1.1 C
Chișinău
joi, decembrie 12, 2024

Jane Eyre: Un contrast, o contradicție între lumea interioară și cea exterioară

Dacă sunteți în căutarea unei lecturi pentru această primăvară și nu știți cu ce să vă delectați sufletul, atunci Jane Eyre este alegerea perfectă. Se zvonește că „Jane Eyre” este un simplu roman pentru fete tinere, o simplă poveste de dragoste, condimentată cu descrierea epocii victoriene. Vreau să risipesc acest mit și să vă las să simțiți pe propria piele profunzimea acestei istorii.

Pentru început, „Jane Eyre” este un roman scris de autoarea engleză Charlotte Brontë în 1847. Când a fost publicată, cartea a fost intitulată „Jane Eyre: An Autobiography” și pentru un motiv întemeiat. Charlotte Bronte a avut o copilărie dificilă și a petrecut un an la o școală ieftină pentru fiice de preot, unde mâncarea proastă și disciplina exagerat de severă a ruinat sănătatea surorilor ei mai mari, Maria și Elizabeth, care au decedat la 10 și respectiv 11 ani.  Această etapă a vieții sale i-a oferit material pentru conturarea școlii din Lowood în romanul „Jane Eyre”. După câțiva ani petrecuți acasă ca instructoare pentru surorile ei mai mici, Charlotte a revenit la școală ca guvernantă. Mai târziu ea a activat în rol de profesoară la o altă școală pentru fete. Autoarea a trăit o viață plină de lipsuri și suferință, iar experiențele sale vor fi evocate în scrierile literare, care au fost asemenea unor confesiuni asupra realității în care se afla. Astfel, romanul „Jane Eyre” este o lucrare cu nuanțe autobiografice, care redă atmosfera epocii victoriene și luminează multe întrebări importante: Ce este credința? Există oare Dumnezeu? Cum să alegi între datorie și sentimente? Cum să nu pierzi puritatea interioară? Ce este „dragostea adevărată”?

Ecranizarea Jane Eyre, 2006, BBC One

„Jane Eyre” este o carte care te face să simți, trezește emoții, provoacă lacrimi și bucurie, și chiar îți schimbă viziunea asupra lumii. Descrierile incredibile ale naturii și vieții din prima jumătate a secolului XIX sunt hrană pentru suflet și oferă spațiu vast imaginației. Fără să observi, te regăsești în acele zile în care parcă urmărești lumea din spatele unui copac sau printr-o gaură de cheie. Rar se întâmplă să te cufunzi atât de adânc într-o carte, când se pare că ai putea simți și aroma printre literele înșirate. Citind acest roman simți puritatea emoțiilor și sentimentelor umane, ceea ce deseori lipsește în lumea modernă. Iar pentru iubitorii de istorie, Jane Eyre este un document minunat, care reflectă spiritul vremurilor din epoca victoriană. Pe parcurs o să observați cum au fost răsturnate conceptele de religie, cum înflorea inegalitatea socială, cum s-a deformat conceptul de căsătorie și cum femeile se ciocneau cu prejudecăți din partea societății.

Jane Eyre, personajul principal al romanului, deși nu poate fi numită feministă, cum este acum la modă, a gândit și a acționat diferit față de o fată obișnuită din secolul XIX. Jane Eyre este nobilă, deși săracă, reținută, dar nu insensibilă. Ea are un suflet blând și caracter puternic, care o ajută să treacă prin diferite etape ale vieții. Am urmărit-o pe eroină cu o ușoară frământare de-a lungul întregului roman și împreună cu ea am trăit dificultățile, am confruntat problemele, am experimentat fericirea și durerea, iar spre final am descoperit dragostea adevărată.

Ecranizarea Jane Eyre, 2006, BBC One

Povestirea începe cu copilăria lui Jane, care era o fetiță de 9 ani. Părinții săi au decedat, ea fiind nevoită să trăiască cu mătușa sa și verișorii.  În casa mătușii ea a fost umilită și bătută constant, disprețuită chiar și de verișorii săi. Dacă îndrăznea să spună măcar un cuvânt contrar, era pedepsită prin închiderea în „camera roșie”, locul unde a decedat unchiul ei. Curând mătușa o trimite pe Jane departe de casă, la o Școală de fete – Lowood sau, atfel spus, un orfelinat. Deși condițiile de trai erau mizerabile, camerele erau reci, copiii subnutriți, Jane reușește să găsească prieteni și învață să fie rezistentă la orice circumstanțe ale vieții. După absolvirea școlii, Jane rămâne și lucrează acolo ca profesor timp de doi ani. Dar, înțelegând că viața ei stagnează, ea se angajează guvernantă pentru micuța Adele, în casa domnului Edward Rochester. Aici începe perioada romantică în viața lui Jane. Edward, un bărbat încrezător, ironic, ușor morocănos, a cucerit inima eroinei. Ea se bucură de conversații lungi de seară cu Rochester, ea strălucind cu ingeniozitate, viziunile sale neobișnuite, dar și puritatea interioară. Între ei se naște o dragoste, dar, din păcate, soarta îi desparte pe iubiți și o vreme ei nu știu nimic unul despre celălalt. În acest timp se întâmplă multe, atât vesele, cât și dureroase, triste, cât și tragice. Nu vă voi spune prea mai multe detalii, pentru a păstra gustul cărții și pentru a vă oferi ocazia să descoperiți această frumoasă poveste de viață.

Citind ultimele pagini, am simțit o ușurare, o bucurie interioară, care s-a păstrat încă mult timp în suflet. Jane Eyre este unul din acele romane pe care ajungând la final vreai să-l citești din nou. Îți oferă un sentiment de pace, împlinire și fascinație față de puterea spiritului eroinei principale. Jane a făcut alegerea corectă – Dumnezeul ei este Dragostea.

Tema principală a cărții este voința, forța interioară care rezistă tuturor nenorocirilor ieșite în cale. Pot spune cu siguranță cu nu fiecare bărbat are la fel de mult curaj cum are Jane. Ea nu acceptă constrângerile, nu se conduce după prejudecăți, ea provoacă patriarhatul, arătând că femeia poate fi independentă. Pe de altă parte, Charlotte Brontë a reușit să îmbine frumos puterea feminină și dragostea, tandrețea, pasiunea. Autoarea a arătat idealul unei relații, în care există loc pentru amândoi. Am fost martoră a unei iubiri, care nu cunoaște limite, care persistă și atunci când ai fi spus că e imposibil.

Ecranizarea Jane Eyre, 2006, BBC One

„Jane Eyre” este, într-adevăr, un roman de secole, un roman pe care recitindu-l la diferite vârste, îl înțelegi și îl simți diferit.  Este una din acele cărți care te face să te simți Acasă, care îți captivează atenția de la primele pagini. Simplitatea copilărească a povestirii, susținută de emoții și acțiuni pure, m-au făcut să caut sens mult mai profund în interiorul inimii mele. Există cărți de care pur și simplu te atingi fugitiv, trecând rapid paginile, dar „Jane Eyre” este o carte în care vreai să te cufunzi complet, să te învelești în ea ca într-o plapumă, să îți iai o cană de ceai fierbinte, să inspiri adânc și să înțelegi că timpul s-a oprit.

Jane Eyre este un contrast, o contradicție între lumea interioară și cea exterioară

Romanul dezvăluie că în viață, pe lângă frumusețea lucioasă exterioară, există o frumusețe interioară, mult mai importantă. De fapt, lucrarea lui Charlotte Brontë, creată în 1847, este un ghid pentru a păstra convingerile și, în același timp, a trăi sentimente reale în lumea dualităților. Cartea o puteți găsi în orice librărie sau în format electronic, accesând acest link: http://101books.ru/carte/descarca-charlotte-bronte-jane-eyre-pdf

Anastasia Suveică, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente