O platformă comună a femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni a fost inițiată, la 26 aprilie 2021, în cadrul unui eveniment online desfășurat sub auspiciile proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni”. Evenimentul a reunit peste 40 de reprezentante ale administrațiilor publice locale și consiliere și femei active în alte domenii din cele 12 comunități partenere ale proiectului – 6 localități din raionul Cahul – comunele Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni, Zârnești și orașul Cahul, și 6 localități din raionul Ungheni – comunele Manoilești, Măcărești, Pârlița, Rădenii Vechi, Zagarancea și orașul Ungheni.
Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment desfășurat în februarie 2021.
Obiectivele constituirii acestei platforme a femeilor consiliere din Cahul și Ungheni de către liderele celor două organizații inițiatoare ale proiectului: Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici, și Directoarea Executivă IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc.
„Lansăm astăzi împreună un dialog cu participarea femeilor active din raioanele Cahul și Ungheni despre modul în care putem promova mai bine drepturile femeilor la nivel comunitar și cum ne putem susține reciproc în activitatea profesională cotidiană sau în promovarea unor proiecte interesante și necesare oamenilor. Avem siguranța că aceste discuții vor genera nu doar ideii, ci și acțiuni și proiect pentru comunitățile dumneavoastră”, a afirmat Președinta Asociației „Institutum Virtutes Civilis”, Liliana Palihovici.
Directoarea Executivă IP CRAION CONTACT-Cahul, Silvia Strelciuc, a subliniat, la rândul său, în mesajul de salut adresat participantelor, că „în cadrul acestui proiect cooperăm atât cu organizațiile societății civile, cât și cu autoritățile publice locale din cele 12 comunități partenere. Prin eforturi comune vom îmbunătăți situația la nivel local prin promovarea egalității de gen, astfel încât aceasta să aducă un nivel mai mare de prosperitate în localități și o grijă mai mare pentru ambele genuri – și pentru femei, și pentru bărbați”.
Ședința de inițiere a platformei femeilor consiliere din raioanele Cahul și Ungheni a inclus o scurtă sesiune de prezentare a fiecărei alese locale participante la eveniment, urmată de un modul de instruire în domeniul egalității de gen și abilitării femeilor, prezentat de o expertă națională gender.
Subiectele discutate au vizat instrumentele de abilitare a femeilor la nivel local și elementele care determină abilitarea economică, socială și politică a femeilor.
În același timp, problemele legate de egalitatea de gen propuse spre discuție de către participantele la ședința online au fost: drepturile inegale ale elevilor la anumite discipline școlare (educația tehnologică), violența în familie, dezvoltarea unei culturi juridice în comunități, afirmarea limbajului incluziv etc.
În finalul evenimentului, participantele au convenit asupra necesității de organizare a unei serii de mai multe ședințe ale platformei în cadrul cărora să beneficieze de mentorat în domeniul abilitării femeilor și alte domenii relevante în contextul egalității de gen. Ședințele platformei vor fi organizate cel puțin o dată pe lună și vor dezbate subiecte agreate în comun de către participante.
#EVAProject #ImpreunaMaiPuternici #EU4Ungheni #EU4Cahul #EU4Moldova #StrongherTogether #OrangeTheWorld #GenerationEquality
Această activitate este realizată de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Proiectului EVA „Promovarea egalității de gen în raioanele Cahul și Ungheni”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, în baza Acordului de Colaborare cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor). Părerile și opiniile exprimate aici aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UN Women, al UNICEF sau al Uniunii Europene.