18.3 C
Chișinău
sâmbătă, iulie 27, 2024

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează ZILELE HISPANITĂȚII

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” organizează ZILELE HISPANITĂȚII – Día de la Hispanidad, Fiesta Nacional de España –, în cadrul MIERCURILOR LITERARE, și propune publicului conferința cu repondent MIHAIL KOGĂLNICEANU ȘI SPANIA.

Conferința va fi ținută de cel mai avizat hispanist din Republica Moldova, Sergiu PAVLICENCO, profesor universitar, doctor habilitat în filologie la Facultatea de Litere a Universității de Stat din Moldova. Repondenta conferinței va fi scriitoarea Margareta CURTESCU, titulara cursului de Istoria Literaturii Române, perioada pașoptistă, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, doctor în filologie, cercetător științific superior al MNLMK.

În anul 1846, viitorul fruntaș pașoptist întreprinde o călătorie în Spania, în urma căreia scrie în limba franceză memorabilele note de călătorie „Notes sur l’Espagne” („Note de călătorie în Spania”). Deși vine dintr-un îndepărtat principat est-european, tânărul scriitor descoperă asemănări, dar și deosebiri între țara sa de origine și Spania. Se aseamănă, bunăoară, „orizonul, felul culturei, tipul și portul lăcuitorilor, tabiile de care îngiugate cu boi”.  Observațiile unui scriitor exponențial și eminent om politic din secolul al XIX-lea constituie un bun prilej pentru a vorbi despre relațiile culturale româno-hispanice de atunci și de acum.

Evenimentul va avea loc miercuri, 13 octombrie 2021, ora 15.00, în sediul din str. Alexie Mateevici 79, Sala de expoziții nr. 1.

Intrarea va fi conform invitațiilor.

Se va păstra distanța, iar participanții vor purta mască de protecție. Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a noastră!

Evenimentul se va difuza online.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente