16.1 C
Chișinău
luni, septembrie 16, 2024

Republica Moldova a găzduit consultările regionale online ale societății civile, organizate de UN Women pentru Europa și Asia Centrală și consacrate promovării femeilor în procesele de luare a deciziilor

Republica Moldova a fost gazda discuțiilor on-line, desfășurate sub auspiciile Biroului Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală și axate pe promovarea femeilor în viața politică, abilitarea economică a femeilor și combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost atât analiza progreselor înregistrate în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina, Polonia, Slovacia, România, Letonia, Lituania și Estonia în ceea ce privește participarea politică a femeilor, prevenirea și eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor în viața publică, cât și discutarea principalelor provocări și obstacole și convenirea unor acțiuni care trebuie întreprinse pentru a realiza schimbările necesare.

Aceste discuții la care au participat peste 60 de organizații neguvernamentale active în domeniul promovării egalității de gen din regiune au fost organizate în ajunul celei de-a 65-a Sesiuni a Comisiei privind Statutul Femeii (#CSW65). Consultările regionale au fost moderate de către Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, iar în debutul evenimentului participantele și participanții au fost salutați de către Directoarea Biroului Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală, Alia El-Yassir, și Secretara de Stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Tatiana Zatîc.

„Este nevoie și mai mult acum de liderismul femeilor”, a accentuat Directoarea UN Women pentru Europa și Asia Centrală, Alia El-Yassir, menționând impactul puternic și disproporționat al urgențelor de astăzi asupra femeilor și fetelor și solicitând în același timp o implicare mai mare a partenerilor guvernamentali, sectorului privat și societății civile.

Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, a afirmat în context că „abilitarea politică și economică a femeilor ar trebui să fie în centrul politicilor naționale pentru a asigura dezvoltarea durabilă a țărilor noastre. Această abordare este ceea ce femeile și bărbații așteaptă de la guvernele lor, astfel de abordări vor duce la  eliminarea barierelor structurale care alimentează inegalitățile de gen”. „Atunci când beneficiem de un asemenea sprijin important din partea Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor, realizarea sarcinilor ambițioase în asigurarea egalității de gen și combaterea violenței împotriva femeilor nu mai pare atât de imposibilă”, a spus Liliana Palihovici.

În mesajul său de salut adresat reprezentantelor și reprezentanților societății civile din țările din Europa de Est și Caucaz care au participat la consultările CSW65,  Secretara de Stat în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Tatiana Zatîc, a afirmat că „planurile de recuperare economică trebuie să includă abordările gender și să ia în considerare provocările economice și sociale cu care se confruntă femeile și bărbații. Iar pentru a asigura aceasta, avem nevoie de mai multe femei în funcții de decizie”.

Prima sesiune a consultărilor online CSW65 a fost consacrată abordărilor-cheie pentru susținerea participării femeilor în procesele de luare a deciziilor și a inclus o prezentare, susținută de Rachel Weston, Specialistă WPP la Biroul Regional UN Women pentru Europa și Asia Centrală.

În continuare, reprezentantele și reprezentanții societății civile și ai grupurilor pentru drepturile femeilor care au participat la consultările online CSW65 au formulat în cadrul a două ateliere: „Participarea politică a femeilor: realizări, provocări și pași de urmat” și „Combaterea violenței împotriva femeilor în viața publică”. Concluziile și recomandările consultărilor au fost sintetizate în sesiunea finală de către Lilia Pascal, Șefa Direcției politici de asigurare a egalității între femei și bărbați în Moldova, aceste contribuții regionale urmând a fi prezentate celei de-a 65-a Sesiuni a Comisiei privind Statutul Femeii, care se va desfășura între 15 și 26 martie 2021. Recomandările consultărilor din toate regiunile lumii vor fi analizate și în cadrul Generation Equality Forum, care se va desfășura în mai 2021 în Mexic și care va stabili prioritățile globale în domeniul egalității de gen pentru următorii ani.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente