1.6 C
Chișinău
joi, noiembrie 21, 2024

Universitatea Tehnică de Construcții București a relansat înscrierile pentru programele de Minor EU-CONEXUS

Universitatea Tehnică de Construcții București (UTCB) are calitatea de membru fondator al EU-CONEXUS – Universitatea Europeană pentru Dezvoltarea Durabilă Inteligentă a Zonelor Urbane de Coastă, (link), împreună cu cinci universități din țări ale Uniunii Europene, respectiv Franța, Spania, Lituania, Croația, și Grecia, ulterior 3 universități s-au alăturat în calitate de parteneri asociați din Irlanda, Cipru și Germania. EU-CONEXUS este o inițiativă susținută de către Comisia Europeană, prin apelul European Universities – Erasmus Plus, care constituie o prioritate pentru dezvoltarea Spațiului European al Învățământului Superior și reprezintă o instituție transnațională de învățământ superior și cercetare științifică universitară, cuprinzând în total aproximativ 40.000 studenți, 5500 angajați, 34 facultăți și 65 grupuri de cercetare, care abordează din punct de vedere comprehensiv dezvoltarea urbană durabilă și inteligentă a zonelor de coastă. Obiectivele EU-CONEXUS sunt crearea de programe de studii comune, internaționale, competitive, multidisciplinare, dezvoltate împreună cu parteneri din industrie, in care studenții să aibă posibilitatea de a participa în mobilități si stagii, dezvoltarea de proiecte de cercetare cu impact social și dezvoltarea de politici publice conexe problematicilor zonelor de coastă, dezvoltarea unui campus interuniversitar virtual comun pentru comunitatea academică, extinderea cooperării internaționale și a parteneriatului cu actorii socio-economici.

Domeniile de studiu pe care le oferă EU-CONEXUS își propun să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a zonelor de coastă şi abordează un sector economic prioritar al Uniunii Europene: Blue Economy. Până în prezent, cel mai mare succes a constat în dezvoltarea programelor de studii universitare de specializare secundară la nivel de licență «Minor EU-CONEXUS», oferite în limba engleză, o inovație în învățământul superior din multe țări europene și deocamdată unice în acest format. Programele reprezintă o oportunitate pentru studenți de a-și construi un traseu academic propriu si flexibil, internațional, multidisciplinar și de a-și dezvolta competențe necesare în domenii precum Blue Economy și Coastal Engineering. Cele două programe de Minor (link) în care participă cadre didactice și studenți din EU-CONEXUS sunt Coastal Development and Sustainable Maritime Tourism – coordonat de UTCB și Blue Economy and Growth – coordonat de UCV.


Un program de Minor (numit și „specializare secundară”) reprezintă un set de cursuri și aplicații, propuse de una din cele șase universități fondatoare EU-CONEXUS, pe care studenții le pot alege pentru a completa sau suplimenta programul lor principal de studii de licența. Pentru a obține un Certificat de Minor EU-CONEXUS studenții trebuie să acumuleze 30 de credite europene transferabile (ECTS), urmând  cinci cursuri pe parcursul a trei semestre, de la cel puțin trei universități diferite din alianță. UTCB are o contribuție importantă și consistentă în cadrul acestor programe de Minor, lansate în semestrul II din anul universitar 2020-2021, prin coordonarea generala a unuia dintre cele doua Minors menționate si prin coordonarea  direcțiilor de studii Ocean Energy și Coastal Engineering. La oferta totala de zece cursuri propuse de UTCB contribuie 45 cadre didactice, cu intervenția în anumite cazuri si a unor experți externi, parteneri socio-economici ai UTCB. Cursurile sunt parte a planului de învățământ al specializării de Inginerie civila cu predare în limba engleză de la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din UTCB,  iar informații despre cursuri pot fi găsite pe site-ul universității.    

Programele Minor au avut succes în comunitatea EU-CONEXUS, 245 de studenți înscriindu-se la primul appel la cursurile oferite de consortiu în semestrul de primăvară al anului universitar 2020 – 2021, dintre acestia 51 sunt studenți UTCB. La cursurile propuse de UTCB s-au înscris in total 146 de studenți din cadrul consorțiului. În sprijinul acestora a fost dezvoltat un sistem de mentorat între studenți («buddy»), iar în luna februarie UTCB a organizat Welcome Day pentru a marca începerea cursurilor și a crea un spațiu de cunoaștere și interacțiune între toți studenții din alianță înscriși la programele noastre. UTCB a propus un test de evaluare a competențelor de limba engleză, test care a fost acceptat la nivel de alianță EU-CONEXUS, permițând analiza progresului lingvistic al studenților care urmează cursurile Minor. În această perioadă se derulează înscrierile la nivel de alianță pentru semestrul din toamnă al programelor de Minor iar criteriile de selecție constau în media studenților, motivația, competența lingvistă, experiența Erasmus Plus și implicarea în activități extrașcolare.

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente