Cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de Mână, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor, a organizat expoziția intitulată „Arta scrisului de mână”.
Vernisarea acesteia anticipează celebrarea evenimentului, prin reunirea operelor de artă realizate de caligrafii medievali, ce se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și Agenției Naționale a Arhivelor.
Expoziția adună circa 70 de documente, care reprezintă diverse stiluri de scriere precum: greacă, chineză, arabă, chirilică, latină, ebraică și armeană, documentele datând din 1479 – cea mai veche scriere și până în zilele noastre.
„Cel mai vechi document, original, care este expus aici este o grauntă din timpul domnitorului Ștefan cel Mare, scris pe pergament și care are chiar pecetea domnitorului pe ea”, afirmă Veronica Cosovan, șefa secției carte veche și rară a BNRM.
Expoziția are drept scop valorificarea documentelor patrimoniale care există în Republica Moldova, dar și promovarea caligrafiei ca instrument important al istoriei scrisului.
Prezent la eveniment, președintele Asociației de Caligrafie „DACIA”, Valeriu Herța, susține că arta caligrafică, pe lângă încărcătura istorică pe care o poartă, poate fi interpretată diferit de fiecare om și totodată poate produce anumite beneficii.
„Dacă vorbim despre caligrafie, am observat că fiecare are o percepție diferită. Unii văd pur și simplu un scris frumos într-un caiet, într-un borderou sau pe o felicitare, dar caligrafia modernă a evoluat și sunt lucrări unde rezultatul final reprezintă o compoziție dintre text – care este elementul de bază și imagini, chiar și diverse tente, pete, etc. Se consideră că, caligrafia este unica care contribuie la dezvoltarea capacităților creative ale omului, în cea mai mare măsură”, susține caligraful.
Alături de documentele vechi, expoziția mai pune la dispoziție și manuscrise moderne, care aparțin diferitor culturi, dar și lucrări ale studenților care sunt familiarizați cu acest domeniu.
„Tot din categoria documentelor mai sunt expuse și lucrările studenților de la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice de la Universitatea Tehnică din Moldova, dar și ale artistului plastic Valeriu Herța – niște ex-libris-uri realizate într-o tehnică exclusivă”, a mai adăugat Veronica Cosovan.
„Învățând acest domeniu, îți dezvolți anumite abilități datorită cărora ulterior poți crea lucrări grafice manuale sau chiar computerizate. În orice caz, această abilitate este una importantă, spre exemplu pentru ilustrarea unei cărți, pentru decorarea acesteia – caligrafia încă este necesară și va fi mereu”, spune Iana Coțova, Studentă la Facultatea Design și Tehnologii Poligrafice, UTM.
Pe de altă parte, Aliona Ciolac, studentă în cadrul aceleiași facultăți, este de părerea că scrisul caligrafic este cea mai bună metodă pentru ea de a-și reda gândurile și emoțiile. „Pentru mine caligrafia este metoda de a-mi exprima gândurile și sentimentele, de a crea. Aceasta nu este doar conturarea unor litere. Fiecare literă conține o idee sau o anumită trăire pe care am avut-o în timp ce cream”, afirmă Aliona.
O părere similară are și Nicoleta Vasiliev, studentă în cadrul aceleiași facultăți, care susține că orice text caligrafic este menit să transmită un anumit mesaj. „În primul rând caligrafia este o artă anume, prin ea te poți defini ca o persoană aparte. Este ceva unic, întrucât se depune mult efort, muncă și acuratețe – pentru că totul trebuie să fie la locul său. Și, totodată, prin caligrafie se caută a reda un mesaj pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă doar vizual”, relatează tânăra.
Ziua Internațională a Scrisului de mână sau Ziua semnăturii, a fost instituită în 1977, la inițiativa Asociației producătorilor de instrumente de scris (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA), motivul inițial fiind promovarea consumului de pixuri, creioane și hârtie.
Exponatele vor face parte din circuitul de vizitare al Bibliotecii până în luna iunie 2021, cu acces gratuit.