21.2 C
Chișinău
vineri, martie 29, 2024

Au promis un parc, dar au construit un gard sau cum locatarii de pe strada Andrei Doga 32/2-8 și-au apărat teritoriul

Miercuri, 7 iulie, locatarii blocurilor de pe strada Andrei Doga 32/2, 32/8 și 32/10 au descoperit în curtea din spate construcția unei îngrădiri. Locatarii au presupus începerea unor noi lucrări pentru o clădire, care ar stopa accesul luminii naturale pentru mai mult de trei blocuri locative și au ieșit să protesteze.

Cu pretextul că se fac lucrări de amenajare și curățire a terenului, Agenția Municipală de Ipotecă (AMIC) a început construcția unui gard. Motivul îngrădirii teritoriului ar fi numărul tot mai mare al oamenilor străzilor și persoanelor care folosesc substanțe interzise. „Ne-au spus că în decurs de trei săptămâni fac curățenie, una-alta și după aia se duc, dar pentru asta trebuie de plasat stâlpi de beton pentru gard?” a remarcat o locatară.

În dimineața zilei de miercuri, muncitorii au fost atenționați de către locatari să nu înceapă lucrările până nu se prezintă Pretorul Sectorului Rîșcani, Vlad Melnic, cu toate autorizațiile în regulă.

Din cauza terenului dat s-a iscat un conflict și în anul 2017, locatarii au pornit instanțe împotriva companiei de construcții care a decis să construiască fără nici o permisiune un bloc cu 11 etaje, care ar stopa accesul la lumina zilei mai multe blocuri și ar priva familiile de spațiu pentru recreere.

Rezultatul instanțelor a fost stoparea săpării fundamentului și inițierea unui proiect de parc, a cărui realizare nu a fost să fie. „Am strâns cu toții mână cu mână  pentru pământ ca să astupăm groapa pentru fundament, au fost cheltuiți în jur de 18.000 de lei”, a mărturisit Tamara, locatara unui bloc.

„Am mers și am luptat în toate instanțele pe parcursul a doi ani, am câștigat și ni s-a promis că se face parc”, a spus o localnică.

Melnic a relatat că până când nu s-a prezentat nici o autorizație și nici un ordin nu se poate construi nimic. „Pe mine mă interesează doar una, ce caută stâlpii aceștia pe proprietate municipală și ce drept aveți voi să construiți când aveți o autorizație de construcție din 2008, iar contractul de arendă este expirat din 2011? Până mâine dimineață, acești stâlpi să nu mai fie aici”.

Reprezentantul AMIC a repetat că „Au fost plângeri că sunt boschetari în regiune așa că am planificat doar o procedură de salubrizare”. Acest argument a iscat și mai multe neînțelegeri între locatari și reprezentant.

Una din grupul de locatari, care s-au strâns în curtea din spate, a exclamat „Lăsați loc și pentru copii, nu vă gândiți numai la bani!”

„Grădinițe nu facem, că avem aici una, dar permanent nu-s locuri, școli nu facem, parcuri nu facem, haideți să facem un bloc nou, unde vom crește copiii?”, a relatat Tatiana, localnică.

Decizia a fost luată  și până seara zilei de 8 iulie stâlpii au dispărut, dar nimic nu s-ar fi putut întâmpla fără adunarea locatarilor care au insistat la o schimbare.

Totuși, Pretorul Sectorului Rîșcani a preîntâmpinat locatarii că acesta ar putea fi doar un început și că locatarii din preajmă trebuie să fie foarte atenți.

În scurt timp, se preconizează separarea teritoriului municipal de cel privat pentru evitarea altor conflicte. Această hotărâre ar fi și o soluție pentru numărul mare de oameni ai străzii care preferă să se adăpostească în acea regiune.

Victoria Gherman, stagiară

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,720AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente