14.4 C
Chișinău
miercuri, mai 8, 2024

Dorul Buciumului: ,,Vrem ca tradiția să trăiască prin noi”

„Dorul Buciumului”, aceasta este denumirea ansamblului folcloric din Satul Pojăreni, Ialoveni, creat de mai bine de 10 ani dintr-un număr de 16 persoane, cu scopul de a păstra tradiția, frumosul, de a insufla tinerei generații dragostea față de satul natal și de a menține veșnic viu trecutul și folclorul românesc. Despre activitatea ansamblului, dar și despre importanța folclorului pentru comunitatea natală am discutat cu Veronica Casian, conducător artistic al ansamblului.

De ce „Dorul Buciumului”?

– Este o denumire pe care am căutat-o mult timp, să zic așa, și are o istorie aparte, foarte dragă sufletului nostru, deși inițial am mai avut și alte două denumiri de ansamblul, dar totuși aceasta este singura care ne descrie cel mai bine. I se datorează marelui nostru artist Tudor Tătaru sau Dănilă Prepeleac, i se mai spunea. Din păcate nu mai este printre noi astăzi, el fiind fondatorul studioului de filme folclorice și comedie „Buciumul” și totodată consăteanul nostru pentru că este originar din Pojăreni, și iată plecarea lui în neființă,  ne-a adus în fața faptului împlinit de a denumi acest ansamblu „Dorul Buciumului”, exprimându-ne astfel dorul față de măiestria sa și de tot ce făcea frumos pentru sat.

Cum a apărut ideea formării acestui ansamblu?

– Motivul pentru care am creat acest ansamblu este chiar satul nostru. Ideea a apărut atunci când obișnuiam să ne adunăm cu colegii de muncă din sat la o vorbă bună, aveam obiceiul de multe ori de a cânta, de a spune glume și iată atunci când fredonam cântece toți împreună, eu simțeam că ne ieșea bine și cumva suna foarte frumos și natural. Faptul că această localitate era mică și este, în schimb are atâta lume cu suflet bun, omenoasă, harnică și bună la glume, lucru care ne-a motivat să ieșim din zona de confort și să demonstrăm celor din împrejurimi că „Carul mic răstoarnă buturuga mare”, dar totodată este o plăcere a noastră de a menține veșnic vii sunetele vechiului folclor.

Ansamblul „Dorul Buciumului” are un scop anume? Care este acesta?

– Sigur că da. Scopul nostru este de a promova și valorifica cultura tradițională și creație populară care ne definește pe noi ca comunitate, vrem ca tradiția să trăiască prin noi, să păstrăm ceea ce a mai rămas din cultura folclorică și nu numai și ținem să dezvoltăm dragostea față de frumos și copiilor noștri. Prin activitatea noastră artistică de a participa la spectacole, concursuri, festivaluri tindem să educăm permanent comunitatea natală, să conservăm și să transmitem valorile morale, artistice ale patrimoniului cultural local și național. La fel ne dorim să cultivăm autenticitatea creației populare și a artei (muzica și dansul).

Pe lângă faptul că participați la diverse concursuri, festivaluri și aduceți mereu zâmbetul pe buze oamenilor, bănuiesc că un astfel de ansamblu are și careva atribuții sau poate responsabilități pentru comunitate, care sunt acestea?

– Cu siguranță ne simțim responsabili de comunitatea noastră, dar și de ansamblu propriu-zis, așa că pe măsură ce trece timpul noi avem atribuția de a ne îmbogăți repertoriul cu creații folclorice noi, cu tehnici de promovare a culturii. De asemenea organizarea activităților de educație artistică permanentă, este de datoria noastră și ne bucurăm mult că putem face acest lucru. Ne străduim, la fel, să desfășurăm activități de promovare a obiceiurilor și tradițiilor autentice cum ar fi colindatul, uratul, șezătorile, festivalurile, purtarea portului popular care este foarte important și toate aceste lucruri merită valorificate.

Care a fost primul eveniment la care ați participat și ce emoții va trezit acesta?

– Nu a fost un eveniment, ci mai degrabă un obicei, am promovat obiceiul de a ura în ajun de Sfântul Vasile și chiar am mers în tot satul îmbrăcați în costume naționale, cu tobe, cu măști, ca să bucurăm privirile oamenilor cu prezența, urările de bine și căldura noastră și am primit o energie extraordinară, am simțit că am pus o pietricică la temelie culturii noastre și e frumos că cei mai tineri pot lua exemplul nostru, mai ales că acum s-au mai pierdut din aceste simple obiceiuri.

Vestimentația pentru care optați este portul popular, de ce anume costumul popular?

– Pentru că costumul popular ne reprezintă cel mai bine și e o fărâmă din trecutul nostru care ne amintește cine suntem cu adevărat și cine au fost bunii și străbunii noștri, dar totodată ne definește ca națiune.

În ce alte activități urmăriți să vă implicați pe viitor, ca ansamblul?

– Pe viitor ne propunem să mărim ansamblul și vrem să-i îndemnăm pe cei mai tineri să ni se alăture, acum proiectăm deschiderea unui cerc de cântec, dans și teatru pentru toate vârstele și desigur în continuare vom promova prin activitățile noastre și prin implicarea în diverse concursuri, concerte și festivaluri patrimoniul nostru folcloric.

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,730AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente