Natalia Zagura este o moldoveancă stabilită de opt ani în Canada împreună cu familia. În acest material, Natalia ne-a povestit cum este să locuiești în această perioadă peste hotare.
„Am plecat în Canada în anul 2012 împreună cu soțul și fiul nostru și am început o nouă viață acolo. Suntem stabiliți în orașul Quebec, care este și capitala provinciei. Aici eu lucrez în domeniul contabilității, am făcut studii profesionale în Canada pentru a avea această profesie. Sistemul lor de învățământ se bazează pe faptul că dacă ai învățat, o să dai”, povestește Natalia Zagura.
Canada este o țară stabilă unde oamenii se ajută reciproc, spune Natalia.
„Canada este o țară cu o stabilitate economică și politică foarte bună. Noi putem să fim siguri că în această țară orice nu s-ar întâmpla Guvernul nu ne va lăsa la nevoie. Una dintre obligațiile cetățenilor canadieni este să facă voluntariat, de aceea oamenii sunt solidari în orice situație și te pot ajuta cu un cuvânt bun sau chiar cu ceva financiar, material”, afirmă moldoveanca.
Despre cum își exprimă canadienii nemulțumirile, Natalia a spus că din cauza că mulți și-au pierdut lucrul sau afacerea sunt nemulțumiți, dar Guvernul vine cu un sprijin pentru toți. Cel mai mult suferă bătrânii care locuiesc în casele de bătrâni, deoarece nu pot fi vizitați din motive de securitate. De Paști locuitorii din regiunea unei case de bătrâni au organizat un mic spectacol în stradă care a fost foarte apreciat. De Crăciun oamenii scriu scrisori acestor bătrâni, deși par lucruri mici pentru unii oameni fiecare gest contează și sunt recunoscători.
Perioada de pandemie a influențat negativ stilul de viață al familiei, aceștia fiind nevoiți să se adapteze noilor provocări.
„Eu și soțul nu ne-am pierdut locul de muncă, doar că eu lucram de la distanță, iar el mergea la serviciu pentru că compania pentru care lucra oferea servicii esențiale. Cel mai greu a fost atunci când un elev din clasa copilului mai mic, care are șapte ani, s-a îmbolnăvit de noul virus. În acest caz, am stat două săptămâni acasă și copiii continuau să facă în fiecare zi lecțiile online. Este greu când ai și serviciu la domiciliu și mai trebuie să supraveghezi și copilul”, explică Natalia.
Deși sunt stabiliți în Canada din anul 2012, familia păstrează legătura cu cei de acasă, cu rudele din Republica Moldova.
„Noi am plecat din Moldova în perioada când tehnologiile informaționale erau dezvoltate, de exemplu Skype-ul era o metodă bună de comunicare online pe atunci. La moment este și mai ușor, folosim Viber sau Messanger și putem comunica cu cei dragi în orice moment. Desigur că comunicarea virtuală și interacțiunea fizică nu este același lucru, dar mă bucur că putem să ne vedem și să ne împărtășim veștile bune sau mai puțin bune și să ne susținem reciproc”, a concluzionat moldoveanca.
Fotografii: Facebook
Zinaida Capațina