Mihaela Jeverdan, tânăra pasionată de arta pirogravurii
Mihaela Jeverdan are 22 de ani și de ceva timp este stabilită în Italia. Cu toate că a absolvit facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, pasiunea și munca care îi aduce plăcere și satisfacție rămâne a fi pirogravura sau arta decorării lemnului. Așadar într-un an și jumătate tânăra a reușit să transforme acestă pasiune într-un job. După cum spune chiar ea, cel mai extraordinar job pe care l-ar fi putut avea.
– Ce rol ocupă arta decorării lemnului în viața ta?
– Într-un an jumătate a devenit job-ul meu. Este cel mai extraordinar job pe care l-am putut avea. Să creezi, să fii artist și să faci bani din asta, e fantastic! Mereu lucrez din plăcere și cred că cea mai mare satisfacție este atunci când clientul se întoarce la tine, pentru că creezi ceva inedit!
– De unde și cum s-a născut această pasiune și dragoste față de pirogravură?
– Dragostea pentru acest tip de artă a venit atunci când am cunoscut dragostea adevărată față de soț. Doi oameni tineri, într-o țară necunoscută, cu vise, drumuri lungi și datorii!
– Povestește-ne despre prima ta experiență ….
– La început mi-a fost greu, recunosc. Nu știam absolut nimic despre această artă. Mă conduceam instinctiv, nu știam multe particularități. Îmi părea imposibil ce făceau alți artiști. Dar, într-un final am învățat. Am făcut greșeli, dar m-am învățat. Mereu continui să experimentez, chiar dacă am lucrări care mi-au dat bătăi mari de cap.
– Ce lucrare ți-a dat „cele mai mari bătăi de cap” până acum?
– Pe lângă pirogravură încercasem să ard lemn cu lampa de gaz. Așa o lucrare mi-a luat foc la propriu. Un păun frumos gravat pe lemn, a devenit carbonizat în câteva minute. Restabilirea lui mi-a luat zile bune.
– Care sunt sursele de inspirație pentru creațiile tale?
– Atunci când fac tablouri la comandă, sunt niște lucruri practice, sunt fotografii după care mă conduc și nu necesită implicare spirituală maximă. Însă ceea ce fac pentru mine, sunt lucruri inspirate din natură, din tot frumosul ce mă înconjoară, din starea mea lăuntrică și din vibe-ul pe care îl primesc din partea celor dragi! Așa apar lucrările mele deosebite, din dragoste.
– De unde ai învățat să lucrezi cu pirograful și cât de greu ți-a fost la început?
– Înțelegeam că va fi greu dacă nu voi avea o ocupație și așa am descoperit pirogravura, împreună cu soțul meu. El m-a susținut de la început, mi-a cumpărat primele unelte, a găsit lemnul și m-a lăsat să creez. Când am făcut prima lucrare el a rămas impresionat, mi-a spus că ar fi bine să o postez undeva. Sinceră să fiu, nici eu nu mă așteptasem la așa rezultate. Într-un final s-a meritat efortul depus. La începutul anului 2020 în Italia a fost declarată stare de urgență, în țară erau foarte multe restricții, ceea ce îngreuna procesul de găsire a unui job. Pirogravura în acea perioada mă salvase din punct de vedere financiar. Era plăcut să primesc cât de puțin în acea perioadă de criză.
– Ce tip de lemn este mai potrivit pentru a realiza o lucrare frumoasă și de calitate?
– Pirograful iubește lemnul moale și fără textură. Lemnul cel mai potrivit pentru pirogravură este plopul, teiul sau pinul.
– Din tot procesul de muncă, care etapă este cea mai lungă și complicată?
– Un tablou trece prin mai multe etape atunci când este creat. De exemplu, ce mai minuțioasă parte este arderea lui, aici îmi ia săptămâni bune. Un tablou cap-coadă îl creez în jumătate de lună. Depinde de complexitatea și mărimea lemnului. La sigur nu este un lucru foarte ușor.
– Cât de mult te lași influențată de părerea celor din jur?
– Dacă ași spune că nu sunt influențată de cei din jur aș minți. Contează mult feedback-ul care îl primesc de la oamenii care primesc tablourile mele. Ceea ce mă bucură că mereu sunt emoții pozitive, unii plâng, alții îmi mulțumesc și revin la mine de fiecare dată când doresc să-și surprindă apropiații. Dar nu pot spune că nu există negativism în mediul în care trăiesc. Și mai mult de atât m-am întâlnit deseori cu invidia. Dar, asta mă face să simt că fac totul corect și mă face mult mai puternică. Este bine să credem în noi și să mergem doar înainte indiferent de situație. Mai i-au o pauză din când în când pentru că este benefic, dar nu mă las.
– Ce abilități trebuie să stăpânească persoana care alege arta pirogravurii?
– Abilitățile pe care trebuie să le posede un artist în pirogravură este răbdarea. Trebuie să fii un om foarte liniștit, un om care creează din dragoste, un om cu pace interioară și inspirat. Pentru că toate lucrurile frumoase, se fac din inimă.
Iuliana Gonța, stagiară