1.1 C
Chișinău
marți, decembrie 3, 2024

„Creativ Caffe” – centrul care inspiră femeile din Oxentea, Dubăsari, să creeze

Cu talent câștigi multe, dar prin muncă și perseverență obții tot!  Convinse de acest deziderat, beneficiarele Centrului Comunitar de Creație „Creativ Caffe” din satul Oxentea, Dubăsari reușesc să creeze adevărate opere de artă, dar și să reînvie meșteșuguri date uitării. Centrul își deschide larg ușile pentru femeile din localitate, îndrăgostite de frumos și dornice să coase, croșeteze, brodeze și împletească covorașe în bumbi.

Centrul de socializare „Creativ Caffe” a fost fondat de Asociația Obștească Clubul Femeilor „Inspirație”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suediei, în cadrul unui unui proiect implementat de Fundația Est-Europeană

La cei 74 de ani pe care-i are, Ana Bujor continuă să promoveze frumosul prin intermediul lucrărilor pe care le confecționează. Cel mai mult îi place să brodeze icoane din  mărgele. „Este foarte util acest centru, pentru că, noi femeile vârstnice, nu prea avem ce face acasă. În decursul iernii am confecționat  10-12 icoane. Fiecare lucrare presupune foarte multă muncă, trebuie să alegi cu grijă fiecare detaliu”,  afirmă pensionara. 

Femeia spune că niciodată nu este prea târziu să dobândești aptitudini noi. Este pasionată și de confecționarea covorașelor în bumbi. „Eu toată viața m-am condus de regulă că orice nu ai face, trebuie să lași ceva util în urma ta. La „Creativ Caffe” am învățat multe lucruri noi, unele le știam încă de la mama, care era croitoreasă și cosea pentru oamenii din sat. Mă bucur că am descoperit tehnica împletitului în bumbi, este foarte veche, dar foarte frumoasă”, adaugă Ana Bujor. 

În total, 20 de femei din Oxentea, Dubăsari au învățat sau și-au îmbunătățit cunoștințele despre croitorie, broderie și împletit, datorită atelierelor organizate de „Creativ Caffe”, la care participă și cinci eleve din localitate. În lumea creației, beneficiarele sunt ghidate de Rodica Buzila, coordonatoarea de proiecte a Asociației Obștești Clubul Femeilor „Inspirație”, organizație care a fondat centrul. „Noi am dorit să creăm un centru de creație, meșteșugărit, lucrări hand made, pentru a oferi o platformă de socializare persoanelor de vârsta a doua, mamelor care stau acasă și au nevoie de interacțiune, pentru a învăța ceva nou”, spune Rodica Buzila. 

Eleonora Petraș, o altă locuitoare a satului Oxentea, spune că atelierele de meșteșugărit au ajutat-o să-și dezvolte abilitățile de croșetat, dobândite de la mama sa. Confecționează rochițe și jucării pentru cei trei nepoți pe care-i are. Acum, femeia de 45 de ani se gândește la o afacere în acest domeniu. „Toate atelierele la care am participat mi-au plăcut foarte mult. Așteptam cu nerăbdare zilele în care trebuia să ne adunăm la centru. Multe dintre lucrările pe care le confecționez obișnuiesc să le dăruiesc. Mă gândesc însă că ar fi și o sursă suplimentară de venit. În urma atelierelor la care am participat, m-am convins, că ar fi bine de deschis o mică afacere în acest domeniu. Eu le voi insufla nepoților mei dragostea față de aceste meșteșuguri”, afirmă Eleonora Petraș. 

„Creativ Caffe” colorează, în special, zilele persoanelor cu dizabilități. Aici, ele reușesc să uite de probleme. Din cauza maladiei incurabile de care suferă de la vârsta de 15 ani, Oxana Leca a venit la centru doar de câteva ori. Stă izolată în casă, între patru pereți, luni întregi. Rodica Buzila este însă cea care merge la beneficiară centrului pentru a o învăța să croșeteze și să brodeze cu mărgele. 

„Eu sufăr de mielofibroză, o boală foarte complicată și grea, care îmi afectează oasele. Nu pot să mă deplasez fără ajutor și nici nu pot sta mult timp în picioare. Din cauza oaselor fragile, am multe fracturi, iar perioada de reabilitare este foarte lungă, uneori depășește și jumătate de an. Aștept cu nerăbdare zilele în care doamna Rodica Buzila vine la mine. Aceste activități sunt ca o alinare, o mângâiere, mă ajută mult și îmi alungă gândurile rele. Astfel, pot să câștig și o sursă de venit. Am înțeles că pentru a face o lucrare reușită, trebuie să depui mult suflet, dar și multă răbdare”, spune Oxana Leca. 

Lucrările beneficiarelor au fost scoase la vânzare pe internet. Unele au fost vândute la Târgul de Crăciun din capitală și alte iarmaroace din țară. „Asociația Obștească „HelpAge International” ne-a facilitat accesul la Târgul de Crăciun, în baza colaborării frumoase pe care o avem. Încurajăm beneficiarele să-și vândă lucrările. Este important să înțeleagă că pasiunea lor poate să le aducă nu doar o satisfacție sufletească, dar și o sursă de venit”, spune Rodica Buzila. 

Asociația Obștească Clubul Femeilor „Inspirație” a decis să fondeze Centrul „Creativ Caffe” după ce a beneficiat de un grant de 15.500 de euro din partea Uniunii Europene și Suediei, cu ajutorul Fundației Est-Europene.

„Datorită acestui suport, am renovat cosmetic spațiul în care ne desfășurăm activitatea și pe care-l închiriem, a fost procurat mobilier, utilaje și materialele necesare pentru activitățile practice. Totodată, am efectuat și o vizită de documentare, am fost la meșterul popular Tatiana Popa din Călăraș, specializată în confecționarea covoarelor în bumbi”, precizează Rodica Buzila. 

Reprezentanta A.O. Clubul Femeilor „Inspirație” mai consideră că astfel de centre ar trebui să existe în fiecare sat din Republica Moldova, pentru a promova tradițiile. „Este de datoria noastră să transmitem valorile strămoșești din generație în generație, pentru că fără trecut nu există viitor”, punctează Rodica Buzila.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente