18.3 C
Chișinău
sâmbătă, iulie 27, 2024

Viorel Belinschii: „Cea mai mare motivație este plăcerea pe care o primești de la ceea ce faci”

Viorel Belinschii este un tânăr fotograf și cameraman din Chișinău, care de la vârsta de 18 ani este pasionat de domeniul foto-video. Cum a reușit să-și transforme pasiunea într-o afacere pe parcursul anilor de activitate, ne-a povestit într-un interviu.

– Cum s-a născut pasiunea ta pentru fotografie și video?

– Pasiunea pentru fotografie și videografie vine din copilărie, de mic îmi plăcea să fotografiez și să filmez natura și oamenii, chiar dacă făceam fotografii de pe un aparat pe peliculă sau mai apoi pe cel digital și telefon.

– Când și cum ai decis că poți transforma pasiunea într-o afacere?

– Am înțeles că vreau să mă ocup cu asta puțin mai târziu, pe la 18 ani când mi-am dat seama că ce am făcut până acuma e prea puțin și am nevoie să trec la următoarea etapă. Pe atunci cumpărasem un aparat familiar DSLR, după care am început să văd lucrurile puțin altfel. În timp ce mă dezvoltam și făceam mai multă practică – citeam, ascultam cursuri și schimbam lentilele și aparatele mai performante pentru a ajunge la un rezultat mai bun. Între timp mi-am dat seama că am o plăcere aparte pentru fotografia de eveniment și de familie, îmi place să creez amintiri.

– Ce studii ai în acest domeniu?

– Între timp am reușit să combin plăcutul cu utilul și am finalizat universitatea pe specialitatea Marketing și Logistică, însă pe specialitate nu am muncit încă, dar pot să spun că pentru a mă promova în acest domeniu al fotografiei m-a ajutat foarte mult. Desigur că pentru a te dezvolta în domeniul fotografiei nu e suficientă propria viziune, trebuie să frecventezi mai multe workshop-uri pentru posibilitatea de a lărgi orizonturile viziunii noastre și să încerci să vezi lucrurile puțin altfel, trebuie mereu să studiezi cât mai multe lucruri în domeniu pentru a te dezvolta profesional.

– Ce calități consideri că trebuie să posede un fotograf profesionist?

– A fi fotograf nu e atât de ușor precum pare, în cazul în care ești la un eveniment unde sunt mulți oamenii și fiecare cu caracterul diferit, trebuie să încerci să te înțelegi cu toți. Pe lângă asta mai trebuie să fii puțin psiholog, specialist în domeniul marketingului etc. și să fii o persoană foarte comunicabilă.

– Care este specificul fotografiilor și video-urilor tale și prin ce te deosebești de alți oameni care activează în acest domeniu?

– Dacă îți place fotografia și ai decis să îți legi viața de ea, atunci va fi foarte greu să te desparți  în timp de această pasiune, deoarece începi să iubești timpul liber și nu mai vrei să fii atașat de un loc. Diversitatea oamenilor cu care comunici, noi viziuni și foarte multe emoții pozitive. Dacă aș întoarce timpul înapoi sunt sigur că aș lua aceeași decizie. Încerc prin orice fotografie să arăt o istorie, care și peste ani va arăta acele emoții prin care au trecut protagoniștii.

– Ce te motivează în ceea ce faci?

– Cea mai mare motivație este plăcerea pe care o primești de la ceea ce faci, munca în primul rând ar trebui să îți aducă plăcere. Dacă asta se întâmplă suntem norocoși, pentru că putem să ne dezvoltăm și să creștem succesele profesionale.

– Ce contează cel mai mult la o ședință foto?

– Pentru a face o sesiune foto perfectă este nevoie ca mai mulți factori să coincidă – tematica, locația, dispoziția protagoniștilor, dar și a fotografului, timpul perfect și accesoriile la tematică, toți acești factori duc la un rezultat pe măsură.

– Cum promovezi afacerea pe care o ai?

– În ziua de azi nu poți să te ții mult pe piață dacă nu faci un produs bun, dar pentru restul există foarte multe metode de promovare pe care le folosesc și eu: Facebook, Instagram și Google etc.

– Cum vezi în viitor dezvoltarea afacerii tale?

– Desigur că în viitor aș vrea să coordonez mai bine timpul de lucru pentru a avea mai mult timp liber pentru familie. Nu îmi fac planuri mărețe dar cert e că vreau sa mă dezvolt în continuare și poate aș dori mai mult să călătoresc.

Zinaida Capațina 

Fotografii: http://viorelbelinschii.com/

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente