22.2 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Voluntariat transformat în stil de viață. Interviu cu Adelina Pascaru

Adelina Pascaru este o adolescentă din satul Lucășeuca, raionul Orhei, care se implică în diverse cauze nobile de la vârsta de 13 ani. Este cea mai activă voluntară din cadrul Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei. Membrii consiliului o descriu drept cea mai ambițioasă și energică voluntară. Pe parcursul celor patru ani de activitate, ea a demonstrat merite deosebite prin participarea la diverse proiecte. Unul dintre cele mai importante premii pe care le-a câștigat este titlul de ,,Voluntar al anului 2021” ,  pe care-l poartă cu mândrie și demnitate. Mai multe detalii despre experiența de voluntariat, aflăm din interviul ce urmează.

Ce reprezintă voluntariatul pentru tine?

Voluntariatul este totul pentru mine. Am crescut cu el, am învățat prin el, am și greșit, ca într-un final să adun o experiență frumoasă. Practicând această activitate, ajungi să descoperi multe lucruri și să cunoști cei mai minunați oameni. Odată ce intri în sfera voluntariatului, nu mai ieși de acolo, rămâi pentru totdeauna. Cred că acest lucru se datorează faptului că activitatea respectivă îți creează niște stări euforice, care nu pot fi explicate, ci doar simțite și trăite. Așa am ajuns să transform voluntariatul într-un stil de viață. 

Ce te-a determinat să devii voluntară?

Din dorința de a-i ajuta pe alții, am devenit voluntară. La început eu nu cunoșteam absolut nimic despre voluntariat. Atunci când am mers pentru prima dată la Consiliul Raional de Tineret Orhei, am rămas impresionată de tinerii pe care i-am văzut că se implică cu trup și suflet  într-o mulțime de activități. Pe lângă aceasta, mi-au plăcut mult și tricourile lor identice cu inscripția ,,CRT Orhei”. Acela a fost momentul în care am zis că vreau și eu să fac parte din această echipă. Am luat inițiativa atunci, pe loc. Am căutat cum să intru în consiliu, ce trebuie să fac și care sunt responsabilitățile. Încet, încet am ajuns de la un simplu consilier la Șef de Departament Participare Bugetară.

Cum e să deții funcția de șef de departament?

E greu, dar e și frumos. Este unul dintre cele mai complicate departamente dintr-un consiliu, pentru că ține de partea bugetară. În calitate de șef de departament, în primul rând ești responsabil de echipă și de monitorizarea bugetului, apoi de multe alte activități. Uneori e foarte complicat, deoarece atunci când ceva nu iese bine, o mare parte din vină o porți tu. De foarte multe ori am vrut să renunț, pentru că această funcție presupune asumarea unei responsabilități enorme. Nu-mi doresc să dezamăgesc echipa și oamenii care și-au pus încredere în mine.

Totuși, nu ai renunțat, ai rămas pe poziție. Cum ai reușit să învingi acele obstacole?

Ceea ce m-a făcut să fiu tare și să rămân pe poziție a fost scopul pe care-l am în față, și anume cel de a avansa, atât eu, cât și consiliul. M-am atașat foarte mult de toți membrii, în mod special de cei din departamentul meu. Sunt niște oameni deosebiți, care trezesc în mine sentimente profunde. Am rămas în această funcție datorită lor. Împreună am reușit să trecem peste toate greutățile.Totul în voluntariat și în funcția mea se rezumă la oameni, la cei care sunt acolo lângă tine și te susțin.

Care au fost cele mai importante activități în care te-ai implicat?

Una dintre cele mai importante cred că e Forumul Raional al Tinerilor din 2021, în care am fost implicată în mod direct și în care am depus foarte mult suflet. La mine în agendă erau scrise notițele pentru toată activitatea, de la cel mai important detaliu până la cel mai nesemnificativ. Și cumva,  aceasta m-a făcut mai responsabilă, ca într-un final să mă pot mândri de mine. Eu am fost persoana care s-a aflat în sufletul organizării activității, ceea ce mă face să o consider atât de importantă pentru mine. O altă activitate destul de remarcabilă este aplicarea la programul de granturi pentru 2021, care s-a desfășurat la Centrul de Tineret Orhei. Am aplicat cu un coleg de-al meu din sat. A fost un proiect mare pentru mine, pe care am reușit să-l câștig. Acum proiectul se află în plină desfășurare. Cu banii câștigați se construiește un cinematograf în satul Lucășeuca. Am adus un nou suflu de viață localității.

Care sunt cele mai memorabile momente din cadrul activității de voluntariat?

Toate momentele sunt memorabile în voluntariat. Dar, dacă ar fi să aleg doar unul, atunci e cel legat de Conferința Națională a Consiliilor Raionale/Municipale de Tineret din Republica Moldova. Câte un reprezentant din fiecare consiliu din țară au venit în Orhei, unde au stat trei zile. Eu am fost una dintre principalele persoane responsabile de acest eveniment. Atunci am cunoscut oameni noi, oameni din toate raioanele Moldovei. Acest moment a fost foarte memorabil, deoarece am simțit că atât munca mea, cât și a întregii echipe dă roade.

Cu ce dificultăți te-ai confruntat în această activitate și cum ai reușit să le depășești?

Dificultățile pe care le-am întâlnit sunt legate de criticile celor din jur. Mi se spunea că o să mor de foame cu voluntariatul și că practicarea acestuia nu mă ajută cu nimic în viață. Eu cred că mulți voluntari s-au confruntat cu astfel de replici în adresa lor. Trebuie să fii o persoană puternică și răbdătoare, pentru a putea accepta viziunea altora, dar în același timp aceasta să nu te demoralizeze.

Cum reacționează oamenii care sunt ajutați?

Unii oameni se bucură, pe când alții nu prea. Reacționează ciudat, rece și adesea resping ceea ce faci tu. Refuză ajutorul din teama de a nu fi nevoiți să-l  răsplătească cumva și preferă să rămână în bucla lor imaginară.

Ce ai câștigat de pe urma voluntariatului?

Am câștigat mulți oameni minunați și o experiență frumoasă, care m-a format ca personalitate. Însă, cel mai important câștig e faptul că mi-am descoperit vocația.

Ce ai învățat până în acum din această experiență?

Mai întâi de toate, această experiență m-a ajutat să mă regăsesc pe mine, să-mi dau seama cine sunt și ce vreau să fac mai departe. Apoi, am învățat multe lucruri utile, printre care: încetarea de a judeca lumea și de a pune etichete oamenilor.

Ce proiecte vă propuneți spre realizare în decursul anului 2022?

În anul acesta ne propunem să ne implicăm în mai multe sfere. Referitor la proiecte, pot spune că cele mai grandioase apar în mod imprevizibil. Totuși, urmează să stabilim cu echipa o listă de proiecte pe care le vom realiza în acest an.

Ce mesaj ai pentru oameni, prin care ai putea să-i convingi să facă acte de binefacere?

Pe oameni nu-i poți convinge așa ușor să facă acte de binefacere. Ei trebuie să simtă durerea altora, pentru a-i înțelege că au nevoie de ajutor. Pot spune ferm că voluntariatul reușește să îți schimbe viața. Într-o lume atât de dură, chiar este nevoie de oameni buni, cu suflet mare, care pot să ofere ajutor celor mai triști ca ei.

Marina Chironeț, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente