Green Up Mom este un blog creat de către Dorina Sorochin, prin intermediul căruia activista ecologică de la Trușeni și-a dorit să promoveze conceptul de reutilizare, dar și adoptarea unui stil de viață sănătos. În acest articol, Dorina ne povestește cum a dezvoltat ideea într-o comunitate a femeilor active, care acționează conștient și contribuie la dezvoltarea unei societăți active.
„Green Up Mom a pornit ca un jurnal de activități cu pași personali pentru a adopta o viață sustenabilă, prietenoasă cu natura pe cât se poate de simplu. Acțiunile mele sunt îndreptate spre testarea produselor naturale, confecționarea ambalajelor ecologice, fabricarea produselor de igienă sau alternative de diferite soluții ce le-am utilizat în viața de până acum. Totodată, cercetez producătorii locali și testez produsele fabricate în Republica Moldova după o politică responsabilă. Motto-ul meu se îndreaptă spre crearea unei lumi curate așa cum vreau să o văd eu prin punerea în practică a diferitor experimente reușite la nivel național și internațional”, povestește Dorina Sorochin, fondatoarea mișcării „Green Up Mom”.
Denumirea comunității are la bază conceptul de mamă responsabilă, care odată cu apariția copilului își concentrează gândurile spre dezvoltarea unei societăți ecologice și de durată.
„Atunci când am devenit mămică pentru prima dată am avut un impact major de „Green Up” sau „Wake Up” de rang ecologic, o conștientizare referitoare la lucrurile cu care interacționam și o responsabilitate în raport cu acțiunile mele. Anterior practicam activități de voluntariat în domeniul ecologic, iar postura de mamă m-a motivat și mai mult. Am creat denumirea completă de „Green Up Mom”, deoarece totul începe de la mame – buna creșterea a copiilor și organizarea activităților casnice”, specifică Dorina Sorochin.
Comunitatea Green Up Mom inspiră oamenii să adopte o viață spre zero deșeuri, implementând ideea că toată lumea poate face propriul efort pentru a trăi mai ușor pe acest pământ.
„Green Up Mom dezvoltă o nouă cultură a cumpărăturilor, a obiceiurilor sănătoase spre o viață simplă, rațională și conectată cu ecosistemul. Grija față de mediu a conturat primii pași spre a produce sacoșe, saci și torbe fabricate în mod responsabil și la prețuri avantajoase, reușite din punct de vedere etic și cu proces de producție sustenabil. În anul 2016 am observat o creștere a cererii de punguțe reutilizabile, atunci nu erau încă așa de multe alternative ca acum, și am văzut că singură nu reușesc. Am cercetat grupurile de mămici meșterițe și le-am identificat pe cele ce confecționau ceva 100% manual. Mai apoi am făcut o selecție în urma utilității meșteșugului pe care îl dețineau, croitorie, tricotare, broderie, pictură. Am oferit prioritate persoanelor cu o situație vulnerabilă sau cele cu dizabilități, ele lucrau de acasă și eu aveam grijă de aprovizionarea de materiale, designul de produs, livrare și ridicarea produselor, materiei prime etc, administrarea campaniilor de conștientizare și atelierelor comunitare. Ulterior am înțeles că aceasta activitate se numește antreprenoriat social. Am continuat această activitate cu oferirea alternativelor eco-artizanale și am încercat să aplic la unele granturi. Anul 2020 a fot unul cu coborâșuri și urcușuri. În toamna anului 2020, prima dată am avut oportunitatea să beneficiez de un mini-grant de la ONG-ul EcoVisio, datorita căreia acum desfășor mai ușor activitatea de acasă, din Trușeni, cu o reducere bună de cheltuieli. Totodată, pot organiza ateliere de noi formatori pentru coaserea pungilor reutilizabile și torbelor, dischetelor demachiante, bureții de baie și spălat vesela. Așa cum îmi rămân resturi în urma procesului de producție, dar primesc și donații de haine spre reciclare, am pus în funcție arta reciclării. Croșetăm covorașe tradiționale, coșuri și traiste din haine reciclabile”, afirmă fondatoarea „Green Up Mom”.
Orice dezvoltare a unei mișcări sociale necesită implicare și susținere din partea cetățenilor.
„Suntem la început de cale, încă învățăm să gestionăm mai eficient acțiunile noastre, însă avem nevoie de susținere. Facem apel către toți cei ce vor să de-a continuitate activității de managementul deșeurilor textile, pentru a face donații în schimb la produsele pe care le vindem. Noi credem că putem fi agenți ai acestei schimbări. Că putem continua să influențăm cultura sustenabilității prin faptul că facem în mod responsabil lucruri care invită cooperarea și inspiră schimbare. Și suntem norocoși că există o comunitate de oameni care caută schimbarea pe care vrem să o vedem în lume. Acest lucru l-am văzut în urma creării grupului ZeroWasteMd”, spune Dorina Sorochin.
Pentru a avea o comunitate responsabilă și o societate ecologică, sănătoasă și prietenoasă, atunci fiecare om trebuie să se implice conștient. Activista ecologică, Dorina Sorochin vine cu câteva sfaturi referitoare la implicarea responsabilă a fiecărui cetățean:
- Mergi mai mult cu bicicleta sau pe jos și nu cu automobilul;
- Cumpără mai multe produse de la producătorii locali. În felul acesta susții comunitatea din care faci parte;
- Cumpără mâncarea în pungi reutilizabile, iar apoi depoziteaz-o în borcane închise ermetic sau alte recipiente, refolosește pe cât posibil. Dacă ai cumpărat un borcan de sticlă cu un anumit produs, după ce îl consumi spală-l și oferă-i alte întrebuințări;
- Petrece mai mult timp în aer liber, mai puțin online;
- Refuză, redu și refolosește pe cât posibil, fii creativ, cercetează mai mult și ia cele mai bune alegeri pentru tine și pentru planetă.