11.1 C
Chișinău
luni, mai 6, 2024

5 curiozități despre Mărțișor

Astăzi, 1 martie celebrăm Ziua Mărțișorului, atunci când avem oportunitatea de a oferi în dar celor apropiați câte un mărțișor în semn de respect. În acest material, vă prezentăm cinci curiozități despre sărbătoarea mărțișorului.

  1. Cel mai lung mărțișor din lume a fost realizat în 2015 de locuitorii din Vidin, Bulgaria. Acesta are 17 kilometri și a fost inclus în Cartea Recordurilor.
  2. Prima zi a mărțișorului, 1 martie coincide și cu Ziua internațională a apărării civile, Ziua mondială a complimentelor, dar și Ziua „Zero discriminare”.
  3. În Republica Moldova, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, apoi se leagă de ramurile unui pom pentru a aduce belșug în casele oamenilor.
  4. Începând cu anul 1967, la noi în țară se sărbătorește anual Festivalul Internațional de Muzică „Mărțișor”.
  5. Există mai multe legende despre originea acestei tradiții.

„O legendă ne dezvăluie că Soarele, pus de Dumnezeu să lumineze și să încălzească pământul, a fost furat de un zmeu timp de trei anotimpuri, până iarna. Atunci un viteaz l-a înfruntat pe zmeu și a eliberat Soarele. Eroul nostru a fost rănit în luptă și sângele i s-a scurs pe zăpada albă. După ce zăpada s-a topit, în acel loc au răsărit ghiocei, vestitori ai primăverii.”

„O altă legendă ne spune că Primăvara, aflată la plimbare la marginea unui păduri, a zărit un ghiocel pe care a vrut să-l ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Pentru acest lucru Primăvara a fost pedepsită de Iarna rea și necruțătoare, care a trimis ger și zăpadă, astfel că ghiocelul a înghețat. Dorind să-i țină de cald cu ajutorul mâinilor, primăvara s-a rănit la un deget și câteva picături din sângele acesteia s-au scurs peste ghiocel și peste zăpada din jurul lui. Ghiocelul a revenit astfel la viață, iar Primăvara a învins Iarna.”

„În tradiția populară se spune că firul mărțișorului, funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce urca cu oile la munte. Astfel, în plan simbolic, firul mărțișorului este firul anului, al tuturor zilelor de peste an. Baba Dochia umblând cu oile prin pădure, torcea lână din furcă și, găsind o para, i-a făcut bortă, legând-o cu un fir de ață. Asta a fost la 1 martie și de atunci s-a lățit obiceiul.”

Textul legendelor a fost preluat. Sursa – traditii-supertitii.ro

Sursă fotografie – ways.md

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente