16.6 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Veronica Coberman: 10 reguli pentru îmbunătățirea dicției vorbirii

Veronica Coberman este prezentatoare de știri de radio, dar predă și cursuri de dicție în mediul online. În acest articol, antrenoarea de dicție ne-a prezentat 10 reguli care ne pot ajuta să ne îmbunătățim vorbirea.

– Regula după care mă ghidez și în prezentarea știrilor de radio, dar și în comunicarea zilnică este să respect fiecare sunet în cuvânt.

– O dicție bună vine la pachet cu antrenament zilnic a aparatului fonator. Asta presupune exerciții de respirație, exerciții de articulare și exerciții pentru voce.

– Este important să păstrăm terminațiile cuvintelor.

– Decât să citim incorect, dar repede o frământare de limbă, mai bine optăm pentru citirea clară și rar a acelei frământări. Numai atunci când ne vom asigura că pronunțăm corect fiecare fonem vom fi gata să mărim ritmul de citire.

– Deschidem gura. Unii vorbesc ca și cum ar fi încleștați, dar asta duce nemijlocit la neclaritate în vorbire. În caz contrar s-ar putea să fim rugați să mai repetăm o dată ce am vorbit – nu este o impresie prea bună, nu credeți?

– Nu în zadar atunci când scriem un text lăsăm spații între cuvinte. Asta ar însemna că aceeași regulă trebuie păstrată și când vorbim – de aceea, trebuie să lăsăm pauze între cuvinte în comunicare.

– Vorbiți în contraste! Monotonia în comunicare este plictisitoare. Este important să ducem o conversație interesantă: pe alocuri să ridicăm vocea, pe alocuri să o coborâm, pe alocuri să vorbim dinamic, iar pe alocuri să vorbim mai rar. În acest fel vom vorbi cu intonație.

– Citiți în voce orice, dar ar fi bine să fie ceva util.

– Citiți pe roluri, asta va completa nemijlocit punctul 7.

– Indiferent de ce abilități de comunicare dețineți, mereu este loc de mai bine. De asta, repetarea este mama învățăturii. Fiecare dintre noi are un potențial imens, iar 15 minute pe zi de antrenament al dicției vă va face să fiți cu un pas mai față de voi înșivă. De asta: Cupă cu capac, capac cu cupă!

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente