Astăzi, 12 mai 2021 s-a desfășurat în format online cel de-al doilea Forum al beneficiarilor Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. În cadrul evenimentului au fost prezenți aproximativ 80 de participanți și participante, printre care beneficiari, coordonatori de proiect și parteneri regionali.
La începutul evenimentului online, Anna Severin, Team leader Proiect, a specificat faptul că: „Din momentul lansării proiectului dezvolt.md a urmărit constant obiectivul de a încuraja organizațiile societății civile din Republica Moldova, în special cele din zonele rurale, să fie mai implicate din punct de vedere civic. Ne-am propus să creăm un context favorabil pentru a impulsiona societatea civilă din afara capitalei să contribuie la dezvoltarea democratică a țării”.
Magdalena MUELLER, Șefa Secției de Cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a afirmat faptul că: „Susținerea Uniunii Europene urmărește dezvoltarea parteneriatelor între autorități și societate civilă astfel încât să contribuie la implementarea acordului de asociere prin prisma bunei guvernări și protecții sociale. Rezultatul așteptat este dezvoltarea unei conexiuni active între organizațiile societății civile și autorități, în care cetățenii să joace un rol important în ceea ce privește elaborarea de politici la nivel local”.
Stephan Malerius, Șef Departament Cooperare Europeană și Internațională, Fundația Konrad Adenauer, a specificat care sunt argumentele datorită cărora fundația pe care o reprezintă susține Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. „În primul rând urmărind istoricul dezvoltării Republicii Moldova din ultimii 10-15 ani, atunci observăm că societatea civilă de aici spre deosebire de alte exemple nu a fost discreditată ca motor al democrație, al transformării, de apropiere către nucleu în plan de valori social și economic. În al doilea rând, fondul nostru realizează asemenea proiecte în Georgia și Belarus. Chiar și în plan regional în societatea civilă sunt multe schimbări pozitive și eu aș vrea să fie și mai multe pentru a susține cele mai necesare reforme în plan național și local. În al treilea rând, noi suntem atât un fond german, cât și european și colaborăm în acest proiect cu delegația europeană și noi suntem cointeresați ca vecinului nostru să-i fie bine”.
Subiectele abordate în cadrul celui de-al doilea Forum al beneficiarilor Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, s-au referit la prezentarea rezultatelor intermediare ale proiectului și expunerea a patru istorii de succes ale Programului de granturi.
Primul proiect este „PRO-DEM”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA;
Al doilea este „Sporirea participării civice în procesul decizional în Tohatin”, implementat de Centrul de Informare și Resurse „PRO-BONO”;
„Creșterea gradului de transparență a Primăriei și a Consiliului municipal Cahul” este al treilea proiect regional implementat de Asociația Obștească „Cahul 2030”;
Ultimul proiect regional prezentat este „Programul pentru promovarea și autorealizarea tinerilor în societatea „START-II”, implementat de către Centrul de Inițiative ale Tinerilor „FEED-BACK”.
„Ne așteaptă o muncă foarte importantă în față pentru că multe proiecte sunt în proces de implementare. Sper să avem ocazia să ne revedem în format fizic, să avem parte și de implicare personală pentru a ne putea cunoaște mai bine. Apreciez efortul fiecăruia depus în acest proiect, la această etapă intermediară. Acesta nu este un cuvânt de luat rămas bun pentru că până la finalul proiectului mai sunt opt luni de provocări și muncă”, a concluzionat Anna Severin, Team leader Proiect.
Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer.