6.6 C
Chișinău
marți, martie 19, 2024

10 lucruri din Londra care pot inspira Chișinăul

Mircea Pavlov este un tânăr din Republica Moldova, care a absolvit facultatea Politică și Relații Internaționale la University of Greenwich, Londra. În acest articol, Mircea a enumerat 10 lucruri din Londra, care după părerea sa, pot inspira Chișinăul.

„După ce am absolvit colegiul în România, dorința de a explora lumea și de a experimenta m-a adus în Marea Britanie. Cred că lucrurile se întâmplă cu un motiv și această decizie, spontană pe atunci, s-a dovedit a fi una dintre cele mai marcante”, povestește Mircea Pavlov.

1.     Modul de a gândi

Cred că e o latură tipică Europei de Vest, dar felul de a gândi și lejeritatea de luare a deciziilor în momentele dificile, pe care am văzut-o aici este o artă pe care încerc să o însușesc. Am început să zic tot mai des „cer scuze” și „mulțumesc”. Serviciul cu clienții este unul de top. Mi-aș dori ca și la noi în țară persoanele să fie mai politicoase, zâmbitoare și primitoare. De fiecare dată când vin acasă, simt cât de nefericiți și furioși sunt oamenii, nerealizând că aceasta e o stare pe care ei însuși o aleg. 

2.     Studiile

Marea Britanie este considerată una din destinațiile de top din lume la capitolul studii universitare. Desigur că sunt și dezavantaje, ca și în orice țară, dar nu te împiedică să devii un specialist bun. Partea bună e că începi să gândești prin analizarea, redactarea și scrierea unor eseuri pe teme la care nici nu mă gândeam vreodată. Prin eliminarea funcției „tocit”, începi să-ți construiești propriile argumente și să descoperi lumea cu adevărat studiind teoriile ce stau la baza ei. 

Conducerea investește în educație prin oferirea burselor și a unor împrumuturi care pot să acopere o parte din cazare și cheltuieli personale – „maintaince loan”. Site-uri precum myunidays.com îți oferă o varietate de reduceri și oferte prin care poți economisi ceva bănuți.

3.     Prețurile

Prețurile joase la mâncare și vestimentație sunt compensate de prețurile destul de ridicate la chirie care variază în funcție de zonă.  Viața nu e ieftină, dar prețurile sunt elaborate pe baza salariului minim astfel încât fiecare persoană să-și permită să plece în vacanță sau alte lucruri neținând cont de statutul ocupat în societate.

4.     Regulile de circulație

Mă bucur să văd că aici semnele de circulație nu sunt doar niște elemente decorative amplasate la marginea drumurilor și trecerea de pietoni nu reprezintă doar niște linii printate pe asfalt. Când traversezi strada sau mergi cu mașina te simți în siguranță. Siguranța proprie și a celor din jur sunt puse pe prim plan, pe când la noi aceste valori sunt înlocuite de graba de a reuși cât mai multe lucruri.

5.     Digitalizarea serviciilor

Chiar dacă britanicii folosesc foarte rar banii în format fizic, plățile cu cardul în magazine și online este un lucru normal, bine securizat. Toate călătoriile cu metroul sau bus-ul sunt achitate cu cardul sau cu cardul Oyster, o metodă de plată pentru transportul public în Marea Britanie.

Eram foarte sceptic la capitolul cumpărăturilor online, dar treptat am început să evit cozile lungi din magazine și să procur cât mai multe bunuri online. Pe perioada reducerilor, varietatea produselor este mai mare online decât în magazine.

 6.     Reducerile

Începutul unui nou sezon este marcat printr-o gamă de reduceri și oferte. Sunt unele brand-uri care fac reduceri pe cât își permit, pe când altele oferă reduceri de 50% și 60%. Ce îmi place e că relația cu consumatorul e pe prim plan, și după vine nevoia de profit. De aceea regula e foarte simplă: nu mărești prețul și după îl dai în jos la prețul inițial sub pretextul că e la reducere.

7.     Sentimentul de aristocrație

Conservarea valorilor și a istoriei prin combinarea arhitecturii moderne cu cea antică mi se pare un lucru extraordinar. Poți să mergi pe o stradă și să simți că ești într-un oraș modernizat și tipic sec. XXI, iar peste câteva minute cotești  și te teleportezi într-o altă eră.

8.     Delimitarea timpului

Stilul de viață al localnicilor este unul lejer. Ziua începe cu mersul la sală și se termină cu o plimbare după o zi grea de lucru. Britanicii pun foarte mare accent pe teoria că sportul stimulează creșterea nivelului de productivitate și creativitate, lucru ce a fost și demonstrat, având  grijă ca satisfacerea nevoilor personale să fie pe prim plan.

Un alt factor e socializarea și luarea cu asalt a teraselor. Dacă de duminică până marți se înregistrează un nivel scăzut de consumatori, începând de miercuri vezi cu ochiul liber cum localurile încep să fie aglomerate.

9.      Cultura

Fiind unul dintre cele mai mari orașe europene, Londra este cunoscută datorită varietății de atracții turistice începând cu renumitul Big Ben și Buckingham Palace până la muzee și teatre. Datorită faptului că industria turismului este una foarte dezvoltată, autoritățile au grijă să conserve cât mai bine cultura și tradițiile acestei țări fiind un exemplu demn de urmat.

10.  Să mă plictisesc? Niciodată!

Londra este orașul care îți poate oferi tot de ce ai nevoie atât pentru creșterea pe plan profesional și personal, cât și pentru crearea celor mai frumoase amintiri. Festivaluri, evenimente, cursuri și multe alte activități care te țin mereu în mișcare și care îți oferă acel stimul de care ai nevoie pentru a te dezvolta. Tot de ce ai nevoie e dorința de a fi activ  și o agendă bine pusă la punct.

Foto copertă: london.ac.uk

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente