(VOX) Semnificația Drapelului de Stat pentru tinerii din Republica Moldova

Astăzi, 27 aprilie în Republica Moldova este marcată Ziua Drapelului De Stat. Această sărbătoare a fost instituită de Parlamentul de la Chișinău la 23 aprilie 2010, iar tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat de către deputații primului Parlament la 27 aprilie 1990. Cu ocazia respectivei sărbători am întrebat mai mulți tineri ce semnifică pentru ei această zi, iar răspunsurile le vedeți în acest material.

„Probabil că însemnătatea tricolorului a crescut o dată cu plecarea la studii în altă țară, care m-a făcut să înțeleg că nicăieri nu-i ca acasă. Ziua aceasta pentru mine semnifică că am o Patrie frumoasă, că am unde să mă reîntorc de fiecare dată când plec și că mereu cineva drag mă va aștepta acasă cu brațele deschise! Albastru, galben și roșu reprezintă mai mult decât trei culori, reprezintă veșnicia Moldovei și istoria neamului nostru, care ne definește ca fiind un popor harnic și înțelept. E una dintre cele mai importante sărbători naționale pe care trebuie să o păstrăm pentru a ne aminti cine suntem cu adevărat și de unde am plecat!”. (Dumitrița Cojocaru)

„La fel precum imnul și stema, și drapelul face parte din lista simbolurilor statului, iar Ziua Drapelului Național al Republicii Moldova este o sărbătoare prin care trebuie să ne reamintim de evenimentele ce au avut loc odată cu anul 1990, culminând cu anul 1991 când s-a semnat Declarația de Independență. Tricolorul simbolizează trecutul, prezentul și până și viitorul neamului nostru. Este cel reflecta democrația, principiile și onoarea noastră”. (Adriana Borza)

„Pentru mine Ziua Drapelului Național înseamnă suveranitatea și independența statului nostru pe care am obținut-o atât de greu în fața uzurpării sovietice. Este o eliberare, este puterea noastră ca neam ce ne demonstrează că împreună putem face schimbări, schimbări mărețe!”. (Petru Beșleagă)

„Drapelul Național este un simbol al țării noastre, un trio de culori care duc faima noastră în lume. Eu sunt mandră că sunt moldoveancă și că pot celebra frumos această sărbătoare națională, care pentru mine semnifică o adevărată bogăție istorică, culturală și sufletească nu în ultimul rând. Pentru că un om care își apreciază istoria și valorile naționale, va fi cu siguranță un om iubit de patrie. În această zi, ar trebui ca să arborăm drapelul așa cum putem, unii își permit pe vârful casei să-i facă loc de cinste, alții ținându-l pe un suport pe masă, dar în gând ar trebui să răsune imnul și fericirea de a ne putea bucura de libertate, democrație și un drapel care este doar al nostru”. (Mirela Gonța)

„Pentru ca și oricare cetățean a acestei țări „Ziua Drapelului de Stat” are o semnificație deosebită pentru mine. Acesta este un element important care ne reprezintă țara și cărui trebuie să-i cunoaștem valoarea atât cei care locuim în Republica Moldova, cât și cei din diasporă”. (Larisa Mihailiuc)

 „Pentru mine ziua drapelului național al Republicii Moldova semnifică o reîntoarcere în trecut, o revizuire a prezentului și o călătorie în viitor. În această zi ne amintim de adevărata semnificație a acestui drapel, este un simbol oficial major al suveranității şi independenței Republicii Moldova. Reflectă principiile democratice, tradiția istorică a poporului, egalitatea în drepturi, prietenia și solidaritatea tuturor cetățenilor. Tricolorul a devenit drapel naţional acum 30 de ani, printr-o hotărâre a Parlamentului. Iar sărbătoarea a fost instituită de Parlament în 2010. La sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut, tricolorul a devenit simbol al renaşterii naţionale. Drapelele tricolor au fost purtate la mitingurile Frontului Popular din Moldova, dar şi la Marile Adunări Naţionale. Albastrul de pe drapel semnifică speranța și stabilitatea, galbenul este simbolul valorilor materiale și spirituale, iar roșu reprezintă focul veșnic și sângele vărsat în numele libertăţii”. (Adriana Grițco)

Articolul precedentInițierea unei platforme comune a femeilor active din 12 comunități ale raioanelor Cahul și Ungheni
Articolul următorO nouă ediție a Hackathonului media „Puterea a cincea”. Redacțiile sunt încurajate să creeze instrumente online, prin care să interacționeze cu consumatorii de media

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.