15.2 C
Chișinău
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Expoziția „Scriitorul la mașina de scris” la Muzeul Național al Literaturii Române

Pe 3 martie 2023, Muzeul Național al Literaturii Române organizează expoziția SCRIITORUL LA MAȘINA DE SCRIS, cu ocazia Zilei mondiale a scriitorului, care este marcată anual, începând cu 1986 și a fost instituită de Congresul Internațional al PEN Clubului.

Expoziția prezintă mașini de scris de epocă, cărți, manuscrise, documente, artă plastică și fotografii. Evenimentul va include lecturi din scriitorii contemporani.

Vernisarea expoziției va avea loc vineri, 03 martie 2023, ora 15.00, în Sala verde, str. Alexe Mateevici, nr. 79, Muzeul Național al Literaturii Române. Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 mai 2023.

***

„Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să gândească la ce va scrie” (Eugene Ionesco).

***

Din istoria PEN Clubului:

Clubul Internațional PEN (Poets, Essayists and Novelists) a fost creat în 1921 de către un grup de scriitori englezi și francezi, cu scopul de a promova prietenia și cooperarea intelectuală între scriitorii de pretutindeni, indiferent de viziunile lor politice, religioase sau altă natură, și de a lupta pentru libertatea de expresie. Înainte de 1989, PEN Clubul Internaţional a desfăşurat o activitate febrilă în susţinerea disidenţilor anticomunişti, precum: Alexandr Soljeniţîn, Václav Havel, Adam Michnik, Dorin Tudoran, Mircea Dinescu ş.a. Primul președinte al PEN Clubului Român a fost scriitorul Liviu Rebreanu.

PEN Clubul din Republica Moldova a fost validat la Congresul din 1991 al PEN Centrului Internaţional de la Viena. Printre susţinătorii entuziaşti ai filialei Chişinău s-au numărat PEN Clubul Român, cel din Franţa şi cel din Suedia.

Președinți ai Pen Clubului din Republica Moldova au fost scriitorii Spiridon Vangheli (1991-1994), Serafim Saka (1994-1998) și Andrei Burac (1998-2004). Astăzi, PEN Clubul este condus de scriitorul Vitalie Ciobanu.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente