2.7 C
Chișinău
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

10 lucruri din Olanda care pot inspira Republica Moldova

Mihaela Fedoseev este moldoveanca care s-a mutat la vârsta de 15 ani în România, acolo unde a absolvit liceul, iar pentru că era interesată să descopere Europa contemporană în toată diversitatea sa, a ales să urmeze facultatea Studii Europene, tocmai în Regatul Țărilor de Jos la Universitatea din Amsterdam. Acolo este stabilită de 3 ani și în acest articol, Mihaela a enumerat 10 lucruri din Olanda, care după părerea sa, pot inspira Moldova.

„Curajul, entuziasmul și dorința de implicare sunt trăsăturile pe care le admir la tânăra generație. Mă conduc după motto-ul: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume” și cred că oamenii sfințesc locul. De aceea, nu contează cine e la guvernare sau dacă plouă, zâmbește, nu uita să spui mulțumesc, și să îl ajuți pe cel de lângă tine”, afirmă Mihaela Fedoseev.

Bicicleta – principalul mijloc de transport

Nu este o noutate pentru nimeni că în Regatul Țărilor de Jos principalul mijloc de transport este bicicleta, cu ajutorul căreia poți colinda întreaga țară. Acest lucru se datorează în primul rând infrastructurii care facilitează utilizarea acestui transport. Mi-ar plăcea să văd și acasă o importanță mai mare acordată bicicletelor, nu doar în teorie ci și în practică. Autoritățile trebuie să conștientizeze că 2 piste desenate nu reprezintă „undă verde” cicliștilor, și că e nevoie de un plan mult mai complex. Mai ales că odată implementat, ar rezolva de la sine alte câteva probleme (poluarea, ambuteiajele).

Pozitivismul oamenilor

Starea de bine vine de la gândurile pe care le avem și acțiunile pe care le facem. De aceea, olandezii nu ezită să îți zâmbească pe stradă, să te salute și să fie foarte politicoși (chiar dacă nu te cunosc). Acest lucru a fost surprinzător pentru mine și îmi lipsește de fiecare dată când ajung acasă și văd predominant oameni care uită să zâmbească. Este ceva obișnuit să saluți șoferul atunci când intri în transport public, sau lucrătorii unui supermarket. Mi-aș dori foarte mult ca cei de acasă să fie mai deschiși și mai politicoși în acest sens.

Promovarea sportului

De mici copii, olandezii frecventează numeroase tipuri de sport: tenis, fotbal, kayaking, dansuri etc. Pe lângă acestea, înotul este obligatoriu pentru toți. Frecventarea sporturilor de la o vârstă mică este aici o normalitate, olandezii fiind astfel obișnuiți cu un mod de viață sănătos. Însă, acest lucru nu înseamnă neapărat că toți dețin abonamente la săli de sport, întotdeauna vei întâlni pe stradă oameni care aleargă sau fac exerciții, indiferent de vârsta lor.

Toleranța

Unul dintre cele mai importante lucruri pentru fiecare dintre noi e să se simtă confortabil și acceptat în societatea din care face parte. Iar olandezii se află la acest capitol în vârful clasamentului. Indiferent de naționalitatea ta, ce religie sau orientare sexuală ai, te vei simți liber să conviețuiești alături de ceilalți. Totodată ești liber să te îmbraci cum dorești, fără a risca să fii ținta glumelor proaste. Vei fi acceptat și tratat întotdeauna cu egalitate, și acest lucru este minunat!

Deschidere

Olandezii sunt foarte deschiși pentru a învăța limbi străine. Pe lângă faptul că de la mic la mare vorbesc fluent engleza, fiecare mai cunoaște și alte 2-3 limbi. Astfel, nu este deloc o problemă dacă nu cunoști neerlandeza, fiecare localnic îți va răspunde automat în engleză. În același timp, olandezii sunt deschiși să cunoască alte culturi, mai ales că au și această posibilitate. Mai mulți colegi olandezi mi-au spus că au ales intenționat la facultate un program internațional pentru a cunoaște tineri din alte țări, pentru a le cunoaște cultura și pentru a interacționa cu ei. Mi-aș dori foarte mult să văd atâta deschidere și acasă față de minorități și vorbitori ai altor limbi.

Transportul Public

Îmi place foarte mult cum funcționează aici transportul public. Pe lângă faptul că există un orar exact și ai acces online la toată informația, în special atunci când e vorba de o întârziere, există uși separate pentru cei care urcă în transport și pentru cei care coboară. Astfel, nu se formează acea îmbulzeală în fața ușilor. Totodată, achitarea călătoriei este foarte simplă și se face cu ajutorul unui card pe care îl încarci și cu care poți folosi orice tip de transport. 

Încurajarea tinerilor

Uimitor este faptul că tinerii sunt încurajați aici să muncească chiar dacă nu sunt încă majori. Îi poți vedea în calitate de consultanți în magazine sau livrând mâncare. Astfel, fiecare are posibilitatea de a câștiga un ban și de a învăța ce înseamnă responsabilitate.

Studii de calitate

Sistemul universitar olandez diferă de alte sisteme de învățământ, iar studiile sunt într-adevăr de calitate, mai ales că universitățile din Olanda se află în topurile celor mai bune universități din lume. Aici, indiferent de ce facultate ai ales, vei avea întotdeauna un program încărcat, iar cantitatea materiei va fi exuberantă. Examenele sunt o dată la 4 sau 8 săptămâni, astfel cunoștințele îți sunt evaluate sistematic. Mai mult, scopul universității nu este de a avea câți mai mulți studenți, ci mai degrabă de ai avea pe cei mai buni. Astfel, nu toți cei care au fost admiși ajung să și absolve.

Turismul bine dezvoltat

Olandezii își cunosc punctele forte și pun accent pe ele, Regatul Țărilor de Jos fiind țara vizitată de circa 21 de milioane de turiști per an. Îmi place că accentul nu cade doar pe Amsterdam sau orașele mari. Turismul este dezvoltat și încurajat și în localitățile mici sau chiar în sate. Cred cu tărie că Moldova are aceleași șanse de a-și crește numărul turiștilor, iar pentru acest lucru e nevoie de focusarea pe dezvoltarea industriei turistice.

Copii fericiți

Conform UNICEF, în 2020 Regatul Țărilor de Jos a fost considerată țara cu cei mai fericiți copii. Acest lucru se datorează faptului că copiii sunt încurajați să își expună părerea sau să se implice în situații zilnice, cum ar fi în luarea deciziilor. Sunt liberi să își aleagă îmbrăcămintea sau să poarte pantaloni scurți în timp ce afară sunt 5 grade. Sunt liberi să meargă singuri cu bicicleta, sunt încurajați să se implice în diverse activități, și nu în ultimul rând s-a demonstrat că aceștia petrec mult timp cu părinții.

Text – Mihaela Fedoseev

Fotografii – Arhiva personală

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente