15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

2,5 milioane de profesori și studenți din 130 de țări își unesc forțele și acționează în folosul planetei, prin colaborări online. Republica Moldova, printere țările participante

În luna octombrie a acestui an, peste 2,5 milioane de elevi din 132 de țări se reunesc în cadrul proiectului „Climate Action Project”. Scopul acestuia este de a mobiliza tinerii să acționeze în vederea îmbunătățirii situației climatice.

Anul acesta, printre țările participante se numără și Republica Moldova. Astfel, mai mulți elevi din țară și-au unit forțele în vederea îmbunătățirii situației climatice.

Un exemplu în acest sens sunt elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, din capitală. Profesoara acestora, Cristina Cernei, care a devenit și facilitator în cadrul proiectului, susține că implicarea elevilor ar fi mai mult un gest de sensibilizare, dar și de responsabilizare a acestora. „Instituția noastră participă în proiectul internațional Climate Action Project cu scopul de sensibilizare a comunității, nu doar școlare, dar și în afara spațiului școlar, prin implicarea părinților și altor actanți educaționali. În cele trei săptămâni, elevii au participat prin plantarea copacilor pe teritoriul școlii și colaborarea internațională cu elevi și profesori din India, Columbia și Malaiezia”, relatează profesoara. Totodată, pe lângă aportul pe care l-au adus pentru îmbunătățirea mediului, elevii au mai reușit să creeze și noi legături cu reprezentanți ai diferitor țări și culturi.

Coordonatorii proiectului sunt de părerea că elevii se pot implica mai mult decât la nivel de observare și monitorizare, aceștia având potențialul de a găsi noi soluții inovative cu referire la această problemă. „Educația este esențială pentru schimbarea comportamentului elevilor și a mentalității societăților. Pentru aceasta trebuie să înțelegem că elevii pot face mult mai mult decât să memoreze fapte despre climă și mediu. Au capacitatea de a rezolva soluții din lumea reală și de a lua măsuri pentru o lume mai bună”, afirmă Koen Timmers, fondatorul proiectului „Climate Action Project”.

În ultimii ani, elevii au reușit deja să creeze impacte semnificative precum: inițiativa punctelor verzi din Irlanda – susținută de președintele Higgins, invenția de către elevii americani a unei valize solare, crearea de către argentinieni a unei noi rețete pentru bioplastic, dar și gestul elevilor din Malawi, care au salvat un lac plantând 60 de milioane de copaci.

Proiectul „Climate Action Project” se va desfășura timp de șase săptămâni și va finaliza cu un webinar la care vor participa diverși lideri mondiali.

Ana Fomov
Ana Fomov
Citat de pe profilul de Facebook al Anei: „Sunt o floare!! 🌸” Photoshop, Audition, InDesign, Illustrator... le-a încercat pe toate, dar a zis că mai bine designerul să se ocupe de asta.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente