6.6 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

5 modalități prin care autoritățile pot susține familiile cu copiii

Oferind părinților care lucrează timpul și sprijinul de care au nevoie pentru a avea grijă de copiii lor, adoptând politici prietenoase familiilor la locul de muncă – precum aranjamentele flexibile de lucru  și asigurând cât mai multe servicii calitative de îngrijire a copiilor – contribuim la bunăstarea fiecărei familii.

De Ziua Internațională a Familiei, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) face apel către autorități să implementeze măsuri care să sprijine familiile cu copii, prin: 

1. Oferirea unei flexibilități mai mari pentru părinți în alegerea duratei concediului de îngrijire a copilului. Reforma concediului de îngrijire a copilului trebuie să ofere maximă libertate părinților să decidă care este perioada acestuia. În acest sens, sistemul trebuie să ofere flexibilitate și trebuie să acomodeze opțiunile părinților pe întreg spectrul de opțiuni: de la acei părinți care doresc o perioadă mai scurtă a concediului (mai bine plătit și oferirea serviciilor adecvate de creșă), la părinții care preferă o perioadă mai îndelungată (care va presupune plăți mai mici). La baza grilei de opțiuni ar putea sta o formulă de calcul care ar determina valoarea indemnizației în baza a câteva elemente: (i) dacă părinții sunt sau nu asigurați, (ii) perioada concediului de care va beneficia mama, (iii) perioada concediului de care va beneficia tata. Grila de opțiuni urmează să fie negociată și agreată la începutul concediului cu ambii părinți.

2. Aprobarea unui program de extindere a serviciilor de creșă.  Amintim că, în noiembrie 2018 au fost probate amendamente la Codul Educației, prin care (i) s-a modificat vârsta de încadrare a copiilor la creșe (0-2 ani) și la grădinițe (2-6/7 ani) şi (ii)s-a decis asupra faptului că Guvernul va elabora și aproba Programul de extindere a serviciilor de creșă, până în 2020. Potrivit ultimelor date oferite de BNS, în 2019, în medie, doar 22,5% din numărul total al copiilor de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Rata mică de acces la serviciile de educație antepreșcolară este determinată de numărul limitat de locuri la creșe sau creșe – grădinițe, de condițiile de activitate ale acestor instituții, de repartizarea în profil teritorial etc., ceea ce face dificilă încadrarea sau revenirea părinților, în special a mamelor, în câmpul muncii.

3. Modificarea cadrului legal pentru a încuraja deschiderea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor de către angajatori. În urma consultării cadrului legal național specific domeniului, dar și a experienței internaționale, se propun patru opțiuni ce vin să asigure un echilibru între necesitățile persoanelor angajate ce au copii mai mici de 3 ani și ale angajatorilor, și anume: (i) crearea unui regimul special, opţiune ce prevede fie înfiinţarea unui centru cu program parţial de activitate, fie crearea unui serviciu; (ii) fondarea unei persoane juridice noi; (iii) finanțarea serviciilor de creșe, opţiune ce include fie oferirea tichetelor 4 de creşă, fie finanţarea prin aplicarea modelului „1+1” și (iv) stabilirea parteneriatului public-privat în domeniul serviciilor educaţionale.

4. Implementarea măsurilor de încurajare a ambilor părinți să beneficieze de concediul de îngrijire a copilului. Aceasta ar fi posibil prin: (i) aplicarea „cotei pentru tați” (father’s quota), politica ce rezervă exclusiv tatălui o anumită perioada din concediul parental, care nu este transferabilă (dacă tatăl nu o utilizează, atunci familia pierde perioada respectivă) și (ii) oferirea suplimentelor financiare acelor tați, care ar dori să prelungească durata concediului parental, mai mult decât perioada minimă prevăzută.

5. Introducerea în cadrul legal a modalităților de asigurare a aranjamentelor flexibile de muncă. O analiză a decalajelor de gen pe piața muncii arată că doar jumătate dintre angajați consideră că au un program flexibil de muncă. Totodată,  în opinia angajatorilor, șase din zece femei angajate întâmpină dificultăți în realizarea sarcinilor de serviciu din cauza responsabilităților casnice. Ponderea este de zece ori mai mică în cazul bărbaților (6,3%). Practica internațională indică asupra mai multor scheme de grafic flexibil de muncă care vin să faciliteze asigurarea accesului egal la beneficiile de pe piața muncii, indiferent de gen, vârstă, statut etc.

În fiecare an, pe 15 mai, este marcată Ziua Internațională a Familiei. Obiectivul principal al zilei este de a sublinia importanța familiilor în societate, de a conștientiza problemele cu care se confruntă acestea şi de a spori cunoaşterea proceselor sociale, economice și demografice care le afectează. În cadrul acestei zile, sunt promovate valori precum toleranţă, respectul, empatia, împărţirea sarcinilor casnice şi combaterea tuturor formelor de violenţă în familie.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente