16.1 C
Chișinău
joi, octombrie 10, 2024

„De unde venim? Încotro ne îndreptăm?”

Recenzia romanului „Origini” de Dan Brown

„De unde venim? Încotro ne îndreptăm?”. Marea dorință a omenirii de a afla răspunsul la aceste întrebări a existat din toate timpurile. Pe lângă oamenii de știință, care au ridicat întrebările și au expus diverse teorii pe baza acestui subiect, fiecare dintre noi și-a dorit măcar odată să cunoască care ne sunt originile și ce ne așteaptă în viitor.

În acest context, cartea lui Dan Brown „Origini” este o creație care poate schimba atitudini, gânduri și păreri, fiind într-o oarecare măsură deținătoare a răspunsurilor elucidate mai sus.

sursa: www.theguardian.com

Dan Brown, autorul lucrării, este un autor american de thrillere detective. Autorul a debutat cu romanul „Fortăreața Digitală” în 1998, iar în 2017, acesta atinge un nou succes prin cartea „Origini”, care a avut o imprimare inițială de 2 milioane de exemplare, cu set de tipărire pentru 42 de limbi. Alte opere semnificative ale autorului sunt: „Îngeri și demoni”, „Simbolul pierdut”; „Inferno” și „Codul lui da Vinci”. În 2007 Dan Brown a câștigat premiul Goodreads Choice pentru Mister și Thriller și premiul Booksense Book of the Year for Adult Fiction. În 2020, Dan Brown a fost nominalizat la premiul acordat pentru cea mai bună carte din ultimii 30 de ani. Toate cărțile sale sunt scrise în limba engleză, iar succesul acestora le face să fie traduse în peste 40 de limbi.

„Origini” este un thriller misterios  publicat în anul 2017 de editura „Doubleday” în Statele Unite ale Americii, fiind a cincea carte din seria autorului, intitulată  „Robert Langdon”. Traducerea cărții în limba română apare la editura RAO în 2020 , tradusă fiind de Adriana Bădescu. Cu un număr de 724 pagini, romanul îmbină stilul polițist cu thriller-ul și de asemenea teoria conspirației, toate specifice autorului. Cercetată și scrisă de Brown timp de patru ani, „Origini” s-a plasat în anul 2018 pe primul loc în lista bestsellerurilor din New York Times, fiind un roman dedicat mamei autorului, care a murit în 2017.

Romanul se remarcă prin elemente deosebite care alții nu ar avea curajul să le scrie. Autorul plasează în această lucrare știința în antiteză cu creaționismul. În acest sens, Dan Brown nu urmărește persuadarea cititorilor, până la urmă fiecare alege în ce să creadă și în ce nu. Cartea a atins succesul prin teoria expusă prin intermediul personajului său, futuristul Edmond Kirsch. La crearea acestei lucrări, Dan Brown contribui cu originalitate, deoarece autorul include aspecte reale, iar cititorul trebuie să pătrundă în esența lor. Chiar la începutul romanului, Brown specifică că „toate lucrările de artă și arhitectură, toate informațiile de ordin științific și toate organizațiile religioase care apar în acest roman sunt reale”.

Romanul începe cu întâlnirea lui Edmond Kirsch cu membrii Parlamentului Mondial al Religiilor, cu scopul de ași dezvălui noua sa teorie ce va „încetini religia” și va schimba viziunea omenirii asupra acesteia. Însă, odată ajuns în ziua dezvăluirii teorii pentru întreaga lume, Edmond Kirsch este asasinat, iar descoperirea acestuia riscă să se piardă. În acest context, un rol important îi revine personajului principal din creațiile lui Brown, Robert Langdon, un profesor de simbolistică care are misiunea de a descifra toate codurile pentru a afla descoperirea studentului său, Edmond Kirsch, și de a o face publică.  În încercarea de a găsi adevărul istoric, Robert Langdon, împreună cu Ambra Vidal sunt nevoiți să-l înfrunte pe cel care încearcă cu orice preț să ascundă descoperirea care după spusele Ambrei: „nu va zdruncina fundațiile, ci le va sfărâma”.

