Nadejda Chironda este mămica a 5 copii – 4 fete și un băiat, ea practică meseria de coach motivațional. A finalizat studiile de licență în domeniul juridic, iar la moment își continuă studiile de masterat la Facultatea Filosofia contemporană. Cum este să fii mama a 5 copii, să lucrezi, dar și să studiezi în același timp, vedeți în interviu.
– Definiți noțiunea de coach motivațional (curator)?
– Coach motivațional vine de la cuvântul „coach” și se traduce ca un antrenor care te motivează să te dezvolți, un fel de instructor care este ales special pentru calități personale. Nu poți fi un coach motivațional dacă nu iubești oamenii și nu te cunoști pe tine însuți, pentru că ca să cunoști alți oameni cheia principală ești tu, dacă tu te accepți și te cunoști bine pe tine, atunci poți să motivezi și un alt om în drumul lui spre dezvoltarea personală. Curatorul este persoana care lucrează cu grupuri mici de oameni. Există instructorul care predă tema la 600 de oameni și acești oameni sunt împărțiți în grupuri a câte 10 și deja curatorul îi ajută să pună în practică cele învățate, susține oamenii atunci când se confruntă cu dificultăți sau se opun la anumite lucruri, pentru că fiecare om reacționează diferit la experiențele pe care le întâlnește în viață. Pentru a deveni un instructor bun trebuie să descoperi în tine talentul de a comunica experiența ta atât de efectiv, ca majoritatea oamenilor să te audă, dar acest lucru se învață doar atunci când practici acest lucru cu alți oameni.
– Ce presupune meseria de curator?
– Meseria de curator în cadrul centrului în care eu activez presupune să îndrumi oamenii să meargă pe drumul acesta de dezvoltare, să le explici informația pe înțelesul lor, să le vorbești cu cuvinte simple despre experiența ta și să le fii de folos.
– Cum mama a 5 copii reușește să-și organizeze viața?
– Este un criteriu foarte important după care eu mă conduc, eu nu încerc să rezolv toate problemele mele într-o zi, nu încerc să fac tot ce este necesar dintr-o dată. Îmi programez pe un an înainte lucrurile mai importante și apoi pe fiecare lună în parte și atunci eu deja știu că luna aceasta trebuie să atrag atenția la acest aspect, luna viitoare la altceva, lunile sunt grupate după implicarea în lucru, la fel este programat ce și când trebuie de făcut pe blogul – 5_kids_mom, totul este notat. Totul merge de la sine, nu pot să spun că sunt obosită.
– Cum ați decis că viața dumneavoastră poate fi o sursă de inspirație pentru alte persoane?
– Asta nu e decizia mea, au decis alții pentru mine. Eu am observat din spusele altora că sunt o sursă de inspirație pentru ei. Cineva cu un copil crede că la ei nu este atât de greu și nu știu de ce oamenii cred că cu 5 copii este mai greu, eu nu am de ce să mă plâng. Mie îmi place să discut cu oamenii, să le povestesc experiența mea, să văd cum la ei se aprinde acest foc și că ei au poftă de viață.
– Ce promovați pe pagina de instagram – 5_kids_mom?
– Pagina mea de instagram este dedicată dezvoltării personale, am început prin a scoate în evidență faptul că sunt mămica a 5 copii și acest lucru atrăgea atenția. Apoi am început să povestesc despre mine, ce îmi place, cum trăiesc și ce fac eu zi de zi, pentru că ceea despre ce eu vorbesc se referă la obișnuințele mele zilnice, jurnalul recunoștinței, analiza personalității, multe principii spirituale care sunt trăite de mine zi de zi și eu știu ce impact și rezultat au acestea. Am vrut să împărtășesc cu poporul nostru aceste lucruri, eu îmi doresc ca oamenii ce mă înconjoară să fie fericiți, să realizeze că totul depinde de ei, să înceapă să trăiască viața așa cum este ea și să primească plăcere.
– Povestiți-ne puțin despre copii dumneavoastră?
– În general susțin ideea că copiii sunt cei mai buni învățători în viața părinților și trebuie să ținem minte că copii vin și pleacă din viața noastră, iar noi trebuie să fim pregătiți să le dăm voie să plece atunci când sunt pregătiți. Eu am 5 copii absolut diferiți, toți sunt lideri, fiecare își exprimă deschis părerea și stabilește anumite limite personale și asta mă bucură. Pentru mine și șotul meu, care se implică mult în dezvoltarea spirituală a fetelor, contează mult starea copiilor noștri. Noi discutăm împreună și încercăm să privim prezentul fetelor prin ochii lor și nu comparând cu trecutul nostru, pentru că oricum timpurile sunt diferite, sunt alte priorități. Acum copii sunt adevărați și ei știu că scopul important în viață este să trăiești, când ai așa scop deja universul este cel care îți creează toate condițiile. Copii noștri sunt foarte activi și se implică în diferite activități. Cei mici au succesele lor mici și cei mari pe cele mari. Eu am vorbit mai mult la general pentru că fiecare copil este superb, iar împreună sunt o echipă extraordinară.
– Cine vă susține în activitățile zilnice, pentru că presupun că 5 copii este o responsabilitate?
– Fetele mai mari au 14, 12 și respectiv 10 ani și activitățile și responsabilitățile zilnice le planificăm și le împărțim între noi. Mergem după principiul că nu trebuie să facem tot într-o zi, încercăm să nu adunăm toate treburile casnice sau alte activități, pentru ca să nu fim încărcați. Noi suntem o echipă unită și ne ajutăm în tot ceea ce facem.
– Când găsiți timp doar pentru dumneavoastră?
– În filosofie există un principiu – fiecare om trăiește în realitatea lui și tot ce se întâmplă cu el, nu se întâmplă cu el, dar pentru el. Într-o oarecare măsură noi suntem fiecare în realitatea noastră, dar în același timp conviețuim împreună. Eu sunt cu mine și în același timp cu toți. Eu am timp pentru mine, mie îmi place foarte mult să am grijă de mine, pentru că în primul rând sunt un exemplu pentru copii mei.
– Ce înseamnă familia pentru dumneavoastră?
– Familia este o colaborare pe viață, o școală unde tu înveți ce înseamnă dragoste, respect, devotament, responsabilitate, ce înseamnă să accepți oamenii așa cum sunt ei și să nu încerci să-i schimbi. Prin prisma familiei eu mă cunosc mai bine pe mine, în fiecare membru al familiei eu văd o părticică a mea. Familia este un dar de la Dumnezeu, ea nu trebuie să fie perfectă, tu trebuie să o accepți și să o iubești necondiționat, familia este școala care m-a format pe mine. Eu m-am căsătorit la 18 ani, copii au fost doriți și planificați și sunt foarte mulțumită că am dedicat atât de mult timp familiei.
Fotografii: Arhiva personală
Zinaida Capațina