19.4 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

Felicia Istratii: Pas cu pas spre zero waste

„Cu un pas mai aproape de ecologie” – acesta este scopul urmat de Felicia Istratii, o tânără din capitală, care a deschis un magazin eco online. ECOolish store are la bază conceptul de Zero Waste, adică promovează un mod de viață fără deșeuri și responsabilitatea față de ceea ce producem și consumăm, încât natura să nu fie afectată. Pentru a crea un echilibru cu mediul înconjurător, ea încearcă să „molipsească” oamenii să adopte un stil de viață sustenabil și fără deșeuri.

– Când și cum ai început să duci un mod de viață etic și ecologic? Ce te-a motivat?

– Acum doi ani de zile, am trecut la prima mea alternativă ecologică. Am fost influențată de spațiul online, pe atunci nu era, neapărat, un trend să fii eco sau să duci un mod de viață sustenabil, era mai mult vorba de schimbarea mentalității. Cred că a fost una dintre cele mai nobile decizii pe care le-am putut lua.

– De ce este important să alegem produse ecologice?

– Pentru că au o mulțime de beneficii, nu doar pentru mediul înconjurător, dar și pentru sănătatea noastră. De exemplu: periuța de dinți din bambus este un antiseptic natural, praful de dinți are proprietăți de înălbire a dinților, nu în cele din urmă, pieptenele din lemn care repartizează sebumul pe toată suprafața scalpului, îmbunătățește circulația sangvină, dar și nu electrizează părul, iar lista poate continua. Odată alese, produsele ecologice îți oferă echilibru cu mediul înconjurător, e mai mult o conștientizare a faptului că prin alegerea făcută influențezi mersul habitatului natural.

– Când ai decis să începi o afacere zero waste și cât timp a trecut până la fondarea acesteia?

– ECOolish Store a fost o idee spontană, mai mult o încercare despre care spuneam că va rezista doar două săptămâni. Pe 30 iunie împlinește un an. Nu a fost nimic planificat, cum am mai zis, ideea mi-a venit rapid și chiar atunci am creat pagina online a magazinului, iar denumirea lui a fost prima care mi-a venit prin minte. Să fiu sinceră, la momentul actual cu toate cunoștințele și experiența pe care le am, nu cred că aș avea acel curaj orbesc de a mă aventura într-un astfel de proiect. Totuși, sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea acordată acelei idei încă neconturată, dar cu o cauză atât de frumoasă în spate și anume de-a produce o schimbare.

– Care este misiunea magazinului tău ecologic și ce produse sunt oferite?

– Cum spune și motto-ul magazinului: „Pas cu Pas spre Zero Waste!”, drumul spre o viață în echilibru perfect cu mediul înconjurător, un mod de viață fără deșeuri și sustenabil.  Misiunea lui principală este să aducă oamenii (clienții) cu un pas mai aproape de ecologie. Nu contează că aceștia cumpără doar un produs sau mai multe, pașii mici definesc schimbarea vitală pentru Planetă și situația globală de criză a mediului în care ne aflăm. Legat de produse, avem un sortiment destul de variat și urmează încă multe alte produse ce urmează să fie făcute public. În principiu, ele sunt repartizate pe domenii, produse pentru: bucătărie, igienă personală, cumpărături etc.

– De ce un magazinul online și nu unul clasic?

– Unul clasic ar însemna mai multe cheltuieli, dar și necesitatea unei vizibilități mai mare a magazinului, iar la capitolul ăsta, atât eu, cât și el mai avem de lucrat. Nu excludem, însă această posibilitate pe viitor.

– Cine stă în spatele magazinului online?

– În cea mai mare parte a timpului, eu. Încerc să monitorizez, acum cât mai am această posibilitate. Înțelegând că dacă pe viitor va fi mai mult decât un magazin online, nu-mi voi permite să o fac și cu siguranță, îmi va fi dor de asta.

– Cum află clienții despre ECOolish Store?

– Sunt diferite metode, fie din recomandările altor clienți, fie datorită activității mele personale în mediul online sau recomandările influencerilor, promovări sponsorizate etc. Încerc maxim posibil să aplic fiecare metodă de promovare și să „molipsesc” pe cât mai multă lume cu produsele și principiile magazinului.

– Chiar dacă este un magazin cu produse Zero Waste, ce tip de deșeuri încă rămân după culise și cum încerci să le previi sau reduci?

– Inevitabil, sunt și anumite deșeuri, dar încerc la maxim să le previn, pentru că înțeleg că reducerea lor nu este una dintre cele mai bune alternative. În primul rând, producătorii cu care lucrăm, fiind producători de produse ecologice au politici prin care folosesc pentru ambalare și transportare alternative sustenabile. În al doilea rând, există, în unele cazuri, și posibilitatea de-ați alege ambalajul, fie unul din plastic (folie, pungă, săculeț), fie unul din carton sau hârtie craft, pe care eu îl aleg, de cele mai multe ori.

– Ce obstacole ai întâlnit din momentul ce a-i fondat magazinul?

– Au fost mai multe obstacole, de la plagiere, până la răspunsuri negative și uși închise. Nu zic că  nu au fost momente în care nu am vrut să renunț definitiv, dar de fiecare data mi-am adus aminte de scopul inițial al acestui proiect și asta mă motivase extrem de mult.

– Care a fost momentul de mândrie maximă de când ai început mica afacere?

– Nu pot spune că a existat un moment anume. Dar de fiecare dată, recenziile și feedback-ul clienților este un imbold plin de motivație și mândrie, de ce nu, de a continua și a împărți produse sustenabile în continuare.

– Ce sfaturi ai da celor care doresc să deschidă o afacere ecologică?

– Să nu o facă de dragul marketing-ului sau al trend-ului, ci de dragul schimbării sau pasiunii pentru tot ce e ecologic. Cred că ăsta este cel mai bun sfat, dar și secret valabil pentru toate afacerile, nu doar una la baza căreia stă sustenabilitatea. 

Fotografii: Arhiva personală
Reporter: Irina Dimitrașco

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente