câteva ședințe festive organizate pe parcursul săptămânii viitoare în incinta Casei Olimpice. Membrii CNOS vor primi insigna aniversară “CNOS din Republica Moldova – 30 de ani”. Comitetul Executiv al CNOS a aprobat lista personalităților din domeniul sportiv care vor fi decorați cu Ordinul Olimpic al CNOS și medalia „Meritul Olimpic”.  Pe data de 29 ianuarie 2020 va avea loc festivitatea de celebrare a aniversării de 30 de ani ai CNOS, în cadrul căreia vor fi premiați și cei mai buni sportivi și antrenori ai anului 2020.

Ediția aniversară a revistei CNOS „Panorama Olimpică” va fi distribuită tuturor membrilor și partenerilor CNOS, prezentând istoria instituției, a mișcării olimpice în țară, dar și cele mai frumoase performanțe realizate de sportivii noștri pe parcursul anului 2020.

CNOS sărbătorește cu mândrie trei decenii de activitate frumoasă și fructuoasă.  Reprezentanții Mișcării Olimpice din Republica Moldova vor continua să persevereze și să depună o muncă asiduă în promovarea valorilor olimpice pentru asigurarea perpetuării succeselor olimpice în țara noastră.

CONCURS: Granturi 2021 pentru sectorul de tineret

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a lansat Programul de Granturi 2021 pentru sectorul de tineret  prin care se va oferi, în bază de concurs, suport logistic și financiar pentru realizarea inițiativelor, programelor și proiectelor de tineret, consolidând în acest mod cooperarea cu societatea civilă, anunță civic.md.

La concurs pot participa:

• Organizațiile necomerciale de tineret din Republica Moldova care desfășoară proiecte și programe cu impact pentru tineri.

• Pentru a se înscrie în concurs, organizația trebuie să dețină personalitate juridică, să aibă statut de organizație necomercială, iar scopurile sale statutare să fie orientate spre dezvoltarea personalității tinerilor și integrarea lor în viața publică.

• Proiectele pot fi depuse de către organizațiile de tineret care dispun de cofinanțare, acorduri de parteneriat din partea diferitor instituții și donatori locali și internaționali și pot justifica o contribuție proprie de cel puțin 20 la sută din valoarea totală a proiectului.

Printre prioritățile generale pentru anul 2021 se numără:

• Dezvoltarea cetățeniei active și spiritului civic în rândul tinerilor;

• Instituirea unui program de instruire continuă a lucrătorilor și specialiștilor de tineret;

• Creșterea competențelor digitale și susținerea activității de educație în domeniul mass-media în rândul tinerilor;

• Stimularea participării tinerilor în procesul decizional și consolidarea structurilor de co-management la nivel local;

• Consolidarea capacității autorităților publice locale privind implementarea politicii în domeniul de tineret.

Dosarul complet va fi depus online (PDF și Word/Excel) la adresa pg2021@mecc.gov.md, până la data de 08.02.2021, ora 12.00.

Mai multe detalii despre concurs puteți găsi AICI.

„Centrul de suport în afaceri Orhei” contribuie la dezvoltarea afacerilor acasă!

Ajută antreprenorii din raionul Orhei, care vor să exceleze și să devină mai buni, să inițieze, înregistreze, planifice și gestioneze o afacere. Fiind un promotor al dezvoltării businessului mic și mijlociu, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a reușit până acum să instruiască, informeze, consulte și ghideze peste 280 de persoane. Centrul a fost fondat de A. O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei.

 „Inițial, am selectat șase localități, orientându-ne după cele 6 principale artere de drum ale raionului Orhei, în care am organizat instruiri „Start -Up ciclul 1” pentru persoanele care doreau să se lanseze în afaceri. Ulterior, cei care au vrut să meargă mai departe au participat la instruirile noastre organizate în orașul Orhei. Unii au venit din pură curiozitate și deja au ajuns să gestioneze o întreprindere. În total, noi am organizat 24 de instruiri pentru începători pe zece tematici diferite, în dependență de necesitățile fiecărei localități în parte. În plus, centru dispune și de o echipă mobilă de experți, care le oferă beneficiarilor ghidare și consultanță în afaceri, în domenii precum: finanțe, contabilitate, probleme fiscale, resurse umane, accesare de fonduri, elaborarea business planului”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”, Elena Lupan.

Cele 280 de persoane din Orhei au fost ajutate să-și seteze afacerea, începând cu identificarea unei idei, planificarea businessului și stabilirea managementului financiar, au aflat despre oportunitățile de finanțare și au studiat managementul resurselor umane și legislația muncii. „Un alt scop pe care-l avem este consolidarea capacităților companiilor regionale si pregătirea acestora pentru importul sau exportul de produse pe piața Uniunii Europene”, spune Directorul „Centrului de Suport în Afaceri Orhei”.

Totodată, experții au menirea de a ghida antreprenorii mici și mijlocii să treacă mai ușor peste provocările cu care se confruntă. „Noi am chestionat 182 de întreprinderi mici și mijlocii cu privire la activitatea antreprenorială, dezvoltare, probleme și necesități de susținere. Pentru acești antreprenori au fost organizate nouă instruiri la care au participat 158 de persoane. Multe dintre ele au fost desfășurate în parteneriat cu Asociația Businessului European, cu ajutorul căreia au fost organizate mai multe întâlniri cu reprezentanții lanțurilor comerciale, dar și o vizită peste hotare a producătorilor mari de fructe și legume”, spune Elena Lupan.

Centrul fondat de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltare Durabilă Orhei” impulsionează asocierea și crearea de parteneriate între antreprenori, pentru a-și realiza mai ușor produsele, nu doar în țară, dar și peste hotare. „Asocierea este un element important și vital pentru Republica Moldova. Am întrunit în ședințe antreprenorii din sectorul textilelor, meșterii populari, producătorii de fructe, producătorii de pomușoare, producătorii de legume și crescătorii de animale. Cei mai deschiși spre asociere au fost producătorii de textilele, care discută despre formarea unui cluster textil local”, afirmă Elena Lupan.

În colaborare cu „Fondul de Antreprenoriat pentru Tineri din Orhei”, „Centrul de Suport în Afaceri Orhei” a dezvoltat un Program de Mentorat & Coaching pentru tinerii antreprenori. Astfel, pe parcursul a 8 luni, antreprenorii au beneficiat de instruiri tematice, ghidare și business breakfast-uri cu diverși antreprenori de succes. Centrul a fost creat în 2018 de A.O. „Agenția Regională de Dezvoltarea Durabilă Orhei”, care a beneficiat de un grant de 60 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și Suediei, prin intermediul unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană. „Noi am creat acest Hub de business din dorința de a-i ajuta pe cei care vor să se lanseze în afaceri, pentru că este destul de complicat la început de cale, dar și în prima perioadă de activitate. În acest mod, noi le întindem o mână de ajutor, pentru că, pe lângă curaj, la această etapă, au nevoie de foarte multă susținere”, precizează Elena Lupan.

Șase din cei unsprezece beneficiari ai Centrului, care au aplicat la fondurile pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor, au obținut finanțare, iar patru sunt în așteptarea unui răspuns.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Imagini: arhiva personală

Podcast cuMINTE: Neticheta și regulile de comportament în mediul online


Într-o nouă ediție a Podcastului cuMINTE aflăm ce înseamnă netichetă, care sunt bunele maniere de urmat atunci când comunicăm pe Internet, dar și de ce defăimarea sau injuriile nu-și au locul în online. Să avem grijă de comportamentul nostru în lumea virtuală este îndemnul acestei ediții.

Peste 4,5 miliarde de oameni, adică aproape 60% din populația globului, sunt utilizatori activi ai rețelei Internet, arată ultimele date publicate de site-ul Statista în luna octombrie a anului trecut. Acum un deceniu, lucrurile arătau cu totul altfel – în 2008, cam 83% din locuitorii Terrei nu utilizau Internetul, potrivit European Computer Driving Licence, un program internațional de certificare a competențelor digitale. Ne-au trebuit doar 10 ani ca să răsturnăm cifrele și să ne pomenim cu toții într-o imensă societate digitală. Și asta pentru că Internetul a îmbunătățit și, pe alocuri, a ușurat majoritatea proceselor din viața noastră, atât acasă, cât și la muncă. Dar cu cât mai mulți oameni, servicii și oferte mișună pe online, cu atât cresc și riscurile care apar atunci când navigăm pe Internet, fie că este vorba de phishing, hărțuire cibernetică, știri false sau trolling.

Pe 11 februarie vom celebra la nivel mondial Ziua Siguranței pe Internet, un prilej să readucem în discuție multitudinea problemelor legate de mediul online, dar și să ne reamintim despre importanța unei bune conduite pe Internet. Salut! Sunt Ana Sârbu și astăzi, la Podcast CuMINTE, vorbim despre netichetă, cetățeni digitali și regulile pe care trebuie să le respectăm atunci când ne aflăm în mediul online.

Ai auzit de netichetă? Este un termen relativ recent care presupune un set de reguli de „bună purtare” în lumea virtuală – exact ca bunele maniere pe care le urmăm atunci când interacționăm cu cei din jur, doar că aplicate comunicării din online. Acest cuvânt provine de la îmbinarea termenilor etichetă şi net, adică Internet, iar conceptul a apărut din necesitatea de a proteja utilizatorii din mediul online, odată ce riscurile și comportamentele inadecvate au sporit. De-a lungul timpului, regulile de netichetă au fost separate în funcție de mijloacele de comunicare folosite – mail, chaturi, rețele sociale, forumuri, bloguri, jocuri și tot așa.

Și chiar dacă nu există o singură netichetă proclamată la nivel universal, principalele reguli pe care trebuie să le respecţi atunci când navighezi pe Internet sunt în mare parte aceleași și sunt, de fapt, similare cu cele din viaţa reală. Regula de aur este să-i tratăm pe ceilalți așa cum dorim să fim tratați noi înșine.

Pentru a vedea ce alte norme presupune neticheta, accesează http://mediacritica.md/ro/neticheta-si-regulile-de-comportament-in-mediul-online/.

Ascultați-ne pe SoundCloud, Google Podcasts și Apple Podcasts.

Ne găsiți și pe Facebook.

Grădina Zoologică din Chișinău va bucura vizitatorii cu noi viețuitoare

sursa: chisinau.md

Grădina Zoologică din Chișinău și-a mărit familia viețuitoarelor cu 31 de exemplare noi, anunță primăria capitalei.

Printre animalele aduse din Federația Rusă, din grădinile zoologice din Novosibirsk și Habarovsk, se numără șapte specii noi, care nu s-au mai întâlnit în Moldova. Acestea fiind: lemuri, caracal (râs african), serval, mara (iepure de Patagonia), capybara, capricorn (capre de munte), lupoaice și maimuțe.

La momentul de față, animalele se află în carantină, iar vizitatorii le vor putea admira abia din primăvară. Până atunci, însă, urmează să fie amenajate volierele pentru acestea.

În prezent Grădina Zoologică din Chișinău numără peste 1100 de viețuitoare de pe toate continentele, animale și păsări din 169 de specii.

imagini: chisinau.md