Periferii în Tranziție – program public de evenimente culturale și activități de educație artistică
Vă invităm cu drag să participați la programul public Periferii în Tranziție, care constă într-o serie de evenimente culturale printre care expoziții, prezentări, discuții cu artiști, ateliere, lecții și alte evenimente.
În cadrul ediției din acest an ne-am propus să cercetăm tema transformării spațiilor publice din Chișinău, Dubăsari și Rîbnița, ce s-au petrecut de-a lungul ultimelor trei decenii, problemele de ecologie și de depopulare a regiunii noastre, dar și să găsim puncte de legătură cu tema generală a proiectului – periferia.
Proiectul servește, de asemenea, în calitate de platformă pentru restabilirea și dezvoltarea legăturilor între comunitățile culturale de pe ambele maluri ale Nistrului, creând premise pentru noi colaborări – o soluție viabilă în lipsa căilor de comunicare și dialog, ținându-se totodată cont de situația actuală de criză în care se regăsește sectorul cultural independent din Republica Moldova. Programul de activități al acestuia vine să complementeze curriculumul universitar de educație artistică prin sesiuni de informare, seminare interactive și ateliere tematice de lucru practic, o expediție de cercetare de-a lungul râului Nistru și un program cultural accesibil publicului larg.
Începând cu luna aprilie, au avut loc mai multe ateliere și activități tematice, experiența din cadrul cărora o vom împărtăși în cadrul întâlnirilor ce urmează. Astfel, invităm comunitatea culturală de pe ambele maluri ale Nistrului și publicul larg să viziteze evenimentele culturale din cadrul proiectului, care vor continua până în luna octombrie 2021.
Vă invităm să accesați programul public Periferii ]]în[[ Tranziție.
Participarea în cadrul tuturor activităților proiectului este gratuită. În viziunea noastră, accesul la Cultură și Educație, în calitate de bunuri comune, trebuie asigurat tuturor doritorilor, indiferent de statutul lor economic sau social.
PROGRAM
9 septembrie 2021, 19:00
SPOKEN WORD – Teorii și istorii în fotografie – prezentare urmată de o discuție cu Ramin Mazur [MD]
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
De la începutul lunii septembrie am format un grup de lucru în arta și cercetarea fotografică, în cadrul proiectului Edu-Art. Discutăm despre spațiile urbane din Chișinău în ceea ce privește „locurile de incertitudine”. În timp ce contextualizăm proiectele noastre spontane și în curs de desfășurare, vom prezenta câteva contribuții și vom vorbi despre o bază istorică și teoretică asupra fotografiei, care să ne ajute să reflectăm asupra propriilor metode și strategii.
10 septembrie 2021, 19:00
Cum creăm discursuri cu ajutorul mijloacelor vizuale – lecție
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
Ne adunăm în jurul lucrărilor artistului și comparăm fotografia – ca un puternic instrument estetic, și o juxtapunem cu – utilizarea documentară, care surprinde acțiunea artistului. Astfel, vom privi îndeaproape seriile artistice și strategiile lucru. Oare putem vorbi despre imagini fără a avea un context, fără a le comenta verbal?
Am invitat-o pe fotografa și artista Maria Guțu să vorbească despre ideile și strategiile sale în timp ce este preocupată de orașele și spațiile rurale și de oamenii care le creează. Urmărind în mod vag însemnătatea autorului și tema incertitudinii, avem ocazia să adresăm artistei întrebări despre obiectivele și dorințele sale personale.
18 septembrie 2021, 18:00-21:00
Oraș Iuminat: Sub semnul incertitudinii – expoziție de fotografie
O expoziție care va reuinite lucrări create în cadrul ediției 2020 a proiectului Edu-Art 2020 / curs de artă contemporană (Stadion Re-public / spațiu pentru mișcare /) și ediția actuală a proiectului Edu-Art 2021.
29 septembrie 2021, 19:00-20:30
Artist’s talk cu participareaKalmiei STRONG [US] – artist talk
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
Kalmia Strong va vorbi despre experiența sa în calitate de organizatoare „la marginea” comunității artistice din SUA, fiind implicată în crearea spațiilor artistice, a resurselor și oportunităților experimentale și inclusive, care afirmă: practicile artistice contemporane și comunitare lucrează cel mai bine împreună. Această muncă ține mereu de colaborare și apreciază multivocalitatea, orizontalitatea, procesul și ospitalitatea. Se întreabă: Cum pot spațiile și situațiile de zi cu zi (vitrine, grădini, biblioteci, locuri de luat masa), ușor nefamiliare, să creeze mici locuri pentru posibilități radicale? Cum putem crea oportunități pentru participare, implicare cu impact și co-creare, nu doar observare de la distanță?
9 octombrie 2021, 16:00-18:00
Ziua Atelierelor Deschise – eveniment public
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
9 octombrie 2021, 18:00-20:00
Ciclocultura – expoziție de artă vizuală
Zpaţiu (Casa Zemstvei Guberniale, str. Al. Şciusev 103, Chişinău)
Expoziție de artă vizuală ce prezintă rezultatele Expediției de cercetare de-a lungul râului Nistru, cu participarea artiștilor, activiștilor, lucrătorilor din domeniul culturii și a experților invitați din domeniul ecologiei și transportului alternativ.
16 octombrie 2021, 14:00
Muncitorii artei stradale – prezentarea rezultatelor atelierului de artă stradală cu Alexandra Novac [MD] și Veaceslav Belov [RU]
Centrul „Accolada” (str. Lenin, 110, Dubăsari)
Prezentarea rezultatelor finale ale cursului de vară „Muncitorii artei stradale”, care a inclus un șir de intervenții în spațiul urban din Rîbnița de-a lungul lunii august. La eveniment, veți putea discutad espre provocările pe care le-au întâlnit locuitorii orașului, prin prisma tematicilor: identitatea, diferența de gen, migrația, ecologia, și veți primi în dar stickere.
Vă invităm să urmăriți pagina web a programului public pentru ultimele actualizări.