Încă de la începutul romanului, Dan Brown oferă o doză de mister în discursul lui Kirsch: „Vă invit să fim aidoma primilor exploratori, cei care lăsau totul în urmă și se avântau pe oceanele nemărginite… cei care zăreau pentru prima dată un țărm nou, necunoscut de nimeni… cei care se prăbușeau în genunchi conștientizând cu uluire că lumea era mult mai mare decât îndrăzniseră filosofii lor să-și imagineze. Cu vechile lor credințe despre lume spulberate în fața noilor descoperiri”. Această idee pune în corelație legătura religie și știință – aceasta fiind o mare bătălie în lumea noastră de astăzi.

Astăzi trăim într-o lume în care toți suntem dornici de noi descoperiri, de dorința de a evada din cotidian și de a afla cine suntem cu adevărat, în ce să credem și în ce nu. Structurată într-un prolog, 105 capitole și un epilog, „Origini” este cartea ce mi-a permis să cunosc alte dimensiuni, punându-mă în fața a o mulțime de coduri, mistere și conspirații.  Titlul cărții se referă la începuturi, la punctul de pornire a omenirii, drept rezultat, cartea oferă un răspuns mai complet la prima întrebare: „De unde venim?”.

Fiind mereu în căutarea și admirarea noilor tehnologii, opera va rămâne pentru mult timp în topul preferințelor, iar acest lucru se datorează aspectelor de actualitate și prezența unor invenții informaționale, deoarece, personajul Edmond Kirsch este și un informatician. În romanul lui Brown, acesta este inventatorul unui computer inteligent pe nume Winston, care îl ajută pe Langdon în descoperirea misterului, astfel accentuând relația om-tehnologie. De asemenea, în această lucrare, Edmond deține o mașină Tesla, a companiei cu același nume, fondată de Elon Reeve Musk.

Comparativ cu celelalte cărți din seria „Robert Langdon”, „Origini” oferă în mare parte aceleași teorii ale conspirației, deși diferă în mai multe moduri. În recenzia celor de la The New York Times, Janet Maslin afirmă că „Dan Brown și ideile serioase se potrivesc împreună în Origini mai bine ca niciodată până acum”. Și The New Republic specifică că „Origini prezintă câteva dintre temele recurente ale lui Brown. Un cult malefic, inspirat de catolicism, în acest caz Biserica Palmariană, este responsabil pentru un val de crime. Iar câteva opere de artă ascund cheia elucidării misterului”.

Cititorii acestei cărți nu trebuie să se aștepte la o povestire ireală, deoarece vor găsi o adevărată documentare și numeroase argumente ce susțin ideile lansate. Personal, mă așteptam la un roman obișnuit, detectiv, despre asasinare și găsirea făptașului, dar lectura acestuia m-a surprins cu subiectul abordat și cu semnificațiile unor semne pe care nu le știam.

La lectura acestei cărți, cititorul trebuie să pătrundă în fragmentele cu referire la teoria conspirației, dar totodată să nu rămână influențat de aceasta, doar să se facă cunoscut cu interpretările simbolurilor. Recomand „Codul lui da Vinci” cu încredere, deoarece este o carte ce demonstrează că nimic nu este întâmplător, chiar și acele semne a căror semnificație ești sigur că le cunoști, nu par ceea ce sunt. Creațiile lui Brown au fost întotdeauna despre teme cu adevărat interesante, care m-au făcut să meditez asupra subiectelor abstruse.

„Origini” este cartea ce își merită banii. La un preț de peste 200 de lei, aceasta poate fi procurată din librăriile „Bestseller”, „Librarius”, în magazinul „Elefant”, sau poate fi citită în format electronic, pe adresa https://www.academia.edu/40508058/Dan_Brown_Origini .

Întrebările esențiale „De unde venim? Încotro ne îndreptăm?” sunt folosite de autor pentru a-l atrage cu adevărat pe cititor în  această călătorie conspiraționistă. Descoperirea care stă la baza acestei lucrări și care „va schimba fața științei pentru totdeauna” este uimitoare, de aceea se merită călătoria alături de Roberd Langdon pentru că doar în finalul cărții se dezvăluie esența acesteia. De aceea, avântați-vă în cele peste 700 de pagini pentru a afla cine este inamicul ce nu dorește aflarea unei „teorii îndrăznețe” și pentru a descoperi misterul lui Edmond Kirsch.

Olga Mocanu, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente