Au crezut în forțele proprii, iar Uniunea Europeană i-a ajutat să-și transforme visul în realitate. Este vorba despre mai mulți tineri din Ialoveni, care s-au lansat în afaceri, după ce au aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, finanțat de UE și cofinanțat de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene. Tinerii au fost ghidați de Asociația Obștească „Eco-Răzeni” și Consiliul raional să inaugureze un salon de frumusețe, un magazin de produse hand made și ecologice și un cabinet psihologic.
După o zi de muncă, nimic nu te poate face mai fericit decât o șamponare la salon sau o tunsoare. De asta au parte oamenii din satul Suruceni, Ialoveni, acolo unde Nicolae Vutcariov și Ioana Enachi au deschis salonul de frumusețe „Cleopatra”. Cei doi antreprenori le oferă clienților șansa de a degusta frumosul, într-o atmosferă caldă și relaxantă și, nu în ultimul rând, la prețuri accesibile.
„Prestăm servicii de coafură, frezură, manichiură, pedicură, epilare și masaj. Salonul „Cleopatra” știe să pună în valoare frumusețea naturală, să redea un plus de încredere și admirație fiecărui oaspete. Avem o abordare foarte specială față de fiecare client. Prestăm servicii de calitate”, menționează antreprenoarea Ioana Enachi.
Și pentru că frumusețea înseamnă mai mult decât o imagine, fiecare look creat în salon descrie mai mult o stare de spirit pozitivă. Cei doi tineri antreprenori, care vor să-și unească destinele, au reușit să deschisă salonul după ce au obținut un grant, în valoare de 3250 de euro, în cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”, administrat de Asociația Obștească „Eco-Răzeni” și Consiliul raional, cu suportul financiar al UE și Suediei.
„Salonul nostru și-a deschis ușile la sfârșitul lunii octombrie 2019. Datorită acestui grant am reușit să procurăm utilaj și mobilier. Fără acest suport ne-ar fi fost foarte greu să ne lansăm afacerea. Atât eu, cât și Nicolae, nu ne-am gândit niciodată să plecăm peste hotare, întotdeauna am fost ferm convinși că trebuie să identificăm o soluție de dezvoltare aici, acasă. Acest suport ne-a încurajat și ne-a dat un imbold pentru a ne realiza visul”, punctează Ioana Enachi.
Acum, cei doi antreprenori sunt în căutare de muncitori. „Avem disponibile mai multe locuri de muncă. Salonul nostru mai are nevoie de un frizer, un specialist în domeniul manichiurii și pedichiurii și un specialist make-up”, spune beneficiara de grant.
Iar antreporenorul Victor Buzatu, care deține o crescătorie de prepelițe în Dănceni, a reușit să-și dezvolte afacerea după ce a aplicat la „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni”. Finanțarea nerambursabilă de 3500 de euro l-a ajutat să construiască un abator pentru sacrificarea păsărilor, reducându-i volumul de muncă în jumătate.
„Datorită acestui suport, am amenajat o încăpere pe care am reparat-o integral. Am procurat utilajul necesar și suntem în proces de acreditare a acestui abator, care este semi-automat. Pe oră am putea prelucra între 60-80 de păsări. Din acest grant, am procurat și câteva cuști pentru prepelițe”, menționează antreprenorul.
În cadrul proiectului „Fondul de susținere a antreprenoriatului pentru tineri Ialoveni” 35 de tineri din 11 localități ale raionului au fost instruiți în domeniul antreprenoriatului, iar șapte idei de afaceri au obținut finanțare nerambursabilă.
Victor Buzatu, fondatorul „BioVic” Produsele „BioVic”
Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.