10 C
Chișinău
duminică, aprilie 28, 2024

Prin mâinele ei se naște frumosul

INTERVIU cu Virgina Sîrbu, tânăra care confecționează cercei din argilă polimerică

Virginia Sîrbu are 26 de ani și este originară din Mileștii Mici. Din vara anului trecut și-a descoperit  pasiunea față de confecționarea bijuteriilor handmade pentru femei. Cu toate că are în spate facultatea de Limbi și Literaturi Străine aceasta a înțeles că activitatea care este cea mai aproape de suflet rămâne a fi confecționarea cerceilor din argilă polimerică. Așadar tânăra a reușit să transforme acest hobby într-o mică afacere.

Cum a apărut această dorință și pasiune pentru a crea anume cercei?

Pasiunea pentru a crea o am de mic copil. Sunt o fire creativă și mereu caut să îmi ocup timpul liber. De ce anume cercei? Pentru că este un accesoriu îndrăgit de multe femei, care scoate în evidență feminitatea și frumusețea.

De ce ați ales să confecționați bijuterii  din argilă polimerică?

Totul a venit pe parcurs. Mai întâi de toate am procurat argilă pentru probă și am îndrăgit atât procesul cât și ceea ce ieșea. Am ales să creez bijuterii din argilă polimerică pentru că argila este un articol după buzunarul fiecăruia și reușești să creez destul de multe piese dintr-o singură bucată.

Cât de complicat a fost la început să lucrați cu acest tip de material?

La început am întâlnit câteva provocări, ca de exemplu coacerea în rolă fără să ard bijuteriile sau întinderea acestuia.

Povestiți-ne despre prima experiență…

Prima pereche de cercei a fost una de culoare verde cu print. A fost prima încercare și am avut de lucrat mult la ei, dar spre final am obținut ceea ce-mi doream.

Cum au apărut primele comenzi și primii cumpărători?

Primii cumpărători au fost chiar din satul meu de baștină. Eu publicasem primele modele pe rețelele de socializare, după care au apărut și clienții.

Cât de mult mediul online ajută la promovarea produselor?

Cred că mediul online acum ajută mult la promovarea produselor și la lărgirea numărului de clienți! O zic din propria experiență. Datorită rețelelor de socializare produsul meu a reușit să fie văzut și vândut. Astfel am reușit să-mi dezvolt mica mea afacere.

În ce constă întreg procesul de muncă?

Procesul de muncă este unul pe alocuri anevoios, dar în mare parte destul de plăcut. Dacă iubești ceea ce faci îți va plăcea și rezultatul. Prima etapă este încălzirea argilei în palme și mixarea culorilor pentru a obține nuanța dorită. După care urmează întinderea argilei sub formă de fășie. Apoi cu diferite forme tăiem piesele bijuteriilor și le dăm la cuptor. După coacere piesele se șlefuiesc, se clătesc în apă, după care se asamblează.

Care etapă este cea mai complicată și necesită multă atenție?

Toate etapele sunt importante, dar cel mai mult este nevoie de atras atenția la cea de conecționare cu ajutorul cuptorului, pentru că o minută în plus poate duce la arderea materialului.

Ce tehnici de lucru folosiți cel mai des?

Cel mai popular model este cel cu marmură. De aceea mai des folosesc formele de tăiat și mixare a culorilor. Dar nu este o metodă anumită.

Cât timp vă i-a confecționarea unor perechi de cercei?

În dependență de complexitate. Dar de obicei fac mai multe perechi și îmi ia în jur de o oră jumătate sau două.

Înainte de a purcede la muncă realizați anumite schițe pentru viitoarele modele, sau totul vine de la sine în momentul creării?

Totul depinde de preferința clientului. Toate schițele le am în minte sau mă inspir de pe Pinterest.

Cât de mult vă stimulează procesul creativ părerile celor din jur?

Pentru mine contează părerea clienților, dar în general îmi place ceea ce fac și nu țin cont de părerea altora referitor la acest hobby.

Ce sfaturi le-ați oferi celor care decid să confecționeze diferite lucrări manuale din argilă polimerică?

 Primul sfat ar fi să aleagă cu grijă argila, pentru că argila mai moale nu garantează un rezultat pe măsura așteptărilor. E bine să aibă toate instrumentele curățate și locul de muncă curat. Un alt sfat ar fi să aibă culori de bază pentru a putea crea nuanțe noi. Și desigur multă imaginație, răbdare și rezultate pe măsura așteptărilor.

Iuliana Gonța, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente