11.2 C
Chișinău
vineri, noiembrie 8, 2024

Noutăți Cartier: octombrie 2021

Fete pierdute. Notițe pentru o istorie a poeziei feminine românești, de Al.Cistelecan (Rotonda). Broșată, 496 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

„N-ar fi fost rău nici dacă aş fi putut plasa atîtea poete măcar în clase tipologice, folosindu-mă, eventual, de tripartiţia lui Vladimir Streinu (lirism salomeic, saphic şi didonic), la care mi-am permis să mai adaug două categorii (dianic şi magdalenic). Dar ar fi fost un dezechilibru strivitor, căci mai toate poetele de aici sînt nişte Didone. În orice caz, poetele române par părăsite în masă şi asta produce drame absolute, căci (mai) toate sînt nişte radicale cînd e vorba de iubire: ori dragoste, ori moarte. Puţine înţeleg iubirea la modul paulinic. Aşa că toate, după cîteva anotimpuri sentimentale mai euforice, dacă nu abrupt, trăiesc într-un mormînt. E un harem bacovian neaşteptat de populat în poezia noastră feminină.” (Al. Cistelecan)

Era lumină, era vînt (proză scurtă), de Mariana Codruț (Rotonda). Broșată, 168 pag. Preț: 29 RON/119 MDL

„Povestirile Marianei Codruţ instituie un univers aproape magic în care lumina şi întunericul îşi dispută întîietatea. Nimic artificial în aceste instantanee fluide ale trecerii timpului de o simplitate emoţionantă, melancolice dar pline de un umor discret. Lipsite de sentimentalism, de o francheţe tulburătoare, povestirile oferă o variată galerie de stări, de situaţii şi de personaje, explorînd cu eleganţă şi subtilitate stilistică faţetele diferite ale lumii şi pliurile din care e alcătuită memoria subiectivă. Intens, sobru din punct de vedere stilistic și foarte puternic, volumul Era lumină, era vînt are sinceritatea și rafinamentul unei proze de mare calitate.” (Carmen Muşat)

Cernăuți. Obiecte pierdute de Mircea A.Diaconu. Fotografii de Anetta Dabija (Art). Legată, 272 pag. Preț: 49 RON/199 MDL

„CERNĂUŢI. OBIECTE PIERDUTE e un mozaic pornit de la o idee isteaţă eminent. Anunţurile decupate (şi aranjate astfel încât laitmotivul obiectelor pierdute să nu fie doar o cheie muzicală a compoziţiei, ci şi un simbol al nostalgiei nescrise) sunt nu doar transparenţe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriţă şi extrem de vie răsare de sub fresca de anunţuri, un Cernăuţi bântuit de criminali, hoţi, borfaşi şi escroci (veniţi de peste tot, unul dintre ei fiind originar chiar din Oradea Mare), dar şi de sinucigaşi din amoruri nenorocite ori de domnişoare simpatice în căutare de conversaţie cu un domn sau, dimpotrivă, de domni dorind căsătorie bazată pe adevăr, dreptate, egalitate şi sinceritate; mercuriale pentru pieţe, hoteluri şi birjari, norme pentru petrecerile şi plaja de la Cârdul Gâştelor, meciuri, vizite regale, spectacole etc., etc. – totul intr-un vârtej care se transformă într-o vivace poezie obiectuală.” (Al. Citelecan)

28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională, de Dorin Dușceac (Cartier istoiric). Legată, 520 pag. Preț: 59 RON/249 MDL

„Deşi au trecut opt decenii din momentul anexării Basarabiei si nordului Bucovinei de către Uniunea Sovietică, cartea lui Dorin Duşciac e singulară în felul ei. S-au scris multe monografii, studii, articole despre evenimentele din vara anului 1940, dar până în prezent publicul cititor n-a avut la îndemână un volum de acest fel, care ar înmănunchea ştiri şi articole de epocă, capabile să ne furnizeze o imagine a lumii de atunci aşa cum se vedea ea pe sine. Autorul nu se lansează în analiza textelor culese, n-o face pe „istoricul de meserie”, lăsând la latitudinea cititorului interpretarea informaţiei. În lumea de azi, în care ştiinţa istorică s-a cam îndepărtat (pe alocuri nepermis de mult) de la prescripţiile lui Leopold von Ranke, avem nevoie şi de astfel de cărţi, de o «istorie neprelucrată», care îl face pe cititor să reflecteze, să cugete şi să stabilească el însuşi sentinţele.” (Oleg Serebrian)

Cărțile Cartier pot fi procurate online pe Cartier.md și în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.

Ebookurile pot fi procurate și pe iBooks.

Difuzare București: email: romania@cartier.md. Tel/fax: 021 210 80 51

Difuzare Chișinău: vanzari@cartier.md. Tel/fax: 022 20 34 91

Intră în cărți pe www.cartier.md

Ne găsești pe twitter la https://twitter.com/EdituraCartier

și pe facebook la https://www.facebook.com/librariilecartier

Zinaida Erhan
Zinaida Erhan
Zinaida este cea mai tânără membră a echipei Știri Pozitive. Îi place să învețe lucruri noi, să facă poze și să meargă la interviuri. Dacă ar putea, ar face câte un stand-up pentru fiecare reportaj.

Alte știri pozitive

Fii cu noi

8,172FaniÎmi place
736CititoriConectați-vă
1,740AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente