19.4 C
Chișinău
marți, iulie 23, 2024

„Viitorul din Maramonovca”: Asociația Obștească care motivează tinerii să activeze acasă și să inițieze noi afaceri

Implicarea este puterea de a schimba lumea. Condus de acest deziderat, Artur Gheorghilaș din orașul Drochia a deschis un atelier de reparație și comercializare a calculatoarelor. Tânărul cu dizabilități a fost ajutat să-și urmeze visul de Asociația Obștească „Viitorul din Maramonovca”, prin intermediul căreia a obținut un grant de 4500 de euro, din partea UE și a Suediei. Proiectul este implementat de Fundației Est-Europeană.

Din cauza hemofiliei, Artur Gheorghilaș a petrecut mult timp prin spitale și a studiat de acasă. Boala l-a ținut departe de oportunitățile de care se bucurau semenii săi. Tânărul nu a încetat să lupte pentru o viață mai bună, iar acum, la 26 de ani, învață să administreze și să planifice o afacere la Colegiul de Studii Integrate din Drochia, acolo unde și-a deschis și atelierul de reparație și comercializare a calculatoarelor. Antreprenorul este ajutat de frații săi mai mici, diagnosticați și ei cu această maladie ereditară.

„Atunci când am aflat că am câștigat, am fost cel mai fericit om din lume. Niciodată nu am crezut că voi avea propria mea afacere. Mă bucur nespus de mult că pot să-mi ajut frații, tot pasionați de calculatoare. Acum avem un loc de muncă. Îmi propun să ajut nu doar oamenii din Drochia dar și pe cei din regiune”, afirmă Artur Gheorghilaș.

Visul lui Artur a devenit realitate datorită organizației „Viitorul din Maramonovca” care a crezut în el și l-a ajutat să scrie un proiect dar și să obțină creditul nerambursabil. Acum, afacerea îi aduce o sursă de venit. „Întreprinderea a fost înregistrată, am reușit să comercializez două calculatoare. Până acum, am recepționat patru comenzi de reinstalare a softului la calculatoare. Această afacere mi-a dat un scop în viață”, adaugă antreprenorul.

Organizația „Viitorul din Maramonovca” a motivat alți patru tineri din raionul Drochia să-și transpună ideile în proiecte, menite să îmbunătățească condițiile de viață ale oamenilor din regiune. La doar 18 ani, Olesea Zagnitco gestionează o afacere de producere a foilor de ceară, împreună cu tatăl său. Antreprenoarea este la etapa de experimentare și contractare de servicii.

„Am decis să lansez această afacere pentru a ajuta apicultorii din nordul țării să găsească mai ușor foile de ceară. Livrăm produse calitative și sigure. Am început să activăm în a doua jumătate a lunii mai. Avem multe comenzi, chiar dacă nu am stabilit deocamdată un contract de colaborare cu cineva. Îmi place mult ceea ce fac”, spune tânăra antreprenoare.

Tinerii mobilizați și instruiți în cadrul Centrului Rural de Instruire Maramonovca, creat în 2018, au devenit promotori ai stilului de viață antreprenorial și susțin ideea creării unui incubator de afaceri în orașul Drochia, în baza Colegiului de Studii Integrate.

„Colegiul dispune de spații libere și Senatul Colegiului este predispus să colaboreze pentru dezvoltarea antreprenoriatului, prin valorificarea spațiilor și atragerea investițiilor. În acest context, se discută semnarea unui contract dintre Colegiu, A.O. „Viitorul din Maramonovca” și A. O. „Centrul de Resurse Univers”. Se presupune că instituția de învățământ va asigura baza materială și partea de instruire, iar ONG-urile vor lucra tinerii din localități. Suntem în căutarea oportunităților de finanțare pentru această idee”, precizează coordonatorul de proiecte a Asociației „Viitorul din Maramonovca”, Angela Croitor.

Pentru crearea CRIM, instruirea antreprenorială a tinerilor și oferirea granturilor, organizația a beneficiat de un suport de 45 de mii de euro, din partea Uniunii Europene și a Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. În total au fost instruiți 47 de tineri.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente