6.6 C
Chișinău
vineri, aprilie 19, 2024

Propria Gospodărie Țărănească la doar 23 ani

Agricultura este la ea acasă –  așa se spune despre satul Fundul Galbenei, r. Hîncești unde fiecare al 10-lea locuitor desfășoară o activitatea agricolă fie împrejurul casei fie în câmp.  La fel ca mulți dintre locuitorii satului este și Ana Căpiță care la doar 23 de ani a devenit agent economic deschizând propria gospodărie țărănească împreună cu soțul său Dumitru. Și-au dorit să se lanseze, acasă, în Moldova, așa că au plantat chiar ei propria lor livadă de cireșe la nici jumătate de an de la luarea deciziei. 

Ideea de a deschide o gospodărie țărănească specializată pe pomi fructiferi a venit spontan în familia lor și ei au văzut-o ca pe cea mai favorabilă activitate pe care ar putea să o desfășoare aici, acasă, spune Ana: „Ideea de a deveni agent economic a venit ca un fulger în familia noastră, atunci când vizionam un video despre proiectul ,,Livada Moldovei” , am descoperit că putem și noi face investiții în țara noastră. Atunci am înțeles ca domeniul agriculturii ne poate oferi șansa sa ne croim un viitor mai bun! Și tot în același moment a venit și ideea de a planta cireși!

Lotul de pământ pe care sunt plantați puieții se întinde pe aproximativ 4 hectare. De jur împrejur observi doar mici pomi care încep să dea frunze deja, este imposibil să reușești să numeri toți pomii care se regăsesc aici, dar proprietară știe numărul exact de pomi plantați și chiar în câte zile aceștia au fost împărțiți pe acest teren:

 ,,Ziua de 4 martie a fost prima zi de plantare, o zi foarte productivă, cu ajutorul a 35 de persoane în această zi am reușit să plantăm mai mult de jumătate din numărul total de puieți, mai exact 1900. A doua zi am plantat 1200 de pomi. Nici nouă nu ne venea să credem că în 2 zile am reușit să îndeplinim un scop la care am muncit multe zile și nu am dormit nopți.”

O întreagă echipă de oameni, muncitori de rând, dar și specialiști în domeniul agriculturii au participat la realizarea visului celor doi tineri, desfășurând treptat toate procese de întreținere a unei livezi: curățarea puieților, stropirea, udarea acestora și ruperea mugurilor.

,,Mă bucur că pot ajuta acești tineri antreprenori, am contribuit și eu la lucrările de întreținere a acestei livezi, îi susțin și apreciez pentru decizia de a investi la noi în țară pentru că mulți tineri de vârsta lor aleg varianta mai ușoară, cea de a pleca peste hotare.”, a spus Ion Desculțu, specialist în agronomie.

În livada Anei și a lui Dumitru se găsesc pomi din trei tipuri: Kordia, Regina și Ferrovia. Sunt soiuri care dau roade târziu spre toamnă. Deși la prima vedere terenul cu puieții deja înverziți pare un lucru ușor de realizat, totuși nu este deloc așa întrucât Ana a afirmat că tot acest rezultat a necesitat o întreagă pregătire a loturilor de pământ, implicarea mai multor persoane în alegerea soiurilor, în importarea puieților de cireși, dar și în plantarea și îngrijirea lor în perioada vegetației. Gradul de responsabilitatea este mare, dar se merită din plin spune tânăra antreprenoare: ,,Pentru aceasta plantație am o dragoste aparte care nu se compară cu nimic, în ea depun mult suflet și multă muncă, iar când văd rezultatul muncii noastre realizăm că am făcut un pas corect pentru familia noastră. E ca și cum ai avea copii și trebuie să ai grijă de ei zilnic, eu sunt mereu pe lanul plantat cu cireși și verific orice modificare a creșterii lor.”

Atât părinții, rudele, cât și prietenii au susținut și ajutat tânăra familie în realizarea și desfășurarea acestei activități agricole: ,,Într-adevăr este o muncă enormă, sunt zi de zi alături de ei și văd ce se petrece, îi ajut, îi susțin și mă implic cum pot fiindcă doar așa îmi pot vedea copii acasă lângă noi, realizându-se, și asta mă bucură cel mai mult!”, a spus mama lui Dumitru.

Și autoritățile locale se implică activ în viața agricolă a localității și susțin tinerii antreprenori: ,,Suntem mândri de faptul că avem astfel de tineri ambițioși și dornici de muncă, ne bucurăm mult pentru realizarea lor, este un mare plus pentru localitatea noastră, pentru economia țării, îi susținem și pe cât este posibil încercăm să intervenim cu ajutor material întru remunerarea muncii lor, la fel, îndemnăm și ceilalți tineri să urmeze exemplul lor și să investească în domeniul agriculturii și nu numai.”, a afirmat Didilică Toma, primarul satului Fundul Galbenei.

Într-un final, familia Căpiță, au afirmat că îndeamnă tinerii și nu doar să se regăsească și să-și realizeze visele acasă, în propria patrie. 

Cristina Scoarță, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente