23.9 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Am încercat și am avut succes!

Sofia Gribincea și pasiunea acesteia față de pian

Sofia Gribincea are 10 ani și este elevă în clasa III-a. Timp de patru ani fetița și-a găsit refugiul în muzică, iar cei mai buni prieteni ai săi au devenit pianina și partiturile. Grație talentului și auzului său muzical, aceasta a fost admisă la școala de Arte „Alexei Stârcea”, unde frecventează clasa de pian, care include ore de Solfegiu și Cor.

Plină de ambiție, inteligență și curaj, Sofia zilnic îmbină mai multe activități și se stăruie să depună suflet în tot ceia ce face. Pe lângă faptul că este elevă la școala generală „Pas cu Pas”, se ocupă cu dansurile în stil Hip Hop, totuși pasiunea cea mai mare rămâne a fi PIANUL. Dragostea față de artă și muzică s-a „născut” în sufletul Sofiei, datorită mamei sale.

„Pasiunea mea față de pian a început pe când aveam vârsta de 6 ani. Mama a fost curioasă să afle dacă eu și sora mea mai mică, Amelia avem auz muzical și dacă vom fi atrase de muzică. Așadar ne-a propus să mergem la școala de arte „Alexei Stârcea” din Chișinău. Am încercat și am avut succes, am fost acceptate și iată de atunci au trecut 4 ani.”

Cu toate că Sofia a îndrăgit pianul din prima clipă, totuși la început au existat momente în care fetița dorea să renunțe, credea că nimic nu îi va reuși și că acest lucru este mult prea complicat pentru ea. Cu multă dăruire însî și răbdare, aceasta zilnic învăța să devină mai bună și să-și exteriorizeze emoțiileprin muzică, doar așa a reușit să cucerească atenția și admirațiapublicului, profesorilor cât și părinților, care întotdeauna o susțin și motivează.

„La început mi-a fost foarte greu. Câteodată plângeam și aveam impresia că nu voi putea nimic, niciodată. Credeam că acest instrument este mult prea greu pentru mine și că nu voi însuși tehnicile și melodiile, care mi se păreau pe atunci atât de grele. Părinții în schimb mereu mi-au fost alături, mereu mă susțineau și îmi spune-au că voi reuși. Acuma chiar și la concerte plec…”

Cu pași mici, dar plini de încredere Sofia Gribincea a izbutit să facă față tuturor obstacolelor iar acum și le amintește printre zâmbete. Timp de patru ani a reușit să învețe o sumedenie de melodii, să cunoască la perfecție notele muzicale, gamele pianului, să recunoască lucrările marilor compozitori cât și să participe la numeroase concursuri. Diplomele pe care le obține, aplauzele și admirația din partea celor dragi o motivează și îi trezesc dorința de a reuși cât mai multe și de a deveni tot mai bună.

Pe lângă faptul că frecventează școala de arte, aceasta exersează și la instrumentul pe care îl are acasă și care îi oferă posibilitatea să învețe și să încerce în permanență  ceva nou. 

În fiecare zi Sofia studiază câte două sau chiar trei ore , iar uneori poate face acest lucru și în timpul său liber. După ani de muncă, cântatul la pian nu mai este o obligație ci o plăcere și relaxare.

În acest context tatăl Sofiei ne-a declarat că este extrem de bucuros și mândru când Sofia din propria ei inițiativă și dorință cântă la pian.

Cu toate că pe viitor, fetița nu se vede pianistă, totuși spune că nu va renunța niciodată la muzică. Dansurile și muzica mereu vor rămâne în sufletul ei. Chiar dacă uneori îi vine greu, este decisă și declară că nu va renunța la nici o activitate de a sa. După cum spune chiar Sofia : „Mama m-a învățat să fiu puternică și să nu renunț la nici un lucru care îmi place”.

„Recunosc de la început ne-a fost și nouă greu. Trebuia să o obligăm cumva să cânte la pian. Era micuță și nu înțelegea prea multe. Prin timp a început a simți și a iubi muzica. Acum când observ că studiază singură și observ că îi place ce face, mi se umple inima de bucurie.”

In pofida tuturor obstacolelor Sofia Gribincea este decisă să continue, fără a renunța la nici o activitate de-ale a sa: „mama m-a învăța să fiu puternică și să nu renunț la nici un lucru care îmi place”.

Iuliana Gonța, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente