9.2 C
Chișinău
vineri, septembrie 20, 2024

Cornel Comendant: Importanța cunoașterii designului grafic pentru jurnaliști

Cunoștințele în designul grafic îți dezvoltă abilități pe care le poți folosi în activitatea ta de jurnalist. Designerul grafic, Corneliu Comendant, care este și profesor la facultatea de jurnalism, ne-a povestit care este importanța cunoașterii acestui domeniu.

– Ce trebuie să cunoască un începător despre designul grafic?

– Ar fi bine ca un începător să cunoască că designul grafic nu este doar o chestie simplă pe care poate să o învețe la nivel de câteva ore de studiu. Designul grafic, ca și orice altă disciplină, este ceva ce se dezvoltă continuu și nu poți să fii bun în domeniu dacă nu ai dorința de a te dezvolta. Un începător ar trebui să înțeleagă că el mereu are de învățat.

– Care sunt metodele de studiere a designerului grafic?

– Apasă și vezi ce se întâmplă, asta e cea mai simplă metodă de studiere, dacă nu-ți place poți modifica. În orice câmp de studiere, mai ales la computer, apeși și vezi rezultatul, desenezi și vezi dacă îți place sau nu. Nu există chestie pe care ai făcut-o și ea gata așa este stabilită final, mereu încerci și obții lucruri noi. Combini o idee cu alta, revii la anumite idei peste un timp, practic toată învățătura merge pe ideea de a încerca și a vedea dacă îți reușește sau nu.

– De ce este important pentru jurnaliști să cunoască designul grafic?

– Pentru ca să înțeleagă designerul grafic, asta e cea mai bună metodă de a învăța jurnalistul că nu tot ceea ce vrea el să se întâmple într-o pagină de ziar se poate întâmpla. Pagina de ziar are limite exacte, are un anumit număr de caractere care se pot încadra. Aspectul unei pagini de ziar depinde nu doar de designerul grafic, dar și de jurnalist și acesta ar trebui să-și cunoască limitele, atât ale propriei creații, cât și limitele fizice în care el trebuie să se încadreze.

– Ce asemănări există între domeniul jurnalismului și designul grafic?

– Designul grafic este mai mult sau mai puțin jurnalism vizual, o chestie care face ca oamenii să primească informația fără a o citi, să poată percepe informația cât mai ușor.

– Care este cea mai importantă regulă după care se conduce un specialist în design grafic?

– Niciodată nu te opri la faptul că te limitează spațiul din foaie, câteodată limitele sunt făcute doar ca să îți dai seama că trebuie să găsești noi reguli de aplicare în ceea ce faci.

– Ce abilități trebuie să dezvolte un tânăr care își dorește o carieră în acest domeniu?

– Să se învețe să aibă răbdare cu sine, altă abilitate nu este, ca în orice altă meserie nu trebuie să te oprești la primul hop. Tot timpul o să existe cineva care să-ți pună piedici, mereu va fi ceva față de care nu vei putea trece la moment, dar niciodată nu te opri atunci când crezi că nu poți să treci mai departe. Ca și în orice altă pasiune, faptul că te oprești la prima dificultate întâmpinată asta împiedică orice avansare, la fel și în designul grafic.

– Care sunt dificultățile pe care le poate întâmpina în activitatea sa un designer grafic?

– Critica din partea celorlalți, acesta este primul lucru care deranjează. Faptul că tu nu poți accepta că lucrul făcut de tine nu este atât de bun precum ți l-ai imaginat tu. În general, dacă vrei să reușești în ceea ce faci gândește-te că mai ai de lucrat asupra muncii tale. Dacă tu crezi că ai făcut lucrul perfect asta îți face rău. Mereu trebuie să analizezi cum ai putea să îmbunătățești propria lucrare.

– Cu ce alte domenii poți asocia designul grafic? De ce?

– Cu domeniile artistice, pentru că ele mizează cam pe același lucru – foarte multă muncă și măcar un pic de talent. Dar, talentul mai mult se învață decât ar fi ceva înnăscut.

– După părerea ta, orice persoană care are dorință poate deveni designer grafic? 

– Exact, dacă tu știi cum să aplici regulile, vrei să obții anumite lucruri și vrei să te înveți să fii designer grafic, atunci trebuie să lucrezi în acest domeniu. Dacă pentru tine acest lucru devine ceva prioritar, tu o să te înveți și o să devii mai bun în ceea ce faci.

– Ce sfaturi ai pentru tinerii începători în acest domeniu?

– Să nu creadă că cunosc mai mult decât cunosc, dar asta e mai complicat pentru că toți tinerii începători au atât de mult entuziasm încât cred că le cunosc pe toate.

De asemenea, să nu se teamă de critică, de altfel nu au ce căuta în acest domeniu. Mereu vor exista persoane care vor spune că nu te descurci, atâta timp cât tu crezi că această persoană are dreptate reiese că tu într-adevăr nu te descurci. Dar dacă te gândești că el vrea să te ajute să-ți corectezi anumite comportamente, tu preia informația bună din această critică. Oamenii pot să nu-și dea seama uneori ce vor să obțină din designul pe care tu îl faci.

Trebuie să înveți regulile și să le spui de ce anumite lucruri trebuie să fie într-un anumit fel.

Critica este inamicul numărul unu, dar în același timp și prietenul designerului, atâta timp cât tu știi să absorbi doar informația utilă poți să mergi înainte.

Pe Corneliu Comendant îl puteți găsi și AICI, pe DesignTutorials.

Zinaida Capațina

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente