16.6 C
Chișinău
joi, aprilie 25, 2024

Nina Casapu: „Multe lucrări sunt produsul fanteziei mele”

Nina Casapu, are 69 de ani și este originară din satul Frasin, raionul Dondușeni. Cu toate că femeia are studii superioare în domeniul pedagogic și din anul 1971 activează ca profesoară de clasele primare, totuși pasiunea și munca care îi aduce plăcere este confecționarea lucrurilor handmade. Aceasta creează lucrări cu tematică diversă: compoziții pascale, cascade din bănuți, flori, copaci, coșuri, brățări, cât și mărțișoare. De asemenea confecționează diferite chestii  din biser și macrameu.

 De la o vârstă fragedă a început a meșteri tot felul de lucruri și nu avea nevoie de anumite materiale întrucât îi reușea să facă ceva frumos din ceia ce avea la îndemănă, fie reutiliza.

„Pasiunea pentru crearea frumosului a apărut încă din copilărie, mereu îmi plăcea să planific și să proiectez lucruri noi. Vedeam un anumit obiect și deodată îmi imaginam ce pot face din el sau unde îl pot folosi”.

Înainte de a creea ceva nu realizează anumite schițe sau planuri, totul decurge de la sine. Având la îndemână un anumit obiect decide instant ce ar putea confecționa din el și unde i-ar fi locul potrivit.

„Când găsesc sau achiziționez unele materiale eu deja știu pentru ce se potrivește: ochișori pentru o pisică, o floare pentru un compoziție, ață pentru brățări  sau mărțișoare”.

Nina Casapu nu este axată pe realizarea unor anumite lucrări, confecționează din materiale accesibile, fie procură câte ceva și astfel transpune în realitate toate ideile sale.

„În unele situații sunt nevoită să procur anumite lucruri, însă de cele mai multe ori confecționez din materialele care deja au fost utilizate. Unele sunt chiar lângă noi, pur și simplu le simt și le dau naștere pentru o a doua viață, le găsesc alte roluri. Altele sunt destul de costisitoare, mai ales dacă nu pot procura câteva elemente și trebuie să procur angro”.

Astfel printre creațiile meșteriței putem identifica  compoziții pascale cât și de iarnă, flori, copaci, fragmente din povești și tablouri, brățări personalizate, mărțișoare, jucării mici cât și broderii artistice.

Artista handmade mărturisește că în momentele în care creează  simte o liniște sufletească, o armonie spirituală, încearcă să ofere o partea din ea lucrărilor sale și toate grijile să le plaseze pe al doilea plan, în așa fel nici nu sesizează noțiunea de timp.

„Se întâmplă uneori, să lucrez și nopțile. Atunci când îmi apare în minte o idee deosebită, nu pot să renunț și prefer să duc totul până la capăt. Astfel muncesc până nu termin. În asemenea momente nici nu observ cum „zboară timpul”.

Indiferent cât de obosită este sau dacă mai are și alte activități, găsește timp în fiecare zi pentru a inventa ceva nou. Spune că este ajutată și susținută de către familia sa iar datorită acestora le reușește pe toate.

„Mereu alături îmi sunt copii și nepoțeii, care mă susțin în tot ceea ce fac. Talentul meu li s-a transmis și lor, crează împreună cu mine unele lucruri și chiar mă ajută la selectarea materialelor. Avându-i alături mă simt puternică și plină de inspirație”.

Talentul meșteriței este apreciat nu doar de către consătenii acesteia, elevii și profesorii din gimnaziul Frasin, dar a fost observat și de către Direcția Educației Dondușeni și Palatul de Cultură. În acest context, pe parcursul mai multor ani, Nina Casapu a fost invitată să prezinte expozițiile sale la toate festivalurile organizate în raioanele Dondușeni și Edineț. Între anii 2015- 2017 a obținut trofeul celui mai „Creativ Meșter Popular” din raionul Dondușeni.

Pentru a  împărți din ideile și experiențele sale cât și pentru a cultiva dragostea pentru frumos în sufletele tinerilor, Nina Casapu a activat timp de nouă ani în cadrul Centrului de Creație al Copiilor și Adolescenților. Nina Casapu a remarcat înteresul manifestat de copii și tineri pentru realizarea lucrurilor handmade, însă nu mereu au posibilitatea să procure materialele de care ar avea nevoie.

„Copiii sunt foarte interesați și atrași de confecționarea lucrurilor manuale. Lucrează cu multă pasiune. Problema este în lipsa unor materiale, pe care aceștia nu le au și nu le pot procura. Așadar, majoritatea lucrurilor, le aduc de acasă fie le achiziționez personal”.

În pofida faptului că ne aflăm în secolul tehnologiilor avansate și a numeroaselor posibilități, meșterița consideră că lucrările realizate manual sunt la mare căutare și oamenii au nevoie  exact de aceste lucruri. Acest hobby o face să se simtă fericită, liberă și încrezută în sine.

Iuliana Gonța, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente