Eugen Gavriluța este un tânăr moldovean pasionat de tehnologie care își face studiile în Olanda. A finalizat licența în Informatică la Universitatea de Științe Aplicate Fontys, a făcut un pre-masterat la Universitatea Tehnică din Eindhoven și acum își continuă studiile de masterat la Universitatea Tehnică din Delft. În acest articol, Eugen a enumerat 10 lucruri din Olanda, care după părerea sa, pot inspira Republica Moldova.
Comunitatea liberă și deschisă.
Deseori în Moldova va trebui să faceți o alegere cu riscul de a fi criticat pentru aceasta. Ceea ce este diferit aici în Olanda, fiecare om are libertatea de a gândi cum dorește și poate să facă ceea ce îi aduce plăcere. Oamenii sunt deschiși și primitori, iar când te întâlnești cu cineva pe drum îți vor zâmbi și te vor saluta. Olanda este caracterizată de o societate primitoare, în care 12% din populație sunt din prima generație de imigranți. Cu atât mai mult, limba engleză este vorbită de majoritatea populației, ceea ce ușurează acomodarea unui internațional în comunitatea locală.
Călătoria accesibilă și ușoară.
Olanda are o infrastructură foarte accesibilă pentru deplasarea cu transportul public prin tară. Din experiența personală, înainte de pandemie și stabilirea interdicțiilor, eu călătoream saptămânal în 3 orașe. În Delft unde îmi continuam studiile la masterat, în Eindhoven unde aveam jobul part-time și în Rotterdam acolo unde locuesc. Accesibilitatea orașelor cu transportul public permite și să vizitezi diferite locuri frumoase prin Olanda.
Locuri frumoase de vizitat.
Olanda este foarte frumoasă pentru cei care doresc să o viziteze. Fiecare oraș are specificul său și moștenește tradițiile regiunii în care se află. De 5 ani de când locuiesc aici am reușit să vizitez cel puțin 14 orașe și de fiecare dată ramân impresionat de ceva nou. Un lucru ramâne neschimbat pentru Olanda, și acestea sunt bicicletele.
Transportul ecologic.
Bicicletele treptat devin un simbol al Olandei și deja este cunoscut statistic că densitatea acestora depășește populația Olandei. Aici copii sunt învățați de mici să conducă o bicicletă respectând regulele de circulație. Cu atât mai mult infrastructurile orașelor sunt adaptate bicicliștilor pentru a putea ajunge în orice colț al orașului în maxim 20 de minute. În aceeași ordine, în Olanda devine o tendință comună de a procura mașini electrice.
Politicieni la același nivel cu societatea.
Funcțiile guvernamentale întruchipează o atârnare socială responsabilă. Olanda are o clasă politică mult mai simplă și apropiată poporului decât multe țări europene. Din știrile pe care le urmăresc, nu am avut ocazia să observ ca politicienii să fie însoțiți de mașini speciale ori o echipă întreagă de bodyguarzi. Ca exemplu este momentul foarte cunoscut când prim-ministrul Olandez a venit la propria investire în funcție pe bicicletă.
Studii de calitate.
Eu am venit în Olanda pentru a continua studiile universitare. Aici am finalizat licența și tot aici acum îmi continui studiile la masterat. Prin urmare, din experiența proprie pot zice că în Olanda se face carte. Am simțit asta chiar din primii ani de facultate și am realizat-o atunci când am absolvit cu gândul că eu chiar știu să fac ceva.
Modul de lucru.
Aș putea caracteriza modul de lucru în Olanda printr-o singură frază: „Nu există problemă care nu se rezolvă, acordă-i timp pentru a o soluționa”. În activitatea profesională se evită momentele de stres și neclaritate. Angajații se dedică cu maximă responsabilitate și eficiență. Totodată, aceștia își respectă timpul personal și rar când lucrează peste program.
Modul sănătos de viață.
Chiar dacă în Olanda sunt acceptate drogurile ușoare, de cele mai multe ori acestea sunt folosite doar de turiști. Olandezii duc un mod sănătos de viață și încearcă să facă exerciții regulat. Ca exemplu din colegii mei de universitate ori muncă puțin sunt cei care fumează ori care nu sunt pasionați de un gen de sport.
Agenda, programările și punctualitatea.
Nu cred că am putut accesa vreodata un serviciu public fără a avea o programare înregistrată din timp. În Olanda cât de urgentă nu ar fi o necesitate nu o să evitați programările, desigur sunt și programări de urgență, dar totul trebuie să fie înregistrat și conform unei agende de activitate. Acesta poate întârzia anumite necesități dar oferă oportunitate de planificare al acestora din timp.
Gestionarea crizei pandemice COVID-19.
Olanda a reușit să gestioneze criza pandemică fără a introduce restricții drastice. Guvernul a apelat la responsabilitate societății și a reușit să reducă numărul de cazuri de persoane infectate. În aceeași ordine, Olanda a prezentat un plan general de activitate pentru tot parcursul pandemiei și care sunt normele care trebuie să fie respectate la fiecare etapă. Prin urmare, în situația actuală, cazurile noi de COVID-19 deja se raportează săptămânal și nu în fiecare zi.
Text de Eugen Gavriluța
Fotografii: Arhiva personală
Zinaida Capațina