Interpretul moldovean, EL Radu revine în domeniul muzical cu o piesă nouă – „În lumea ta”. Despre cariera muzicală, cum este să fii producător, dar și ce reprezintă iubirea, Radu ne-a povestit într-un interviu.
– De ce ai făcut pauză de câțiva ani în cariera ta muzicală?
– Este o pauză pe care nu am preconizat-o, dar așa a fost situația. Am cochetat cu mai multe stiluri muzicale, am cântat în mai multe limbi – română, rusă, engleză, spaniolă. Anul trecut am încercat să dăm start unui proiect latino împreună cu un băiat de culoare din Nigeria. Dar, am tergiversat și ulterior am anulat proiectul pentru o perioadă nedeterminată, din motiv că am întâmpinat dificultăți de al aduce pe el în Republica Moldova, pentru a promova piesa „Ay Mi Nena” aici. Ulterior, de prin luna martie a apărut „În lumea ta” în colaborare cu bunul meu prieten din copilărie Ivan Lincovschi Jr.
– Nu ți-a fost frică că în tot acest timp lumea ar putea să uite de interpretul EL Radu?
– Sigur, recunosc. Văzusem niște comentarii că a dispărut El Radu, dar nu dispari, te reprofilezi pentru o perioadă. Dar eu nu am stat deloc, chiar anul acesta a fost unul foarte bogat. Am început să colaborăm cu tineri din România. Este important să-ți placă ceea ce faci și simplitatea încoronează omul. Atât timp cât ești simplu cu oamenii și oferi calitate, omul o să vină la tine.
– Povestește-ne despre piesa nouă, de ce se numește „În lumea ta”?
– Pentru că este în lumea celor care iubesc, care cred în sentimente frumoase. Textul îmi aparține. A fost o perioadă când mă gândeam că piesa asta trebuie să o cânte altcineva, ca în cele din urmă să-mi dau seama că este piesa mea.
– Este această piesă un nou început în cariera ta muzicală?
– Da, este un început frumos, promițător. Suntem gata să promovăm,împreună cu echipa mea, acest single și urmează și alte surprize muzicale.
– Acum ne aflăm la studio, aici unde ajuți alți tineri să-și dezvolte o carieră în domeniul muzical. Totuși, unde te simți mai bine, în calitate de interpret sau producător?
– Este o aură diferită, atunci când vine un tânăr artist, automat producătorul este puțin altfel. Devii un fel de tutore, mentor care ajută tinerii. Eu mai sunt și vocal producer, învăț maniera corectă de interpretare a piesei. Atunci când facem o piesă cuiva, ghidul vocal este cântat de mine, eu interpretez piesa. Ca eventual un tânăr artist să înțeleagă maniera. Apoi tânărul vine cu propria manieră de interpretare, ca în cele din urmă să o cânte așa cum vreau eu.
– De ce ai ales să lucrezi cu tineri și nu cu artiști deja formați?
– Este mai ușor să-i modelezi și sunt mai înțelegători. Am avut cazuri când nu eram compatibili, nu exista armonia asta lăuntrică între producător și artist și era dificil. Și nici nu mă apucam de proiect. Cu timpul, am început să filtrăm lumea care vine la noi. Atunci când selectăm cu cine să lucrăm, vreau să văd un link de YouTube sau cel puțin un video de undeva. Nu mă concentrez pe calitatea acestuia, alegem tinerii după timbrul vocal.
– Colaborezi cu un studio din Spania și numele de scenă „EL Radu” tot provine din spaniolă, care este povestea cu această țară?
– După cum am povestit, colegul Ivan Lincovschi a fost plecat o perioadă și în Spania, având acolo un contract exclusiv cu o casă de discuri de acolo. Nu avea timp să lucreze și cu mine, pentru că avea un contract exclusiv pe trei ani. Mi-a făcut cunoștință cu Master Of The Sound, un coleg din Estonia și cu el lucrăm cu tinerii.
– De ce ai ales să rămâi la noi în țară și nu ai plecat peste hotare?
– Pentru că îmi place acasă. În weekend plec să mă odihnesc la țară la Pîrlița, Ungheni. Uneori, după o săptămână încărcată, am nevoie să-mi restabilesc energia măcar două zile.
– Ești și prezentator de radio. Faptul că ești interpret te ajută în radio sau vocea de radio trebuie lucrată zilnic?
– Vocea de la radio este un pic altfel. Sunt dimineți când nu-mi place cum sună vocea mea la radio, pentru că nu este trezită vocea sau joasele detonează. Radioul este un atu pentru interpret, pentru că dezvoltă vocabularul.
– Consideri vocea ta un atu? Dacă da, povestește o situație interesantă când vocea a „lucrat” pentru tine.
– Vocea contează foarte mult și recunosc că mi-a servit în calitate de aliat și pe plan personal. Dar și la nivel profesional, atunci când vorbesc cu noi artiști sunt un adept al mesajelor vocale. La un moment dat am avut probleme, a trebuit să vizitez un foniatru, deoarece vocea fugea cu totul. Din cauza că eu vorbesc mult, vocea nu are timp să se restabilească. Avantajul mesajelor vocale la nivel profesional este că omul când te aude înțelege dacă ești fals sau veritabil în gânduri. Este important să fii sigur de ceea ce spui.
– Iubirea se regăsește în majoritatea pieselor tale, ce reprezintă iubirea pentru tine?
– Iubirea te inspiră, dacă nu ar exista iubire nu cred că aș putea așterne versuri, cuvinte în calitate de textier.
Imagini: Alex Gurduza
Reporteră: Zinaida Capațina